info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

KONTAKT

promocje
Podkategorie
Fasola mung cena zastosowanie, właściwości
Fasola mung cena zastosowanie, właściwości
Fasola mung cena zastosowanie, właściwości
Fasola mung cena zastosowanie, właściwości

Fasola mung 500g - VIVIO

8,39 zł(2)
  duża dostępność
POZOSTAŁE GRAMATURY:

Fasola Mung Wartości odżywcze

Składniki: Fasola Mung

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej

osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Fasola Mung Zastosowanie

Jak przygotować fasolę mung?

Fasolkę przed ugotowaniem należy namoczyć w zimnej wodzie. Ten etap trwa od 8 do 9 godzin. Istnieje możliwość zalania fasolki wrzątkiem. Wówczas czas namaczania skraca się do 3-4 godzin. Wodę, w której moczyły się nasiona należy odlać. Fasolkę wrzucamy na osolony wrzątek. Wody powinno być dwa razy więcej niż nasion. Przez pierwsze 10 minut gotujemy fasolkę na dużym ogniu, by usunąć mogące znajdować się w ziarnach toksyny. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około pół godziny, zbierając w międzyczasie pianę, która pojawia się na powierzchni wody. Fasola mung jest gotowa do spożycia jeśli uciśnięte widelcem nasionko rozpada się. Do tego momentu nie należy dodawać do fasoli żadnych przypraw i innych dodatków, ponieważ mogą one zmienić smak nasion albo spowodować, że będą one twarde. Fasolę mung można ugotować także bez moczenia, jednakże ten proces sprawia, że ugotuje się ona znacznie szybciej, a jej spożycie nie powinno wywołać wzdęć.

Do czego wykorzystać?

Kiełki fasoli mung można jeść na surowo i wykorzystać je do kanapek lub różnego rodzaju sałatek. Nasiona fasoli idealnie nadają się do zupy, świetnie komponują się z ryżem, makaronem oraz warzywami. Można z nich przyrządzić smaczne, wegetariańskie kotlety, pasztety i pasty kanapkowe. Co ciekawe, nasiona znalazły zastosowanie także w kosmetyce. Wykorzystuje się do przygotowywania maseczek peelingujących o właściwościach przeciwzapalnych.

 


Fasola Mung Film


Fasola Mung KCAL

Ile ma kalorii gotowana fasola mung?

Fasola mung powinna stanowić składnik diety osób odchudzających się i dbających o szczupłą sylwetkę, ponieważ jest niskokaloryczna i zapewnia uczucie sytości. Tym samym może przyczynić się do zmniejszenia apetytu na słodycze i węglowodany. W 100 g fasoli znajduje się ok 350 kcal.


Fasola Mung Opis

Fasola mung posiada wiele cennych wartości odżywczych. Dlatego też często nazywana jest złotą. Doceniana zwłaszcza ze względu na właściwości wspomagające usuwanie toksyn z organizmu. Początkowo uprawiana na kiełki, dzisiaj dostępna także w formie dojrzałych owoców. Warto włączyć ją do swojej diety nie tylko ze względu na prozdrowotne działanie, ale również z uwagi na walory smakowe. Dzięki fasoli mung przygotujesz zdrowy i oryginalny posiłek, który zaskoczy wszystkich domowników. Poznaj jej wszystkie właściwości i zastosowanie.

Co to jest fasola mung?

Fasola mung to owoce jednorocznej rośliny z rodziny bobowatych pochodzącej z Indii. Pierwsze wzmianki o niej pochodzą z 1500 r. p.n.e. Stanowiła bardzo ważny składnik lokalnej kuchni, doceniano ją także w tradycyjnej chińskiej medycynie. Stosowana była jako środek odtruwający organizm, wspierający pracę wątroby i woreczka żółciowego. Obecnie uprawa fasoli mung rozciąga się także na terytoria Azji Południowej, Malezji i Chin. Jak wygląda? Ta niewielka roślina dorasta do 120 cm wysokości, posiada motylkowe kwiaty o barwie żółtej lub fioletowej. Jej owoce to strąki, w których znajdują się jadalne, żółte lub ciemnozielone nasiona. Spożywa się je na surowo lub w poddaje obróbce termicznej. Z fasoli przygotowuje się także makaron, który po ugotowaniu staje się przezroczysty. Kiełki fasoli mung nazywane są w naszym kraju „kiełkami sojowymi”. Chętnie dodaje się je do sałatek i kanapek. Jak smakuje fasolka? Gotowana jest słodka i miękka. Natomiast kiełki mają mniej słodki, orzeźwiający smak.

Gdzie kupić i jaka cena?

Obecnie w sklepach ze zdrową żywnością można kupić zarówno kiełki, jak i nasiona fasoli mung. W punktach stacjonarnych mogą zdarzyć się problemy z dostępnością, dlatego lepiej wybrać sprawdzony sklep internetowy. Nie wychodząc z domu, otrzymamy produkt najwyższej jakości. Pamiętaj, że ziarna powinny być nie pokruszone, gładkie i w jednolitym kolorze, co jest oznaką świeżości. Cena fasoli mung nie jest wygórowana, biorąc pod uwagę jej liczne właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze. Z nasion fasoli możesz również samodzielnie wyhodować kiełki w domowym zaciszu. Za opakowanie o wadze 0,5 kg zapłacisz mniej niż 10 zł. Fasolę mung przechowuj w domu w chłodnym miejscu. Najlepiej w szklanym słoju lub szczelnej puszce.

Czym zastąpić fasolę mung?

Ciężko jest uzyskać podobny smak do fasoli mung, ale jeśli akurat nie masz jej pod ręką możesz użyć rozgotowanego żółtego grochu. Ważne, aby nie moczyć go przed gotowaniem. Podobny smak można uzyskać dzięki czerwonej lub żółtej soczewicy. Fasola mung uchodzi jednak za jedną z najzdrowszych roślin strączkowych i nie da się jej zastąpić żadną inną.

Przeciwwskazania do spożycia

Mimo tego, że fasola mung posiada wiele cennych składników odżywczych, są grupy osób które powinny jej unikać. Nie zaleca się stosowania kiełków i nasion tej rośliny osobom zmagającym się z problemami żołądkowymi tj. refluks, wrzody. Również fasola nie powinna być stosowana w trakcie i zaraz po zakończeniu antybiotykoterapii z uwagi na osłabioną florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym. Kobiety w ciąży także powinny unikać tej rośliny ze względu na większe ryzyko wystąpienia zatrucia pokarmowego. Natomiast cukrzyca nie jest przeciwwskazaniem do spożywania fasoli, ponieważ ma ona niski indeks glikemiczny (IG 30). Może także przyczynić się do obniżenia poziomu cukry we krwi.

Czy fasola mung jest zdrowa?

Fasola mung jest źródłem cennych składników odżywczych. Zawiera potas, mangan, fosfor, selen, wapń, żelazo i duże ilości błonnika pokarmowego. Co ważne, w przeciwieństwie do innych roślin strączkowych zawartość witaminy C nie spada nawet po ugotowaniu jej nasion. Jest źródłem łatwoprzyswajalnego białka i witamin z grupy B. Dlatego też zaleca się jej spożywanie zwłaszcza osobom na diecie wegetariańskiej. Warto zwrócić uwagę na dwa składniki fasoli: vitexin i isovitexin o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Wszystko to sprawia, że powinniśmy spożywać fasolę mung tak często jak to możliwe. Stanowi zdrowy i pełnowartościowy zamiennik innych roślin strączkowych, bardziej znanych w naszym kraju.

Właściwości

Wysoka zawartość magnezu oraz kwasu foliowego sprawia, że fasola mung wywiera pozytywny wpływ na nasz układ nerwowy. Może przyczynić się do złagodzenia stresu i napięcia psychicznego. Jest doskonałą alternatywą dla mięsa, ponieważ zawiera duże ilości białka, ale zdecydowanie mniej tłuszczu. Kiełki fasoli mung wspomagają walkę z wysokim cholesterolem. Z uwagi na zawartość wiaminy K, nasiona wspierają również kondycję naszych naczyń krwionośnych. Zawartość izoflawonów oraz fitoestrogenów sprawia, że spożywanie fasolki mung może opóźniać procesy starzenia skóry, stymulować produkcję kolagenu i elastyny. Fasolka pomaga także w procesie usuwania toksyn z organizmu, wspomaga tym samym pracę wątroby i woreczka żółciowego.

 

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAArgentyna
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
POZOSTAŁE GRAMATURY50g

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


BURGERY Z FASOLĄ MUNG I DIPEM Z AWOKADO
PRZEPIS

BURGERY Z FASOLĄ MUNG I DIPEM Z AWOKADO

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej czarnej komosy ryżowej
  • 1,5 szklanki ugotowanej fasoli mung
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kurkumy
  • szczypta soli morskiej
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/4 cytryny (sok)
  • kandyzowana skórka z jednej cytryny
  • 2 szalotki, posiekane

Sposób wykonania:

Umieść wszystkie składniki w misce blendera i miksuj do uzyskania gładkości. Formuj w małe burgery i rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170 ° C przez około 20 minut.

DIP Z AWOKADO

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1/2 dużej, soczystej pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki curry w proszku
  • szczypta soli morskiej
  • zmielony czarny pieprz
  • 1/2 ząbku czosnku, posiekanego
  • mała pęczka pietruszki

Sposób wykonania:

Zmiksuj wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Podaj z burgerami.

HUMMUS Z FASOLI MUNG
PRZEPIS

HUMMUS Z FASOLI MUNG

Składniki:

  • 1 1/2 kubka gotowanej fasoli mung
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki pasty tahini
  • 1 duży czosnek goździkowy, obrany i rozbity
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
  • 1/3 szklanki wody
  • do smaku: szalotka, oliwa z oliwek, smażona szalotka, szczypiorek itp.
  • do podania: pieczone, porwane kawałki pity lub chleba naan – posypać solą i skropić oliwą, podpiec kilka minut

Sposób wykonania:

Fasolę mung umieść w blenderze i rozdrobnij ją na gładką masę. Dodaj sok z cytryny, pastę tahini, czosnek i sól. Jeszcze raz zmiksuj wszystko. Jeżeli masa jest zbita dolej trochę wody. Mieszaj hummus aż będzie gładki, lekki i kremowy. Podaj z wybranymi dodatkami i przyprawami. Podaj z plackami pity.

ZUPA Z FASOLI MUNG
PRZEPIS

ZUPA Z FASOLI MUNG

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli mung (moczona w wodzie przez noc)
  • 4–5 szklanek wody
  • 1 duża marchewka, pokrojona
  • 1 duża cebula, posiekana
  • garść świeżej pietruszki posiekanej
  • 1 średni słodki ziemniak, pokrojony
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki musztardy w proszku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy

Sposób wykonania:

Dodaj wszystkie składniki do garnka, gotuj na średnim ogniu z wodą. nałóż pokrywkę. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj przez 15–20 minut lub do momentu, gdy zupa będzie bogata w kolor, a słodki ziemniak będzie miękki.

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

FASOLA MUNG przepisy wegańskie. Wybierz swój!

Jednym z produktów, które poleca się włączyć do jadłospisu przez osoby będące na diecie wegańskiej jest fasola mung. Przepisy wegańskie komponowane na bazie „złotej fasolki” są bardzo wartościowe pod względem odżywczym. Fasolka mung obfituje w łatwo przyswajalne białko, magnez, witaminy z grupy B oraz antyoksydanty. Jej wykorzystanie w kuchni nie jest jeszcze mocno popularne, chociaż […]

czytaj więcej...