Dynia przepisy na obiad – inne niż wszystkie! Wybierz swój ulubiony!
Dynia już dawno opanowała jesienne przepisy na obiad i w tej porze roku króluje na stołach. Choć zazwyczaj przygotowujemy z niej zupę-krem, to tak naprawdę istnieje dużo więcej możliwości jej wykorzystania. Dynia najlepiej smakuje odpowiednio doprawiona wyrazistymi przyprawami np. indyjskim curry, choć równie dobrze można przyrządzić ją na słodko. Dziś proponujemy kilka pysznych i prostych przepisów, które świetnie sprawdzą się w roli dania obiadowego.
Dynia do Europy przybyła po raz pierwszy za czasów Krzysztofa Kolumba, a jej uprawa szybko rozprzestrzeniła się na wszystkie państwa kontynentu. Zyskała popularność ze względu na swe wszechstronne zastosowanie, wyborny smak, wartościowy skład i niewielką kaloryczność. Dynia zdecydowanie króluje w kuchni amerykańskiej, nadaje się do pieczenia, smażenia, gotowania i marynowania. Zrobimy z niej przepyszną konfiturę na zimę i rozgrzewającą zupę na jesień.
DYNIA właściwości i zalety spożywania – sprawdź, co jesz!
Dynia to nie tylko smaczny produkt nadający pięknej pomarańczowo-żółtej barwy naszej zupie, ale również bardzo bogaty pod względem odżywczym składnik. W miąższu jest sporo betakarotenu, wapnia, fosforu, potasu i witamin z grupy B. Jest niskokaloryczna i poleca się ją kobietom cierpiącym na mdłości w czasie ciąży. Równie wartościowe są jej pestki, które w medycynie naturalnej podawane są na odrobaczenie z owsików i glisty ludzkiej. Pestki dyni to tania, mało kaloryczna i smaczna przekąska – do tego bogata w magnez, fosfor, mangan, cynk, witaminy z grupy B i pożyteczne kwasy tłuszczowe. Używając w kuchni świeżej dyni, nie wolno zmarnować jej pestek!
DYNIA przepisy na obiad – jak doprawić?
Smak dyni różni się lekko w zależności od odmiany, ale we wszystkich przypadkach jest dość delikatny, więc musimy wiedzieć, jakich przypraw użyć, aby zachować jej naturalny charakter a jednocześnie nie pozwolić, aby była zbyt mdła. Dania z dodatkiem dyni bardzo dobrze komponują się z przyprawami korzennymi i pikantnymi. Poniżej przyprawy, których śmiało możemy używać, by doprawić naszą dyniową potrawę:
- imbir – ostra w smaku przyprawa kuchni orientalnej
- gałka muszkatołowa – bardzo aromatyczna przyprawa, wydobywa głębie smaku z potraw słodkich i wytrawnych
- cynamon – korzenna przyprawa, która nie tylko świetnie współgra z szarlotką, ale też z naszą ulubioną dynią
- curry – mieszanka orientalnych ziół o silnym aromacie i intensywnym smaku, idealnie komponuje się z dynią
- papryka – chilli to obowiązkowa przyprawa jesiennej zupy w dynią, bo rozgrzewa organizm, wraz ze słodką odmianą, dodana do potrawy, dana jej ciekawej kolorystyki

DYNIA przepisy na obiad dla każdego!
FRYTKI Z DYNI PRZEPISSkładniki:
1 średnia dynia
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczka papryki mielonej
1 łyżeczka czosnku w proszku
3 łyżki tartego sera Parmezan
1/4 szklanki mielonej świeżo pietruszki
1/2 łyżeczka soli himalajskiej grubej
Sposób wykonania:
Za pomocą ostrego noża kroimy dynię na pół. Wyjmujemy pestki i miąższ. Pestki pozostawiamy do uprażenia. Otrzymane połówki dyni kroimy jeszcze na mniejsze kawałki. Za pomocą ostrej obieraczki do warzyw obieramy z nich skórki. Kroimy słupki wielkości frytek.
Pokrojoną na frytki dynię umieszczamy w misce z wodą i pozostawiamy na pół godziny do namoczenia (najlepiej jednak na całą noc).
Odcedzamy wodę i osuszamy frytki ręcznikiem papierowym. Wkładamy je do torebki spożywczej, posypujemy skrobią i potrząsamy, aby się dobrze obtoczyły. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Frytki wysypujemy do miski, dolewamy oliwę, posypujemy papryką i czosnkiem, następnie całość mieszamy dokładnie.
Na blaszkach wyłożonych papierem wykładamy frytki i pieczemy 15 min. Podczas pieczenia mieszamy je, solimy i potrzepujemy pietruszką. Po wyjęciu posypujemy Parmezanem.

Składniki:
1 posiekana cebula
6 ząbków czosnku wyciśniętego przez praskę
2 łyżki masła
0,5 kg pomidorów pokrojonych w ćwiartki
1/4 łyżeczki papryki
1/2 – 1 łyżeczka oregano
sól i świeży pieprz
2 szklanki bulionu warzywnego
1i 1/2 szklanki mleka
wino białe
2 łyżeczki brązowego cukru
2 i 1/2 szklanki czystego puree z dyni
śmietana do dekoracji
Sposób wykonania:Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
Pomidory kroimy na ćwiartki, polewamy odrobiną oliwy, dodajemy soli i pieprzu. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i równomiernie rozkładamy na niej pomidory – pieczemy ok. 25 min.
W garnku na zupę podsmażamy cebulę z czosnkiem na maśle, aż zmięknie. Kiedy pomidory skończą się piec, wymieszaj je z przyprawami i piecz jeszcze 5 min.
Pomidory mieszamy z puree z dyni, bulionem, mlekiem, winem i brązowym cukrem. Dusimy razem z cebula i czosnkiem 15 min. Miksujemy zupę na krem. Można podawać ze śmietaną.

Składniki:
1 szklanka puree z dyni
1/2 kubka mleka kokosowego (zobacz tutaj)
5 ząbków wyciśniętego przez praskę czosnku
25 liści szałwi
1 łyżka oliwy z oliwek
180 g bezglutenowej linguiny (makaronu)
bulion warzywny (opcjonalnie)
Sposób wykonania:Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu. Na średnim ogniu rozgrzewamy olej, przesmażamy liście szałwi aż zaczną ciemniej i puszczać aromat. Zdejmujemy je z oleju i odsączamy na ręczniku papierowym. Na pozostałym oleju smażymy czosnek. Dodajemy puree z dyni, mleczko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze chwilę na wolnym ogniu cały czas mieszając. Opcjonalnie możemy dodać trochę bulionu z warzyw, aby rozcieńczyć sos. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy.
Sprawdź pozostałe przepisy z wykorzystaniem dyni tutaj. 🙂
dynia przepisy na obiad, właściwości dyni, pomysł na dynię