FASOLA MUNG przepisy wegańskie. Wybierz swój!
Jednym z produktów, które poleca się włączyć do jadłospisu przez osoby będące na diecie wegańskiej jest fasola mung. Przepisy wegańskie komponowane na bazie „złotej fasolki” są bardzo wartościowe pod względem odżywczym. Fasolka mung obfituje w łatwo przyswajalne białko, magnez, witaminy z grupy B oraz antyoksydanty. Jej wykorzystanie w kuchni nie jest jeszcze mocno popularne, chociaż to duży błąd. Z fasolki mung można przygotować pyszne wegańskie buregery, zupę, kotlety, sałatkę, pastę kanapkowę albo pasztet. To produkt, który można wykorzystać podobnie jak soczewicę.
FASOLA MUNG PRZEPISY WEGAŃSKIE NA OBIAD
BURGERY Z FASOLĄ MUNG I DIPEM Z AWOKADO
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej czarnej komosy ryżowej
- 1,5 szklanki ugotowanej fasoli mung (kup tutaj w promocyjnej cenie)
- 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki zmielonej kurkumy
- szczypta soli morskiej
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/4 cytryny (sok)
- kandyzowana skórka z jednej cytryny
- 2 szalotki, posiekane
Sposób wykonania:
Umieść wszystkie składniki w misce blendera i miksuj do uzyskania gładkości. Formuj w małe burgery i rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170 ° C przez około 20 minut.
DIP Z AWOKADO
Składniki:
- 1 awokado
- 1/2 dużej, soczystej pomarańczy
- 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki curry w proszku
- szczypta soli morskiej
- zmielony czarny pieprz
- 1/2 ząbku czosnku, posiekanego
- mała pęczka pietruszki
Sposób wykonania:
Zmiksuj wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Podaj z burgerami.

HUMMUS Z FASOLI MUNG
Składniki:
- 1 1/2 kubka gotowanej fasoli mung
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki pasty tahini
- 1 duży czosnek goździkowy, obrany i rozbity
- 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
- 1/3 szklanki wody
- do smaku: szalotka, oliwa z oliwek, smażona szalotka, szczypiorek itp.
- do podania: pieczone, porwane kawałki pity lub chleba naan – posypać solą i skropić oliwą, podpiec kilka minut
Sposób wykonania:
Fasolę mung umieść w blenderze i rozdrobnij ją na gładką masę. Dodaj sok z cytryny, pastę tahini, czosnek i sól. Jeszcze raz zmiksuj wszystko. Jeżeli masa jest zbita dolej trochę wody. Mieszaj hummus aż będzie gładki, lekki i kremowy. Podaj z wybranymi dodatkami i przyprawami. Podaj z plackami pity.
FASOLA MUNG – przepis na zupę
Składniki:
- 1 szklanka fasoli mung (moczona w wodzie przez noc)
- 4–5 szklanek wody
- 1 duża marchewka, pokrojona
- 1 duża cebula, posiekana
- garść świeżej pietruszki posiekanej
- 1 średni słodki ziemniak, pokrojony
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki musztardy w proszku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
Sposób wykonania:
Dodaj wszystkie składniki do garnka, gotuj na średnim ogniu z wodą. nałóż pokrywkę. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj przez 15–20 minut lub do momentu, gdy zupa będzie bogata w kolor, a słodki ziemniak będzie miękki.
fasola mung przepisy wegańskie, przepis na obiad dla wegan, burgery wegańskie