Fast-food w zdrowej odsłonie? To możliwe!

Chociaż dużo mówi się o istotności zdrowego żywienia w codziennym życiu człowieka, nadal wiele osób nie jest w stanie zrezygnować z jedzenia typu fast-food. Może zamiast całkowicie ich unikać, warto przyrządzić je w innej, pełnej cennych składników odżywczych wersji? W poniższym poradniku przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw prostych przepisów, dzięki którym przyrządzisz najpopularniejsze potrawy w zdrowej odsłonie.

Z tego artykułu dowiesz się

  • Jak przygotować pełne zdrowia fit-burgery;
  • Jak przyrządzić pizzę w nieco zdrowszej odsłonie;
  • Jak przygotować szybkie tosty z dodatkiem warzyw.

Jak przygotować pełne zdrowia fit burgery?

Jakich składników potrzebujesz (na 2 porcje)?

  • 200g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka;
  • 1 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 1 łyżki suszonej natki pietruszki;
  • 1 łyżki słodkiej papryki;
  • Szczypty soli himalajskiej;
  • 2 bułek pełnoziarnistych;
  • Garści rukoli (lub innej sałaty);
  • 1 pomidora;
  • 1 ogórka kiszonego;
  • ½ papryki czerwonej;
  • 1 cebuli czerwonej;
  • 100g jogurtu naturalnego;
  • 1 łyżki musztardy ostrej;
  • 1 łyżeczki miodu;
  • 1 łyżki posiekanego kopru.

Sposób przygotowania:

Krok I: Mięso mielone wymieszaj z jedną łyżką koncentratu, słodką papryką, solą oraz suszoną natką pietruszki. Uformuj kotlety i połóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia;

Krok II: Rozgrzej piekarnik do 200oC. Pokrój cebulę w plastry i ułóż ją na przygotowanych burgerach;

Krok III: Włóż burgery wraz z cebulą do piekarnika i piecz je przez około 20 minut. W tym czasie pokrój pomidora, ogórka oraz paprykę;

Krok IV: W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą jogurt, miód, musztardę oraz posiekany koperek;

Krok V: Przekrój bułki na pół i posmaruj je z dwóch stron przygotowanym sosem;

Krok VI: Na bułce ułóż również pokrojonego w plastry ogórka i pomidora, pokrojoną w paski paprykę oraz rukolę;

Krok VII: Gotowe mięso wraz z cebulą przełóż na bułkę z warzywami. Zamknij burgera wierzchnią częścią bułki i gotowe!

Jak przyrządzić pizzę w nieco zdrowszej odsłonie?

Jakich składników potrzebujesz (na jedną dużą pizzę)?

  • 6 łyżek mąki pełnoziarnistej (najlepiej typu 2000);
  • 20g świeżych drożdży;
  • 2-3 łyżek mąki pszennej (typu 500);
  • 1 łyżeczki cukru;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;
  • 50 ml ciepłej wody;
  • 250g sera mozzarella;
  • 10-12 pomidorków koktajlowych;
  • 10-12 oliwek zielonych;
  • Garści rukoli;
  • 1 puszki krojonych pomidorów;
  • 1 łyżki oregano;
  • 1 łyżki bazylii;
  • 1 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

Krok I: W niewielkiej misce wymieszaj ze sobą: pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki pszennej, 1 łyżeczkę cukru oraz 50 ml ciepłej wody. Następnie, pozostaw zaczyn do wyrośnięcia na około 10-15 minut;

Krok II: Do dużej miski przesyp obie mąki i dodaj do nich wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto prze co najmniej 10 minut, a następnie dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek i wyrabiaj przez kolejne 5 minut (tak, aby ciasto swobodnie odchodziło od dłoni);

Krok III: Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 60-90 minut. W tym czasie przełóż pomidory do małego garnka, dodaj do nich bazylię, oregano oraz łyżeczkę cukru i gotuj na małym ogniu tak długo, aż odparuje nadmiar wody;

Krok IV: Pomidorki koktajlowe przetnij na pół, a oliwki pokrój w plastry;

Krok V: Z wyrośniętego ciasta uformuj spód do pizzy i nastaw piekarnik na 220oC;

Krok VI: Na spodzie pizzy rozsmaruj przygotowany sos pomidorowy. Następnie ułóż na niej pokrojony w plastry ser mozzarella, pomidory oraz oliwki (jeśli masz na to ochotę do pizzy możesz dodać również ulubione mięso, np. kurczaka);

Krok VII: Przygotowaną pizzę włóż do rozgrzanego piekarnika na około 15-20 minut. Gotową pizzę posyp rukolą.

Jak przygotować szybkie tosty z dodatkiem warzyw?

Jakich składników potrzebujesz (na 1 porcję)?

  • 2 kawałków pieczywa pełnoziarnistego;
  • 1 plastra sera mozzarella;
  • 1 plastra szynki z kurczaka;
  • ¼ papryki czerwonej;
  • 5 oliwek czarnych;
  • Garści rukoli.

Sposób przygotowania:

Krok I: Warzywa pokrój na mniejsze kawałki;

Krok II: Na chlebie połóż ser, szynkę, pokrojone warzywa oraz rukolę;

Krok III: Włóż całość do opiekacza na około 4-5 minut;

Krok IV: Gotowe tosty możesz podawać w towarzystwie sosu jogurtowo-koperkowego.

Podsumowanie

Pełna warzyw kuchnia jest nie tylko dobra dla naszego zdrowia, ale również niezwykle smaczna. Jeśli chcesz się o tym przekonać, już dziś wypróbuj jeden z powyższych przepisów!