jesień

Dżemy, konfitury

PODKATEGORIE

RODZAJ PRODUKTU
PRODUCENT

Dżemy, konfitury

Z owoców bardzo często robi się dżemy i konfitury, które mają zamknąć ich smak w słoiku. Są one bardzo smaczne i słodkie, dlatego najczęściej wykorzystuje się je do smarowania kanapek, naleśników, albo jako dodatek do deserów. Dżem i konfitura różnią się od siebie sposobem przygotowania i konsystencją. Owocowe dżemy robi się z owoców i cukru, choć można też dodać do nich środki żelujące. Według określonych norma dla dżemów muszą one zawierać minimum 35 % owoców w gotowym wyrobie. Reszta to cukier lub dodatkowy składnik żelujący. Natomiast, aby uzyskać konfiturę, stosuje się zasadę 1:1. Oznacza to, że na 1 kg owoców, dodajemy 1 kg cukru. Dżemy też są z reguły rzadsze i bardziej żelowe niż konfitury, które bardziej przypominają gęstą pastę. W dżemach doskonale widać też kawałki owoców, a w konfiturach są one tak dobrze przegotowane, że praktycznie znikają. Obra produkty są bardzo smaczne i można je kupić lub zrobić w domu ze swoich owoców.

Ekologiczne dżemy

Dżemy to pyszny dodatek do kanapek, naleśników, tostów, gofrów, owsianek czy wypieków. Kupując ekologiczny dżem, mamy pewność, że składniki, które zostały użyte do jego produkcji, pochodzą ze sprawdzonych upraw. Żywność ekologiczna jest produkowana z uwzględnieniem zrównoważonego rolnictwa. Oznacza to, że podczas sadzenia i upraw zadbano o środowisko naturalne i dobrostan zwierząt. Ponadto ekologiczne dżemy wytwarzane są z najwyższej jakości owoców, które przekazują swoje wartości odżywcze do produktu. W takich dżemach w zależności od tego, jaki owoc jest ich głównym składnikiem, można znaleźć minerały, witaminy, garbniki czy antyoksydanty. Wspomagają one prawidłowe funkcjonowanie organizmu i są bardzo smaczne.

Dżemy z egzotycznych owoców

Bardzo popularnym dodatkiem do deserów są dżemy z egzotycznych owoców. Choćby dżem z kawałkami mango i jabłkami jest bardzo smacznym i trochę egzotycznym przysmakiem. Mango ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Zawiera witaminy A, B, C, E i K, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ale też jest świetne do złagodzenia bólu gardła. Na sklepowych półkach coraz częściej pojawiają się też dżemy z kiwi, które zawiera więcej witaminy C niż cytryna! Także połączenie polskiej truskawki i egzotycznego banana jest popularne. Z powodzeniem można znaleźć również dżemy z pomarańczą, ananasem, limonką, figą czy z owoców granatu. Wszystkie dżemy z egzotycznych owoców mają wyjątkowy smak i są bombą witaminową. Warto po nie sięgać, szukając dodatku do kanapek, naleśników albo gofrów. Dobrze sprawdzą się również jako dodatek do wypieków.

Produkty do domowej produkcji dżemów

Domowe konfitury lub dżemy mają przyjemny smak. Ponadto doskonale wiemy, co w nich jest, bo sami je zrobiliśmy. Warto jednak kupić sprawdzone produkty do domowej produkcji dżemów, aby ułatwić sobie pracę. Niezwykle przydatna może być pektyna do dżemów, która zastępuje różnego typu produkty żelujące. Pektyna to naturalny i wegański składnik, którego można użyć nie tylko do dżemów i konfitur, ale też do galaretek. Dodając ją do dżemu, otrzymamy charakterystyczną żelową konsystencję, która sprawi, że dżem nie będzie lejący i ciekły, a przyjemnie żelowy i łatwy do nakładania na kanapki czy do ciasta. Robiąc domowe dżemy, warto kupić świeże owoce ze sprawdzonego źródła. Do dżemów należy dodać cukier, ale można zamienić biały na trzcinowy czy też skorzystać z alternatywnego słodzika. Zawsze trzeba mieć słoiki, nakrętki i etykiety, dzięki którym przechowamy dżemy w spiżarni.