Przypominamy, że w czasie darmowej dostawy punkty za zakupy zostają naliczone, jednak w tym dniu nie można wykorzystać kodów rabatowych.
Jeśli posiadasz punkty w programie lojalnościowym możesz je wykorzystać. Sprawdź szczegóły.
Dietetyczny deser: bezglutenowe, korzenne brownie z bakaliami
Brownie ma wielu zwolenników. Każdy piecze je według swojego ulubionego sposobu, a najważniejsze, żeby smakowało. Wspólną cechą każdego brownie jest czekoladowy smak, lekko słodkie ciasto i „gliniasta” struktura.
Ciasto brownie – w sam raz dla osób na diecie!
Nie ulega wątpliwości, że brownie to przysmak, na który trudno się nie skusić. A co z osobami na diecie?
Osoby na diecie nie muszą rezygnować z popularnego i lubianego deseru, jakim jest brownie. Wręcz przeciwnie – warto zdecydować się na pyszności z dodatkami zdrowych bakalii i kakao. Tak przygotowane brownie można podać rodzinie i gościom.

Zdrowe produkty w codziennej diecie
W codziennej diecie warto zwracać uwagę na zdrowe i pełnowartościowe produkty. Ich włączenia do codziennego menu pozwala na dostarczenie do organizmu witamin i minerałów. Warto zwracać na to uwagę, ponieważ w obecnych czasach żywność, kupowana w sklepach posiada niewiele wartości odżywczych i jest mocno przetworzona. Domowe produkty są w takiej sytuacji zdrową alternatywą. Przygotowując je samodzielnie posiadamy pewność, co się w nich znajduje. Możemy też tak komponować posiłki, by znalazły się w nich produkty pełnowartościowe, zawierające cenne minerały i witaminy i wpływające pozytywnie na zdrowie, samopoczucie i wygląd.
Inną zaletą samodzielnego przygotowywania posiłków, w tym deserów, jest fakt, że daje to możliwość wybierania wśród składników tych, które lubimy, unikania tych nielubianych i pewnej swobody w sztuce gotowania lub pieczenia.
Przepis na brownie
Poniżej przepis na korzenne brownie z bakaliami. W oryginalnej wersji występują orzechy włoskie lub migdały, ale można wybierać własne, ulubione bakalie. Przepis jest przygotowany także z myślą o osobach, które unikają glutenu w diecie. Ciasto jest pyszne, smaczne i proste do przygotowania.
Bezglutenowe, korzenne brownie z bakaliami
Składniki na 4 porcje, na blaszkę tzw. „keksówkę” o wymiarach ok. długość: 30 cm, szerokość: 11 cm i wysokość: 7,94 cm.
- 70 g mąki kokosowej
- 50 g mąki orzechowej
- 5 białek
- 2 żółtka
- 5 łyżek erytrolu
- 250 ml mleka migdałowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 20 orzechów włoskich lub migdałów
- 1 łyżka naturalnego kakao
- Przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (może być bezglutenowy)
Mąkę kokosową i orzechową połączyć z żółtkiem, erytrolem, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Dodać posiekane orzechy, olej kokosowy i mleko migdałowe. Dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą. Przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 15 – 20 min.
Kcal w jednej porcji: 249 kcal
Białko: 14 g
Tłuszcz: 17 g
Węglowodany: 10 g
Smacznego!
A Wy, jakie ciasta najchętniej pieczecie? Lubicie brownie? Podzielcie się swoimi opiniami w komentarzu.