Dieta kapuściana – jakie są jej najważniejsze zasady?

Problem otyłości każdego roku przybiera na swojej sile. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe, wysokoprzetworzona żywność oraz siedzący tryb życia sprawiają, że coraz więcej osób (w tym również dzieci) wykazuje nadmierną masę ciała, a tym samym zwiększone ryzyko zachorowania na zaburzenia w obrębie układu sercowo-naczyniowego, jak również na niektóre choroby nowotworowe. W związku z tym, wiele osób poszukuje w internecie informacji na temat skutecznej redukcji masy ciała. W ostatnich latach ogromną popularnością cieszyła się dieta kapuściana (nazywana również dietą prezydencką), która zapewniała kilkukilogramowy spadek masy ciała w zaledwie kilka dni. Niemniej jednak, czy dieta prezydencka jest bezpieczna dla naszego zdrowia? I jakie są jej najważniejsze zasady? Odpowiedzi na te oraz inne pytania dotyczące diety kapuścianej znajdziesz w dalszej części tekstu.

15.1-1024x684 Dieta kapuściana – jakie są jej najważniejsze zasady?

Spis treści:

  1. Dieta kapuściana – najważniejsze zasady dzień po dniu;
  2. Kapusta – najważniejsze wartości odżywcze i właściwości zdrowotne;
  3. Lista produktów dozwolonych i zakazanych w diecie kapuścianej;
  4. Dieta kapuściana – przykładowy jadłospis;
  5. Poznaj przepis na doskonałą zupę z kapusty;
  6. Dieta kapuściana – wady i zalety;
  7. Efekty diety kapuścianej;
  8. Dieta kapuściana – przeciwskazania;
  9. Dieta prezydencka w opinii ekspertów;
  10. Czy można schudnąć szybko i zdrowo?
  11. Podsumowanie;
  12. Bibliografia.

Dieta kapuściana – najważniejsze zasady dzień po dniu

Dieta kapuściana zyskała w Polsce ogromną popularność ponad 15 lat temu. Wszystko to, za sprawą ówczesnego prezydenta, który pozbył się kilku zbędnych kilogramów właśnie dzięki wspomnianej diecie kapuścianej. Niniejszy plan żywieniowy trwa zaledwie 7 dni i polega na znacznym ograniczeniu ilości spożywanych kalorii. Postępując zgodnie z zasadami diety kapuścianej nie jesteśmy bowiem w stanie dostarczyć do naszego organizmu więcej niż około 1000 kcal, co nie pozwala na zaspokojenie nawet podstawowego poziomu przemiany materii. Dieta kapuściana należy do alternatywnych diet odchudzających. Charakteryzuje ją monotonność i jednocześnie łatwość w przygotowywaniu posiłków.

15.4-1024x683 Dieta kapuściana – jakie są jej najważniejsze zasady?

Głównym składnikiem diety kapuścianej (jak sama nazwa wskazuje) jest kapusta biała, włoska lub czerwona. Z niniejszego warzywa jesteśmy bowiem w stanie stworzyć sycącą i bogatą w witaminy zupę, która zapewnia nam dobre samopoczucie podczas okresu odchudzania. Przez 7 kolejnych dni diety kapuścianej, należy podążać za ściśle określonymi zasadami. Poniżej opisane zostały najważniejsze z nich.

  • Dzień 1 – polega na spożywaniu zupy kapuścianej zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. W przerwie między posiłkami zalecane jest natomiast spożywanie niewielkich porcji świeżych warzyw oraz picie dużych ilości wody i naparu z zielonej herbaty;
  • Dzień 2 – polega na przygotowaniu śniadania w formie świeżych lub gotowanych na parze warzyw. Na obiad podaje się zupę kapuścianą, natomiast na kolację pieczone ziemniaki z dodatkiem niewielkiej ilości ziół;
  • Dzień 3 – polega na spożywaniu zupy kapuścianej zarówno na śniadanie, jak i obiad. Na tym etapie dozwolone jest także spożywanie owoców. Podczas trzeciego dnia zalecane jest opuszczenie ostatniego posiłku. Należy jednak pamiętać o wypiciu odpowiednich ilości wody (minimum 8 szklanek);
  • Dzień 4 – polega na rozszerzeniu jadłospisu. Na śniadanie oczywiście zalecane jest spożywanie zupy kapuścianej, natomiast na kolację zaleca się wypicie 2 szklanek chudego mleka lub 2 szklanek maślanki o obniżonej zawartości tłuszczu;
  • Dzień 5 – polega nie tylko na spożywaniu zupy kapuścianej, ale także na wprowadzeniu niewielkich ilości mięsa (najlepiej 200g gotowanej piersi z kurczaka);
  • Dzień 6 – polega na spożyciu zupy, mięsa lub ryby oraz świeżo posiekanych warzyw. W tym czasie należy pamiętać także o spożywaniu odpowiednich ilości wody;
  • Dzień 7 – polega na wprowadzeniu do jadłospisu niewielkiej ilości ryżu (najlepiej brązowego) oraz świeżych soków owocowo-warzywnych.

Kapusta – najważniejsze wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Kapusta jest warzywem niskokalorycznym. Niemniej jednak, zawiera w sobie całą masę cennych dla zdrowia witamin i minerałów, jak również błonnika pokarmowego.

Kapusta to przede wszystkim niezrównane źródło witaminy C, witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), witaminy A, E oraz K. Dzięki temu, niniejsze warzywo jest w stanie wspierać naszą odporność, jak również prawidłową czynność układu nerwowego. Kapusta to także skarbnica przeciwutleniaczy o działaniu antynowotworowym i spowalniającym procesy starzenia się organizmu. Jest ona także bogata w wartościowe minerały, takie jak wapń, potas, magnez i żelazo. Za sprawą dużej zawartości błonnika, niniejsze warzywo jest w stanie wpływać na prawidłową czynność układu pokarmowego, a także na zwiększenie efektywności zastosowanych metod odchudzania.

Co ciekawe, liście kapusty od wielu pokoleń stosowane są w medycynie ludowej podczas procesu leczenia ran i zakażeń skóry. Ponadto, wykorzystywane są one także w formie okładów na bolące stawy.

Lista produktów dozwolonych i zakazanych w diecie kapuścianej

W poniższej tabeli przestawione zostały produkty wskazane i niewskazane podczas stosowania diety kapuścianej.

GRUPA PRODUKTÓWWSKAZANENIEWSKAZANE
WarzywaKapusta, brokuły, kalafior, brukselka, sałata, ogórek, papryka, marchew, pietruszka, por, seler.Kukurydza, bataty, groszek fasola, ciecierzyca (inne rośliny strączkowe).
OwoceJabłka, pomarańcze, arbuz, melon, owoce jagodowe, truskawki.Banany, gruszki, wiśnie, śliwki, awokado, owoce suszone, owoce w cukrze, owoce w syropie.
Produkty zbożoweBrązowy ryż podczas ostatniego dnia stosowania diety.Wszystkie produkty zbożowe, z wyjątkiem brązowego ryżu.
Mięso, jajka, nabiałChude mleko, drób, chude ryby.Wędliny, kiełbasy, tłuste mięso, sery, jajka, desery mleczne, jogurty.
PrzyprawyZiołaSól, cukier.
TłuszczNiewielkie ilości olejów roślinnych (maksymalnie 2 łyżeczki dziennie).Masło, margaryna, słonina, smalec.
NapojeWoda, herbata, naturalne soki owocowe i warzywne.Słodkie napoje, woda gazowana, alkohol.
Słodycze i przekąskiBRAKWszystkie słodycze i przekąski.

Dieta kapuściana – przykładowy jadłospis

Propozycja 1

  • Śniadanie: zupa kapuściana, 1 szklanka wody mineralnej, 1 filiżanka naparu z herbaty;
  • II Śniadanie: papryka pokrojona w słupki, 1 szklanka wody mineralnej;
  • Obiad: zupa kapuściana, 1 szklanka wody mineralnej, 1 filiżanka naparu z białej herbaty;
  • Podwieczorek: szklanka borówek, 1 szklanka wody mineralnej;
  • Kolacja: zupa kapuściana, 2 szklanki wody mineralnej.

Propozycja 2

  • Śniadanie: zupa kapuściana, 1 szklanka wody mineralnej, 1 filiżanka czarnej kawy bez cukru;
  • II Śniadanie: sok ze świeżych warzyw, 1 szklanka wody mineralnej;
  • Obiad: zupa kapuściana z dodatkiem 100g pieczonej piersi z kurczaka, 1 szklanka wody mineralnej;
  • Podwieczorek: ½ grejpfruta, 1 szklanka;
  • Kolacja: bigos wegetariański z dodatkiem pomidorów.

Propozycja 3

  • Śniadanie: sałatka ze świeżych warzyw, 1 szklanka wody mineralnej, 1 filiżanka naparu z białej herbaty;
  • II Śniadanie: szklanka soku warzywnego, 1 szklanka wody mineralnej;
  • Obiad: zupa kapuściana z dodatkiem pieczonych warzyw, 1 szklanka wody mineralnej;
  • Podwieczorek: ½ szklanki borówek, ½ szklanki truskawek, 1 szklanka wody mineralnej, 1 filiżanka herbaty;
  • Kolacja: wegetariańskie leczo z letnich warzyw, 2 szklanki wody mineralnej.
15.3-1024x679 Dieta kapuściana – jakie są jej najważniejsze zasady?

Poznaj przepis na doskonałą zupę z kapusty

Zupa kapuściana stanowiąca podstawę diety prezydenckiej jest niezwykle smaczna i łatwa w przygotowaniu. Możesz spożywać ja na obiad lub kolację nie tylko w czasie kuracji odchudzającej, ale także na co dzień.

Składniki:

  • Mała główka białej kapusty;
  • 3 białe cebule;
  • 2 czerwone cebule;
  • 6-8 pomidorów malinowych;
  • 1 papryka czerwona;
  • 1 papryka zielona;
  • Pęczek selera naciowego;
  • Pęczek natki pietruszki;
  • 2 liście laurowe;
  • 3 ziarenka ziela angielskiego;
  • Szczypta pieprzu;
  • 1 łyżeczka kminku;
  • Szczypta majeranku;
  • 3 l wody.

Sposób przygotowania:

Krok I: Sparz pomidory, poszatkuj kapust, a pozostałe warzywa pokrój w kostkę;

Krok II: Przełóż warzywa (oprócz pomidorów) do garnka, zalej je wodą i gotuj przez około 10minut;

Krok III: Po upływie odpowiedniej ilości czasu, dodaj do garnka pokrojone pomidory i pozostałe przyprawy. Gotuj całość przez około 10-15 minut, aż warzywa staną się miękkie.

Uwaga: Jeśli masz na to ochotę, przed włożeniem cebuli do garnka możesz zeszklić ją na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. W ten sposób sprawisz, że zupa nabierze bardziej wyrazistego smaku.

Dieta kapuściana – wady i zalety

Jak każda dieta alternatywna, tak i dieta kapuściana niesie ze sobą nie tylko liczne zalety, ale przede wszystkim wady, które mogą stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia.

Zalety diety prezydenckiej

  • Po pierwsze: krótki czas trwania (nie więcej niż 7 dni);
  • Po drugie: szybka redukcja masy ciała (nawet do 3 kilogramów w tydzień);
  • Po trzecie: łatwa dostępność produktów niezbędnych do przygotowania posiłków;
  • Po czwarte: niskie koszty związane z przygotowywaniem posiłków;
  • Po piąte: doskonały jadłospis dla wszystkich osób, które uwielbiają smak kapusty.

Wady diety kapuścianej

  • Po pierwsze: zbyt szybkie tempo utraty masy ciała, które związane jest z wysokim ryzykiem wystąpienia efektu jo-jo;
  • Po drugie: monotonny jadłospis sprawia, iż zaraz po zakończeniu stosowania diety kapuścianej będziemy chcieli sięgnąć po posiłki, których odmawialiśmy sobie w ciągu ostatnich dni;
  • Po trzecie: wzmożona potrzeba oddawania moczu. Kapusta jest bowiem warzywem o właściwościach moczopędnych. Dlatego też, przyczynia się do usuwania nadmiaru wody z organizmu człowieka;
  • Po czwarte: uporczywe gazy oraz wzdęcia, spowodowane właściwościami wzdymającymi kapusty;
  • Po piąte: uczucie zmęczenia, rozdrażnienia i ogólnego osłabienia spowodowane zbyt niską podażą kalorii w czasie stosowania diety kapuścianej. Ponadto, objawami niedoboru energii mogą być problemy z pamięcią i koncentracją, jak również bóle i zawroty głowy;
  • Po szóste: dieta kapuściana nie kształtuje prawidłowych nawyków żywieniowych, które stanowią klucz do osiągnięcia nie tylko szczupłej sylwetki, ale przede wszystkim zdrowia i dobrego samopoczucia;
  • Po siódme: dieta kapuściana pozwala na utratę znacznej ilości kilogramów w krótkim czasie. Niemniej jednak, utracona masa ciała to w większości przypadków woda, a nie tłuszcz, który odpowiedzialny jest za zwiększenie ryzyka wystąpienia chorób o charakterze cywilizacyjnym;
  • Po ósme: stosowanie diety kapuścianej przez okres dłuższy niż 7 dni może doprowadzić do istotnych niedoborów składników odżywczych, a tym samym do zagrożenia stanu zdrowia;
  • Po dziewiąte: stosowanie krótkotrwałych oraz restrykcyjnych diet odchudzających i następujący po nich efekt jo-jo, może stać się przyczyną rozwoju zaburzeń odżywiania w przyszłości, jak również przyczyną innych chorób psychicznych (w tym depresji).
15.2-1024x768 Dieta kapuściana – jakie są jej najważniejsze zasady?

Efekty diety kapuścianej

Dieta kapuściana trwa zaledwie siedem dni. Niemniej jednak, przestrzeganie jej zaleceń pozwala nam na zrzucenie od 3 do nawet 5 kilogramów. Warto jednak wiedzieć, że taki spadek masy ciała związany jest zazwyczaj z pozbywaniem się zapasów wody z organizmu. W łatwy sposób jesteśmy w stanie zaobserwować to na podstawie analizy składu ciała, która w jasny sposób określa nam, jaki jest realny spadek tkanki tłuszczowej podczas stosowania diet restrykcyjnych. W tym miejscu warto również przypomnieć, że dieta kapuściana związana jest z wysokim ryzykiem wystąpienia efektu jo-jo. Nie kształtuje ona prozdrowotnych nawyków żywieniowych, a zatem po zakończeniu jej stosowania, osoby dotknięte nadwagą oraz/lub otyłością często powracają do swoich dawnych nawyków żywieniowych, a tym samym wagi sprzed rozpoczęcia stosowania diety.

Dieta kapuściana – przeciwwskazania

Dieta kapuściana przeznaczona jest wyłącznie dla osób, które cieszą się nienagannym zdrowiem. Niestety, w większości przypadków u osób, u których występuje znaczna nadwaga lub otyłość, rozpoznaje się istotne zaburzenia stanu zdrowia, które są poważnym przeciwwskazaniem do stosowania diet alternatywnych (w tym diety prezydenckiej). A w jakich innych przypadkach nie należy stosować niniejszego planu żywieniowego?

  • Podczas ciąży oraz w okresie karmienia piersią;
  • W przypadku osób poniżej 18 roku życia;
  • W przypadku osób starszych;
  • W przypadku osób, które na co dzień przejawiają aktywny tryb życia oraz/lub uprawiają sport;
  • W przypadku pacjentów, u których rozpoznano: stany zapalne w obrębie układu pokarmowego (w tym stany zapalne jelit), kamicę żółciową, kamice nerkową oraz choroby tarczycy – warto wiedzieć, że kapusta jest warzywem o właściwościach wolotwórczych;
  • W przypadku osób z niedożywieniem oraz prawidłową masą ciała;
  • W przypadku pacjentów, u których rozpoznano zaburzenia odżywiania;
  • W przypadku pacjentów, u których rozpoznano jakiekolwiek choroby przewlekłe.

Dieta prezydencka w opinii ekspertów

Dieta kapuściana cieszy się ogromną popularnością wśród osób, które pragną pozbyć się zbędnych kilogramów w krótkim czasie. Warto jednak wiedzieć, że niniejszy plan dietetyczny nie zyskał aprobaty specjalistów z zakresu żywienia, jak również lekarzy, a nawet psychologów. Okazuje się bowiem, że dieta kapuściana niesie ze sobą wiele zagrożeń zarówno dla zdrowia fizycznego, jak i psychicznego. Stosowanie niskokalorycznych diet, zakładających wykluczenie z jadłospisu istotnej grupy produktów spożywczych, jest nie tylko niezgodne z zasadami zdrowego odżywiania, ale także doprowadza do powstania efektu jo-jo, który negatywnie wpływa na psychikę jednostki i jej motywację do podejmowania dalszych działań związanych z walką o zdrowie. Stosowanie diety prezydenckiej może uczyć błędnych skojarzeń, że stosowanie diety jest bezskuteczne i wiąże się wyłącznie z odczuwaniem głodu i złym samopoczuciem. Ponadto, może ona wpływać na zburzenie odczuwania głodu i sytości, co w przyszłości może doprowadzać do rozwoju zaburzeń kontroli nad ilością spożywanych produktów, a nawet do napadów wilczego głodu.

Czy można schudnąć szybko i zdrowo?

Zdrowe odchudzanie jest możliwe. Niemniej jednak, wymaga cierpliwości, a przede wszystkim pracy ze strony pacjenta. Dlatego też, nad procesem utraty nadmiernej masy ciała powinien czuwać nie tylko doświadczony dietetyk, ale także lekarz pierwszego kontaktu oraz psycholog. W dalszej części tekstu przygotowaliśmy dla Ciebie osiem prostych wskazówek, dzięki którym dowiesz się, jak schudnąć zdrowo.

  • Krok 1 – znajdź motywację do leczenia. Zanim podejmiesz się zmian w swoim życiu, przekonaj samego siebie, że warto. Ponadto, porozmawiaj z członkami Twojej najbliższej rodziny, że walka o zdrowie jest dla Ciebie ważna, a ich wsparcie jest dla Ciebie niezwykle istotne;
  • Krok 2 – skonsultuj się z lekarzem pierwszego kontaktu. Wykonaj zestaw niezbędnych badań krwi, dzięki którym dowiesz się, w jakiej kondycji jest Twoje ciało;
  • Krok 3 – skonsultuj się z doświadczonym dietetykiem, psychodietetykiem oraz/lub psychologiem. Specjalista pomoże Ci w ustaleniu jadłospisu, który dostosowany jest nie tylko do wymagań Twojego organizmu, ale także do Twoich preferencji smakowych;
  • Krok 4 – Sumiennie przestrzegaj zaleceń specjalistów i regularnie kontroluj swoje postępy;
  • Krok 5 – Wprowadź aktywność fizyczną do swojej codzienności. Zacznij od kilku krótkich treningów w tygodniu. Pamiętaj, że aktywność fizyczna powinna przynosić Ci wiele satysfakcji i przyjemności;
  • Krok 6 – Przekonaj się, że zdrowy tryb życia to recepta nie tylko na piękny wygląd sylwetki, ale przede wszystkim dobre samopoczucie;
  • Krok 7 – W chwilach załamania odważ się skorzystać z pomocy psychologa lub poproś o wsparcie najbliższych członków rodziny. Nawet wtedy, gdy zdarzają Ci się chwilę słabości, nie oznacza to, że nie możesz walczyć dalej;
  • Krok 8 – Kiedy już osiągniesz swój cel, nie zapominaj, że zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna stanowią najskuteczniejszą profilaktykę wystąpienia efektu jo-jo.

Podsumowanie

Dieta kapuściana to bez wątpienia skuteczny sposób na utratę nadmiaru zbędnych kilogramów w krótkim czasie. Niemniej jednak, niniejszy plan żywieniowy nie zapewnia długotrwałych efektów. Wręcz przeciwnie, wiąże się z wysokim ryzykiem wystąpienia efektu jo-jo. Dlatego też, jeśli zmagasz się z problemem istotnej nadwagi lub otyłości, skorzystaj z pomocy specjalisty i wprowadź do swojej diety zdrowe nawyki żywieniowe. Pamiętaj również, że odchudzanie to nie głodówka, lecz zmiana trybu życia, która przyniesie Ci nie tylko szczupły wygląd sylwetki, ale przede wszystkim zdrowie i dobre samopoczucie na długie lata.

Bibliografia:

  1. Bendtsen L.Q., Lorenzen J.K., Bendsen N.T., Rasmussen C. Astrup A. Effect of dairy proteins on appetite, energy expenditure, body weight, and composition: a Review of the evidence from controlled clinical trials. Adv. Nutr. 2013; 4: 418–438;
  2. Białkowska M. Otyłość. Dietetyka żywność, żywienie w prewencji i leczeniu. Jarosz M. (red). Wydawca: Instytut Żywności i Żywienia Warszawa, 2017, 356-362;
  3. Brehm B.J., Seeley R.J., Daniels S.R., D’Alessio D.A. A randomized trial comparing a very low carbohydrate diet and a calorie-restricted low fat diet on body weight and cardiovascular risk factors in healthy women. J. Clin. Endocrinol. Metab. 2003; 88: 1617–1623;
  4. Gajewska D., Bawa S., Myszkowska-Ryciak J. Strategie leczenia dietetycznego otyłości — czy istnieje optymalna dieta? Kosmos. Problemy nauk biologicznych. 2010; 59, 3–4: 385–393;
  5. Gulińska E., Sińska B., Kołłajtis-Dołowy A. Wartość energetyczna i odżywcza wybranych diet alternatywnych. [W:] Wszystkich rzeczy miarą jest człowiek. Jerzemowski J., Grzybiak M., Piontek J. (red.). Wyd. Tower Press, Sopot, 2006, 188-190;
  6. Hamułka J., Wawrzyniak A., Targowska E. Ocena wartości odżywczej wybranych diet odchudzających publikowanych w prasie kobiecej. Żyw. Człow. Metabol. 30, 2003, 341-346;
  7. Kolarzyk E., Janik A., Kwiatkowski J., Potocki A. Stosowanie diet odchudzających przez krakowską młodzież ze szkół ponadpodstawowych, z uwzględnieniem wieku i płci. Probl. Hig. Epidemiol. 91, 2010, 409-413;
  8. Kołlajtis-Dołowy A., Pyza J., Jeruszka-Bielak M. Źródła informacji o żywieniu. [W:] Znaczenie racjonalnego żywienia w edukacji prozdrowotnej. Wolska-Adamczyk A. (red). Wydawnictwa Wyższej Szkoły Infrastruktury i Zarządzania, Warszawa, 2015, 7-22;
  9. Lange E., Tymolewska-Niebuda B. Wpływ diety o niskim indeksie glikemicznym na zmiany składu masy ciała odchudzających się kobiet. Żyw. Człow. Metabol. 2007, 34, 369-376;
  10. Ostrowska L., Stefańska E., Czapska D., Karczewski J. Czynniki ryzyka chorób układu sercowo – naczyniowego u osób z nadwagą i otyłością, a spożycie głównych składników odżywczych i witamin antyoksydacyjnych. Żyw. Człow. Metabol. 2003, 30, 782-789;
  11. Turlejska H., Pelzner U., Szponar L., Konecka- Matyjek E. Zasady racjonalnego żywienia- zalecane racje pokarmowe dla wybranych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego. Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr Sp. z oo., Gdańsk, 2004.