Etykiety produktów spożywczych.Na co warto zwrócić uwagę przyżywności konwencjonalnej i ekologicznej?
Etykiety produktów spożywczych – kto z nas zwraca na nie uwagę podczas zakupów? Co sprawdzać? Jak? Sprawdź unikalne porady, które pomogą Ci w wyborze dobrych jakościowo produktów.
To nie cena jest wyznacznikiem zdrowia, ale skład produktów, które wybieramy. I czasem te z niższej półki mogą okazać się zdrowe. Jest jedno „ale”… Aby to wiedzieć trzeba czytać etykiety!
Obecnie coraz więcej osób deklaruje, że dba o zdrowie, eliminuje niezdrowe produkty z diety i decyduje się na aktywność fizyczną. To dobre informacje, ale samo wykluczenie z diety pewnych produktów i zastąpienie ich innymi, bez poznania ich składu, niekoniecznie oznacza krok w dobrym kierunku. Nie mniej ważne jest czytanie etykiet, żeby wiedzieć co się je.
Dlaczego warto czytać etykiety?
Ponieważ w przypadku żywności konwencjonalnej dostarczają nam wiedzy na temat składu danego produktu. A w przypadku produktów BIO potwierdzają z jakiego źródła pochodzi, co zawiera i czy można wierzyć w jej dobroczynny wpływ na organizm.
Ważnym znakiem jest „Eko liść”- symbol rolnictwa ekologicznego, który na terenie Unii Europejskiej posiadają wszystkie produkty, spełniające wymogi „eko”. Oznacza on, że produkt w co najmniej 95% składa się z produktów ekologicznych. Ponadto nie zawiera sztucznych konserwantów i stabilizatorów, wzmacniaczy smaku i zapachu oraz nie został napromieniowany promieniami jonizującymi.
Na co zwracać uwagę podczas zakupów i czytania etykiet produktów?
Sprawdzając etykietę żywności konwencjonalnej warto zwracać uwagę na takie oznaczenia jak:
– nazwa produktu
– wykaz składników w kolejności malejącej
– ilość określonych składników
– ilość, masę, wagę netto
– wykaz alergenów
– datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia
– warunki przechowywania
adres producenta lub dystrybutora
– instrukcję stosowania
– w odniesieniu do napojów alkoholowych rzeczywistą zawartość alkoholu
– informacje o wartości odżywczej
W przypadku żywności ekologicznej warto zwracać uwagę czy zawierają wszystkie, niezbędne informacje, takie jak:
– logo rolnictwa ekologicznego (zielony liść)
– miejsce pochodzenia składników )produktów ekologicznych)
– nazwę produktu, w którym zostało użyte określenie „bio”, „eko” lub „organic”
– wskazanie ekologicznych składników produktu w przypadku produktów złożonych, np. mąka i drożdże
– adres producenta lub dystrybutora
Wybierając produkty z kategorii „bio” warto dodatkowo sprawdzać oznaczenia graficzne, które posiadają. W ten sposób mamy pewność, że sięgamy po produkt sprawdzony i pewny – a jest to istotne z uwagi na zdrowie. Jak bowiem wskazują dietetycy zdrowa i zbilansowana dieta daje możliwość zachowania dobrego samopoczucia i wyglądu. Jak wskazuje dietetyk marki ViVio- Sylwia Witek: Zmiana trybu życia nie polega na tym, by szybko schudnąć, katując się niezdrowymi dietami i równie szybko uzyskać efekt jo-jo, ale o to, by zmienić na stałe sposób jedzenia i myślenie.
W takiej pozytywnej zmianie pomocne są produkty z kategorii BIO, które można znaleźć w dobrych sklepach, takich jak cosdlazdrowia.pl.