Dlaczego warto na stałe wprowadzić morele suszone do swojego menu?

Suszone morele są świetną alternatywą dla słodkich i słonych przekąsek, które zdarza nam się często podjadać między posiłkami. Suszone owoce świetnie sprawdzają się także jako urozmaicenie deserów, owsianek czy pieczonych mięs. Dlaczego warto na stałe wprowadzić je do swojego menu? Jak wybrać w sklepie te najlepsze? I czy zawsze są one bezpieczne dla naszego zdrowia?

Skład i wartości odżywcze

Suszone morele są prawdziwą skarbnicą cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. W ich składzie znajdziemy znaczące ilości beta-karotenu (prowitaminy A), który wykazuje silne działanie antyoksydacyjne i chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Innym związkiem o właściwościach przeciwutleniających obecnym w suszonych morelach jest witamina C, która wspomaga działanie układu immunologicznego, opóźnia procesy starzenia się skóry oraz chroni przed rozwojem wielu chorób. Suszone morele dostarczają także sporych ilości witaminy B6, która jest niezbędna do prawidłowej pracy serca i układu nerwowego oraz potasu regulującego ciśnienie tętnicze krwi i gospodarkę wodną organizmu. Suszone morele to także źródło żelaza, szczególnie cennego dla osób zmagających się z anemią, oraz błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit oraz zapobiega wielu chorobom układu pokarmowego.

Warto także pamiętać, że suszone morele dostarczają do organizmu sporą dawkę fosforu, wapnia i witaminy B2. Z tego względu powinny mieć one stałe miejsce w diecie osób zmagających się z osteoporozą i innymi chorobami układu kostno-szkieletowego.

Czy suszone morele można spożywać bez ograniczeń?

Suszone morele, tak jak i inne suszone owoce, są dość kaloryczną przekąską – w ich 100 g znajduje się ok 240 kcal. Z uwagi na ten fakt ich spożycie, zwłaszcza w godzinach wieczornych, powinny ograniczyć osoby zmagające się z problemem nadwagi lub otyłości.

Z drugiej strony ich wysoka wartość energetyczna, w połączeniu z dużą zawartością składników odżywczych, czyni je produktem godnym polecenia sportowcom i osobom aktywnym fizycznie.

Suszone morele siarkowane czy niesiarkowane – które wybrać?

Większości z nas suszone morele kojarzą się z atrakcyjną, intensywnie pomarańczową barwą. Na jej zachowanie, pomimo procesu suszenia, pozwalają związki siarki wykorzystywane jako środek konserwujący. Niestety znacząco obniżają one wartość odżywczą suszonych owoców. Ponadto wykazują one właściwości alergizujące i mogą powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego przejawiające się najczęściej biegunkami i bólami brzucha. Z tego względu dużo lepszym i przede wszystkim bezpieczniejszym wyborem będą morele niesiarkowane, które charakteryzują się pomarszczoną skórką i brunatną barwą. Jednak ich mniej atrakcyjny wygląd w pełni wynagradza fakt, że zachowują one wszystkie wartości odżywcze oraz są całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia, nawet w przypadku małych dzieci czy alergików.

Pochodzące ze sprawdzonego źródła suszone morele bez dodatku siarki coraz częściej można kupić w sklepach z żywnością ekologiczną. Przykładem takiego produktu są suszone morele marki ViVio nagrodzone wyróżnieniem w Konkursie o Złoty Medal Targów World Food Poland 2019 w kategorii Słodycze i Przekąski. Nagroda ta jest dodatkowym potwierdzeniem ich wysokiej jakości i bezpieczeństwa.

Suszone morele marki ViVio są dostępne w ofercie sklepu internetowego www.cosdlazdrowia.pl