Dlaczego warto jeść płatki owsiane?
Jakie wartości odżywcze w sobie skrywają i dlaczego warto wprowadzić je do swojej codziennej diety? Odpowiedzi na te pytania oraz inne, cenne informacje na temat płatków owsianych znajdziesz w poniższym artykule.
Za sprawą zawartości cennych witamin i minerałów, płatki owsiane goszczą na naszych stołach już od wielu pokoleń. Są doceniane nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak, ale również za szerokie możliwości zastosowania ich zarówno w kuchni, jak i w pielęgnacji. Ponadto, płatkom owsianym przypisuje się niezrównane właściwości lecznicze. Co jeszcze powinniśmy o nich wiedzieć i jak przygotować z nich przepyszne, pełnowartościowe śniadanie?
Płatki owsiane – najważniejsze wartości odżywcze
Porcja płatków owsianych z dodatkiem mleka może stanowić pełnowartościowe śniadanie obfitujące w białka i cenne aminokwasy. Ponadto, niniejszy produkt (pochodzący z ziaren owsa) stanowi bogate źródło witamin: w tym witaminy B6 – odpowiedzialnej za wspomożenie procesu koncentracji oraz zapamiętywania, jak również witaminy B1 – dzięki której możliwe staje się zwiększenie naszej odporności na wysiłek umysłowy oraz fizyczny. Okazuje się, że w porcji płatków owsianych znajdźmy również:
- Witaminę E;
- Kwas pantotenowy;
- Selen; oraz
- Magnez.
Dodatkowo, regularne spożywanie produktów owsianych jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu spore ilości błonnika odpowiedzialnego nie tylko za wspomożenie funkcjonowania naszego układu pokarmowego, ale również za obniżenie poziomu złego cholesterolu, doprowadzając tym samym do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego w przyszłości.
Płatki owsiane – właściwości
Wprowadzenie płatków owsianych do swojego jadłospisu stanowi wartościowy element profilaktyki chorób układu krążenia. Wszystko to za sprawą zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które nie tylko zapobiegają powstawaniu zakrzepów wewnątrz układu krwionośnego, ale również dbają o zapewnienie odpowiedniego poziomu nawilżenia skóry. Ważną informację stanowi również fakt, iż owsianka jest doskonałym źródłem energii dla sportowców i osób aktywnych fizycznie. Dlatego też, warto spożywać niniejszy produkt w formie pełnowartościowego pierwszego śniadania. Nie bez powodu, płatki owsiane są również często wybierane przez osoby, które pragną zrzucić nadmiar zbędnych kilogramów. Oprócz tego, że nie są wysoko kaloryczne i charakteryzują się stosunkowo średnim indeksem glikemicznym (suche płatki IG=40; ugotowane płatki IG=60) są w stanie dostarczyć do naszego organizmu niezbędną ilość składników odżywczych. Okazuje się również, że płatki owsiane na długi czas są w stanie zapewnić nam uczucie sytości.
Płatki owsiane – zastosowanie
Płatki owsiane znajdują szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Można wykorzystać je zarówno do przygotowania pełnowartościowego śniadania, jak i do pysznej przekąski między posiłkami (na przykład, w formie pożywnych ciasteczek lub muffinek). Niemniej jednak, niniejszy produkt może służyć nam również poza kuchennymi drzwiami. Okazuje się, że płatki owsiane stanowią doskonały element odżywczej maseczki do pielęgnacji skóry ciała oraz twarzy.
Jak przygotować pożywną owsiankę na śniadanie?
Jeśli chcesz, aby przygotowana przez Ciebie owsianka charakteryzowała się niższym indeksem glikemicznym, nie gotuj jej, a jedynie zalej ją ciepłą wodą lub mlekiem (na przykład, kokosowym lub sojowym). Aby cieszyć się nie tylko zwiększoną zawartością składników odżywczych, ale również oryginalnym smakiem, dodaj do niej garść świeżych borówek, kilka pokruszonych orzechów włoskich, około 20 gramów wiórków kokosowych oraz łyżkę syropu z agawy.