Figi suszone 500g - VIVIO
Figi suszone 500g - VIVIO
Produkt niedostępny
Figi suszone - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Turcja / Grecja | VIVIO |
Składniki: Figi suszone
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
Co zawierają figi suszone?
Figi suszone to skarbnica ważnych dla zdrowia witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego. Dostarczają m.in. magnezu, żelaza, potasu, prowitaminy A, witamin z grupy B oraz witaminy C. Zawartość wapnia w 100 gramach tych bakalii jest porównywalna do ilości tego pierwiastka w szklance mleka. Dodatkowo jego działanie jest wspierane przez obecność fosforu. Czy zatem figi suszone są zdrowe? To prawdziwa bomba witaminowa! Nasz organizm z pewnością się odwdzięczy za ten przysmak.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Figi suszone - Zastosowanie
Jak wykorzystać suszone figi? Oprócz tego, że smakuję doskonale bez dodatków, wzbogacą smak wielu dań. W duecie z orzechami będą świetnym uzupełnieniem porannej owsianki. To idelny pomysł na wysoce energetyczne śniadanie. Bez obaw można dodać je również do ciasta np. zamiast rodzynek. Jak jeść figi suszone? Najlepiej spożywać je bezpośrednio, ale można również wcześniej namoczyć je w wodzie. Wówczas owoce będą bardziej miękkie. Suszone figi świetnie komponują się także z wytrwanymi potrawami. Serwowane z boczkiem lub kozim serem będą oryginalą przystawką na każdej imprezie.
Figi suszone - KCAL
Czy figi suszone są tuczące?
Figi suszone – ile to kalorii? To pytanie, które często zadają sobie osoby na diecie, sięgające po ten przysmak. Nie da się ukryć, że te bakalie są dość kaloryczne – w 100 gramach znajduje się ok. 300 kalorii, a jedna średniej wielkości suszona figa to około 37 kalorii. Nie należy jednak zapominać o tym, że jakość tych kalorii jest bardzo wysoka, ponieważ figi suszone dostarczają organizmowi wielu cennych składników odżywczych i błonnika. Warto sięgać po nie między posiłkami, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Zapewnią uczucie sytości i będą o wiele bardziej wartościową przekąską niż ciastko lub cukierek. Należy jednak zachować umiar. Ile suszonych fig jeść dziennie? Spożycie 2 lub 3 owoców nie wpłynie na wzrost wagi. Ważna jest oczywiście zbilansowana dieta i aktywność ruchowa. Figi suszone mają średni indeks glikemiczny, dlatego osoby cierpiące na cukrzyce powinny sięgać po nie z dużą ostrożnością. Ile cukru mają te owoce? W 100 gramach suszonych fig znajduje się około 48 g cukru (około 8 kostek).
Figi suszone - Opis produktu
Figi suszone to pyszna przekąska, która jest o wiele zdrowszą alternatywą dla słodyczy. Mimo tego, że są dość kaloryczne, warto po nie sięgać zwłaszcza ze względu na wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów takich jakich wapń i fosfor. Wzbogacą smak zarówno słodkich, jak i wytrawnych dań. Zawierają błonnik, tak ważny dla codziennej pracy układu pokarmowego. Mają jednak zasadniczą wadę: ich smak uzależnia i nie można się im oprzeć, dlatego najlepiej kupić od razu podwójną porcję! Co warto wiedzieć o figach?
Jak smakują figi w wersji suszonej?
Jakie mają właściwości?
Zalety fig suszonych
Gdzie kupić figi?
Przeciwwskazania do spożycia
Lepsze suszone, czy świeże?
Figi suszone - cena?
Jak smakują figi w wersji suszonej?
Suszone figi są o wiele bardziej słodkie niż świeży owoc, dlatego stanowią idealne uzupełnienie deserów, owsianek i ciast. To o wiele zdrowsza alternatywa dla słodyczy i zastrzyk energii na cały dzień. Dietetycy potwierdzają, że taka przekąska ma też dobroczynne właściwości dla układu pokarmowego. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika wspomaga trawienie oraz łagodzi zaparcia. Przy zakupie warto zwrócić uwagę, czy suszone figi są miękkie. Owoce mogą mieć delikatny, biały nalot. To cukier, który się wytrącił. Jest on oznaką świeżości i soczystości tych bakalii.
Jakie mają właściwości?
Wyjątkowe wartości odżywcze figi suszone zawdzieczają obecności pierwiastków, wspierających funkcjonowanie całego organizmu. Figi suszone są zalecane zwłaszcza dla dzieci oraz osób starszych z uwagi na wysokie zawartości wapinia i fosforu – podstawowy budulec kości. Na co jeszcze suszone figi? Z pewnością docenią je osoby cierpiące na zaparcia. Zawarty w nich błonnik pobudza pracę jelit, może wpłynąć pozytywnie na redukcję złego cholesterolu. Figi suszone w ciąży mogą okazać się nieocenionym wsparciem w walce z zaparciami. To także źródło potasu, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Zalety fig suszonych
Oprócz bogactwa witamin i minerałów, figi suszone to także źródło dużej ilości antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia się komórek. Zawierają szybko wchłanialne cukry proste (fruktozę i glukozę), dzięki czemu dodają mnóstwo energii. Warto zabrać je na trening, wycieczkę w góry, czy też rowerowy wypad za miasto. Jak przechowywać figi suszone? W temperaturze pokojowej zachowają swoje właściwości przez miesiąc, a w lodówce nawet do 6 miesiecy. Dodatkową zaletą tych bakalii są niemal nieograniczone możliwości wykorzystania ich w kuchni. Stanowią doskonałe uzupełnienie zarówno dań słodkich, jak i wytrawnych. Co można z nich zrobić?
Gdzie kupić figi?
Figi suszone można kupić niemal w każdym supermarkecie. Produkty tam oferowane zawierają często konserwanty i uzupełniane są dodatkiem zupełnie zbędnego cukru. Najlepiej wybierać figi bez cukru i chemicznych dodatków, niesiarkowane, od sprawdzonego dostawy. Warto zwrócić uwagę na kraj pochodzenia. Figi suszone z Turcji są niezwykle smaczne. Wszystko za sprawą idealnych warunków tam panujących do uprawy tych owoców.
Przeciwwskazania do spożycia
Z uwagi na wysoką zawartość cukru, figi suszone powinny być spożywane z umiarem przez osoby cierpiące na cukrzycę. Obecność błonnika pokarmowego sprawia, że w czasie biegunki również należy zrezygnować z tego przysmaku.
Lepsze suszone, czy świeże?
Chociaż trudno w to uwierzyć, suszone figi są bardziej wartościowe, niż świeże owoce. Wszystko za sprawą dodawanych do świeżych fig substancji konserwujących, aby przetrwały długą drogę jaką muszą pokonać podczas transportu do naszego kraju. Suszone figi są o wiele bardziej trwałe i łatwiejsze w przechowywaniu.
Figi suszone – cena
W porównaniu do świeżych owoców, suszone figi są zdecydowanie tańsze. Cena nie zawsze idzie w parze z jakością. Warto przed zakupem przeanalizować skład i wybrać suszone figi pozbawione cukru oraz substancji konserwujących. Z reguły im większe opakowanie, tym korzystniejsza cena. Warto zrobić duże zapasy tego przysmaku, bowiem trudno się mu oprzeć.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.