jesień

Dieta 1500 kalorii – poznaj jej najważniejsze zasady oraz efekty wynikające z jej stosowania!

Przybierający na sile problem nadwagi i otyłości wśród polskiego społeczeństwa skłania coraz większą grupę osób do poszukiwania skutecznych metod utraty zbędnych kilogramów. Warto jednak wiedzieć, że nie każda „modna” dieta jest w stanie zagwarantować nam upragnione efekty, a co więcej, stosowana w nieodpowiedni sposób, może przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia. Jak więc odchudzać się z głową? Odpowiedzią na to pytanie może być dieta o wartości 1500 kalorii. Skomponowana w odpowiedni sposób jest w stanie zapewnić dowóz niezbędnych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Niemniej jednak, czy dieta o tak niskiej kaloryczności jest przeznaczona dla każdego? I jakie są jej najważniejsze zasady? Odpowiedzi na te oraz inne pytania dotyczące diety 1500 kalorii znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury!

13.1-1024x766 Dieta 1500 kalorii – poznaj jej najważniejsze zasady oraz efekty wynikające z jej stosowania!

Spis treści:

  1. Dieta 1500 kalorii – na czym polega?
  2. Poznaj najważniejsze zasady diety 1500 kalorii;
  3. Dla kogo przeznaczona jest dieta 1500 kalorii?
  4. Dieta 1500 kalorii – efekty;
  5. Co jeść, a czego nie jeść na diecie 1500 kalorii?
  6. Dieta 1500 kalorii – przykładowy jadłospis;
  7. Dieta 1500 kalorii – opinie dietetyków;
  8. Podsumowanie;
  9. Bibliografia.

Dieta 1500 kalorii – na czym polega?

Dieta o wartości 1500 kalorii jest dietą redukcyjną, co oznacza, iż jest ona w stanie zapewnić naszemu organizmowi energię na poziomie niższym niż stanowi całkowita przemiana materii dorosłego człowieka. Doprowadzenie do deficytu kalorycznego sprawia, iż nasz organizm zaczyna tracić nadmiar zbędnych kilogramów, w tym przede wszystkim tkanki tłuszczowej. Odpowiednio zbilansowana dieta 1500 kalorii, w odróżnieniu od popularnych diet niskokalorycznych (np. diety kopenhaskiej lub diety 1000 kalorii) nie doprowadza do skrajnego ograniczenia energii, na poziomie niższym niż podstawowe przemiana materii, która jest niezbędna do utrzymania funkcji życiowych. Podstawowa przemiana materii u przeciętnej dorosłej osoby wynosi około 1200 kalorii na dobę. Aby uzyskać wynik całkowitej przemiany materii, należy do niej dodać między innymi aktywność fizyczną podejmowaną w ciągu dnia. W dalszej części artykułu przedstawiony zostanie prosty wzór, dzięki któremu z łatwością obliczysz swoje zapotrzebowanie kaloryczne i przekonasz się, czy dieta 1500 kalorii przeznaczona jest właśnie dla Ciebie.

13.2-1024x684 Dieta 1500 kalorii – poznaj jej najważniejsze zasady oraz efekty wynikające z jej stosowania!

Poznaj najważniejsze zasady diety 1500 kalorii

Dieta 1500 kalorii w głównej mierze opiera się o zasady zdrowego odżywiania. Powinna ona być skomponowana w zrównoważony sposób i zapewniać naszemu organizmowi dowóz węglowodanów na poziomie 50-55%, tłuszczów na poziomie 25-30% oraz białka na poziomie 15-20%. A jakich innych zasad należy przestrzegać podczas stosowania diety 1500 kalorii?

  • Po pierwsze: Zamień białe pieczywo, makaron i ryż na ich pełnoziarniste odpowiedniki. Wprowadź do swojego jadłospisu kasze gruboziarniste, które są świetnym źródłem witamin i minerałów;
  • Po drugie: Zadbaj o to, aby każdego dnia spożywać minimum 3 porcje świeżych warzyw oraz maksymalnie 2 porcje świeżych owoców. W ten sposób dostarczysz do swojego organizmu nie tylko spore ilości błonnika, ale także cennych antyoksydantów, które przyczyniają się między innymi do spowolnienia procesu starzenia się organizmu;
  • Po trzecie: Każdego dnia spożywaj wysokiej jakości produkty mleczne, na przykład w postaci jogurtów, twarogów, kefirów oraz maślanek. Pamiętaj jednak, aby podczas dokonywania zakupów wybierać produkty o obniżonej zawartości tłuszczu oraz produkty naturalne. Jogurty owocowe oraz maślanki z dodatkiem kawałków czekolady niejednokrotnie są w stanie dostarczyć do naszego organizmu taką samą ilość zbędnego cukru, jak w przypadku słodkiego deseru;
  • Po czwarte: Ogranicz mięso w swojej diecie. Jeśli masz taką możliwość, wybieraj produkty drobiowe, które odznaczają się niższą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych. Zgodnie z zaleceniami zdrowego żywienia opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia, mięso powinniśmy jeść nie częściej niż 2 razy w tygodniu;
  • Po piąte: Jedz świeże ryby morskie, które stanowią niezrównane źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, wpływających między innymi na wzmocnienie naszego układu immunologicznego, jak również na sprawne funkcjonowanie mózgu. Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, ryby morskie powinniśmy jeść przynajmniej 1 raz (a nawet 2 razy) w tygodniu;
  • Po szóste: Zamiast mięsa spożywaj nasiona roślin strączkowych. Są one cennym źródłem białka, dzięki czemu na długo zapewniają nam uczucie sytości. Warto wiedzieć, że nasiona roślin strączkowych idealnie nadają się do przygotowania kotletów wegańskich, pasztetów, a nawet soczystych burgerów;
  • Po siódme: Zrezygnuj z masła. Zamiast tłuszczów zwierzęcych wybieraj te roślinne, na przykład oliwę z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany. Pamiętaj jednak, aby spożywać tłuszcze w odpowiednich ilościach;
  • Po ósme: Pij dużo wody, przynajmniej 8 szklanek dziennie. Pamiętaj także o tym, aby ograniczyć dodawanie soli oraz cukru do potraw. Zamiast tego, używaj ziół oraz niskokalorycznych zamienników dla cukru, na przykład ksylitolu;
  • Po dziewiąte: Ogranicz smażenie. Przyrządzaj swoje potrawy na parze, grillu elektrycznym lub w piekarniku. Dzięki temu wydobędziesz ich niezwykły smak, a ponadto sprawisz, że zachowają w sobie większą ilość cennych witamin i składników mineralnych.

UWAGA! Przed przystąpieniem do stosowania diety 1500 kalorii należy zasięgnąć konsultacji w gabinecie doświadczonego dietetyka. Ponadto, przed rozpoczęciem stosowania diety redukcyjnej wskazane jest wykonanie podstawowych badań krwi, profilu lipidowego oraz badania moczu.

PRODUKTY WYBRANE PRZEZ DIETETYKA

Dla kogo przeznaczona jest dieta 1500 kalorii?

Dieta 1500 kalorii przeznaczona jest dla osób dorosłych, których całkowita przemiana materii (CPM) jest o 500 lub 1000 kalorii wyższa niż 1500 kalorii. W celu obliczenia CPM najpierw należy obliczyć podstawową przemianę materii (PPM), zgodnie ze wzorem Harrisa i Benedicta.

Dla mężczyzn wzór prezentuje się w następujący sposób:

66,5 (SWE, czyli spoczynkowy wydatek energetyczny)  + (13,75 X masa ciała w kilogramach) + (5,003 x wzrost w centymetrach) – (6,775 x wiek) = PPM

Przykładowe rozwiązanie:

Wartość przemiany materii dla 33 letniego mężczyzny o wzroście 184 cm i wadze 77 kilogramów będzie wynosić:

66,5 + (13,75 x 77) + (5,003 x 184) – (6,775 x 33) = 66,5 + 1058,75 + 920,552 – 223,575 = 1 822,227 kalorii.

Dla kobiet wzór prezentuje się w następujący sposób:

655,1 (SWE, czyli spoczynkowy wydatek energetyczny) + (9,563 X masa ciała w kilogramach) + (1,85 X wzrost w centymetrach) – (4,676 X wiek) = PPM

Przykładowe rozwiązanie:

Wartość przemiany materii dla 30 letniej kobiety o wzroście 170 cm i wadze 53 kilogramów będzie wynosić:

655,1 + (9,563 x 53) + (1,85 x 170) – (4,676 x 30) = 655,1 + 506,839 + 314,5 – 140,28 = 1345,659.

W celu uzyskania wartości całkowitej przemiany materii (CPM), należy pomnożyć otrzymany wynik przez współczynnik aktywności fizycznej, który prezentuje się w następujący sposób.

  • Dla osób o niskiej aktywności fizycznej oraz siedzącej pracy = 1,1 – 1,2;
  • Dla osób o niskiej aktywności fizycznej oraz siedzącej pracy, ale wykonujących lekkie ćwiczenia fizyczne nie więcej niż 3 razy w tygodniu = 1,3 – 1,4;
  • Dla osób o umiarkowanej aktywnością, siedzącej pracy i wykonujących do 4 treningów w tygodniu = 1,5 – 1,7;
  • Dla osób o wysokiej aktywności fizycznej oraz aktywnej pracy, wykonujących do 4 treningów tygodniowo = 1,8 – 1,9;
  • Dla osób, które na co dzień podejmują się wykonywania sportu lub wykonują sport zawodowy = 2,0 – 2,4.

Przykładowe rozwiązanie nr 1.

Dla 33-letniego mężczyzny o średniej aktywności fizycznej i siedzącej pracy, którego wynik PPM wynosi 1822 kcal, całkowita przemiana materii (CPM) będzie wynosić 1822 x 1,6 = 2 915 kalorii, a więc dieta 1500 kalorii nie jest dla niego przeznaczona.

Przykładowe rozwiązanie nr 2.

Dla 30 letniej kobiety o niskiej aktywności fizycznej, siedzącej pracy, wykonującej do 3 treningów w tygodniu, której wyniki PPM wynosi 1346 kalorii, całkowita przemiana materii (CPM) będzie wynosić 1346 x 1,3 = 1 749 kalorii. Dlatego też, dieta 1500 kalorii może być dla niej przeznaczona. Niemniej jednak, ze względu na prawidłową masę ciała, stosowanie diety redukcyjnej w tym przypadku nie jest wskazane.

UWAGA! Dieta 1500 kalorii nie jest przeznaczona dla dzieci poniżej 18 roku życia oraz osób u których zdiagnozowano choroby przewlekłe, np. cukrzycę, zaburzenia czynności tarczycy, celiakię, choroby neurologiczne oraz zaburzenia w obrębie układu sercowo-naczyniowego.

13.3-1024x683 Dieta 1500 kalorii – poznaj jej najważniejsze zasady oraz efekty wynikające z jej stosowania!

Dieta 1500 kalorii – efekty

Stosowanie diety 1500 kalorii z uwzględnieniem zasad zdrowego odżywiania jest w stanie zapewnić nam dobre efekty. Dzięki niej, możemy utracić od 0,5 do nawet 1 kilograma tygodniowo, co stanowi wartość prawidłową. Należy przy tym pamiętać, że diety redukcyjne, które zapewniają spadek masy ciała na poziomie powyżej 2 kilogramów tygodniowo, mogą doprowadzić do szybkiego efektu jo-jo oraz licznych niedoborów. Jeśli dieta 1500 kalorii dostosowana jest do indywidualnych potrzeb jednostki i zbilansowana w odpowiedni sposób, może zapewnić nam nie tylko spadek nadmiernej ilości tłuszczu, ale także dobre samopoczucie. Niemniej jednak, podczas jej stosowania nie można podejmować się intensywnych ćwiczeń fizycznych, w przeciwnym razie może dojść do osłabienia organizmu. W tym miejscu należy pamiętać, że dieta 1500 kalorii nie jest przeznaczona dla każdego. Dlatego też, przed wprowadzeniem jej do swojej codzienności warto zasięgnąć konsultacji w gabinecie specjalisty.

Co jeść, a czego nie jeść na diecie 1500 kalorii?

W poniższej tabeli przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie produktów, dzięki którym łatwiej będzie Ci skomponować jadłospis diety 1500 kalorii.

GRUPA PRODUKTÓWPRODUKTY WSKAZANEPRODUKTY NIEWSKAZANE
Produkty zbożowePieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż, makaron pełnoziarnisty, kasze gruboziarniste, płatki owsiane, płatki jaglane, płatki pełnoziarnisteJasne pieczywo pszenne, biały ryż, jasny makaron, pieczywo cukiernicze, kasze drobnoziarniste, płatki czekoladowe, płatki w cukrze, płatki z dodatkiem sztucznych barwników, aromatów smakowych i zapachowych
Produkty mleczneMleko o obniżonej zawartości tłuszczu, twaróg o obniżonej zawartości tłuszczu, kefiry, maślanki oraz jogurty naturalne, białe seryTłuste mleko, śmietana, owocowe jogurty, kefiry i maślanki, desery mleczne, mleko kondensowane, pełnotłuste żółte sery
Warzywa i owoceWszystkie nieprzetworzone warzywa i owoce, najlepiej w świeżej postaciOwoce w cukrze lub w syropie, smażone warzywa w panierce
Mięso, ryby, nasionaŚwieże ryby morskie, najlepiej chude (np. dorsz), tłuste ryby morskie (np. łosoś, makrela), mięso drobiowe, cielęcina, mięso z królika, nasiona roślin strączkowych (np. bób, fasola)Mięso wołowe, dziczyzna, podroby, kaszanka, kiełbasy, pasztety
Oleje i tłuszczeOliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy, olej słonecznikowy i wiele innych nierafinowanych olejów roślinnych, które najlepiej spożywać w świeżej formieMasło, smalec, margaryny utwardzane, słonina
Orzechy i pestkiWszystkie nieprzetworzone orzechy i pestki w rozsądnych ilościachOrzechy solone, słodzone, w panierce
PrzekąskiDomowe ciasteczka owsiane, domowe desery jogurtowe z dodatkiem świeżych owoców, chipsy oraz frytki z warzyw pieczone w piekarniku z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy, domowe ciasta na bazie warzyw, domowe musy czekoladowe na bazie aquafaby, gorzka czekoladaChipsy ziemniaczane, wszelkie słodycze dostępne w sklepach, które zawierają w swoim składzie nadmierną ilość cukru oraz utwardzane oleje roślinne
NapojeWoda, soki owocowe 100% rozcieńczone wodą w stosunku 50:50, soki warzywne, herbata bez cukru, kawa bez cukruNapoje i nektary owocowe, słodzone napoje gazowane, kawa z cukrem i śmietanką, herbata z dodatkiem cukru
Przyprawy i słodzikiŚwieże i suszone zioła, ksylitol, erytrytol, stewia, miód, syrop daktylowyBiały cukier, nadmierne ilości soli, kostki rosołowe, mieszanki przypraw zawierające w swoim składzie sztuczne barwniki, aromaty i nadmierne ilości soli

PRODUKTY WYBRANE PRZEZ DIETETYKA

Dieta 1500 kalorii – przykładowy jadłospis

Propozycja 1

ŚNIADANIE: 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego (ok. 75 kcal), 60g chudego twarogu (ok. 70 kcal), 2 pomidory malinowe (ok. 30 kcal), 1 łyżka oliwy z oliwek (ok. 90 kcal), 1 łyżka świeżej natki pietruszki (ok. 5 kcal), szczypta ostrej papryki, garść rukoli (ok. 5 kcal), 1 pomarańcza (ok. 50 kcal), 1 szklanka wody źródlanej.

  • Całkowita wartość kaloryczna: około 325 kalorii
  • Sposób przygotowania: Twaróg wymieszaj z oliwą, natką pietruszki oraz ostrą papryką, a następnie przełóż na talerzyk. Pokrój pomidory w plastry i ułóż je na liściach rukoli. Wyciśnij sok z jednej pomarańczy i przelej go do szklanki.

II ŚNIADANIE: 100g jogurtu kokosowego (ok. 95 kcal), 2 nektarynki (ok. 100 kcal), 1 łyżka otrębów owsianych (ok. 25 kcal), szklanka wody mineralnej.

  • Całkowita wartość kaloryczna: około 230 kalorii.
  • Sposób przygotowania: Nektarynkę dokładnie umyj, pokrój i ułóż na dnie miski. Wegański jogurt kokosowy wymieszaj z otrębami i polej nim pokrojone owoce.

OBIAD: 70g makaronu pełnoziarnistego (ok. 240 kcal), 1 puszka pomidorów krojonych (ok. 80 kcal), 1 szalotka (ok. 15 kcal), 1 łyżka oliwy z oliwek (ok. 90 kcal), szczypta ostrej papryki, 1 łyżka suszonego oregano, 1 łyżka suszonej bazylii, 1 łyżeczka miodu (ok. 25 kcal), garść rukoli (ok. 5 kcal), 1 szklanka wody źródlanej do picia.

  • Całkowita wartość kaloryczna: około 455 kalorii.
  • Sposób przygotowania: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i podsmaż na niej szalotkę. Kiedy cebulka się zarumieni, dodaj pomidory z puszki oraz przyprawy. Smaż całość przez kilka minut. Kiedy sos zrobi się gęsty, zdejmij go z ognia, a kiedy delikatnie ostygnie, dodaj do niego łyżeczkę miodu. Gotowym sosem polej makaron, a na górze ułóż liście rukoli.

PODWIECZOREK: 200g soku pomidorowego (ok. 35 kcal), 50g papryki czerwonej (ok. 15 kcal), 30g selera naciowego (ok 5 kcal), 2 łyżki humusu (ok 80 kcal).

  • Całkowita wartość kaloryczna: około 135 kalorii.
  • Sposób przygotowania: Sok pomidorowy przelej do szklanki. Paprykę oraz selera pokrój w słupki i ułóż je obok humusu. Podczas jedzenia maczaj chrupiące warzywa w hummusie.

KOLACJA: 100g ulubionego mixu sałat (ok. 20 kcal), 100g pieczonej piesi z kurczaka w ziołach (ok. 150 kcal), 1 kawałek pieczywa pełnoziarnistego (ok. 75 kcal), 1 łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 40 kcal), 100g pomidorów koktajlowych (ok. 20 kcal), 100g papryki żółtej (ok. 30 kcal), 1 łyżeczka sezamu (ok. 70 kcal).

  • Całkowita wartość kaloryczna: około 405 kalorii
  • Sposób przygotowania: upieczoną pierś z kurczaka pokrój w kostkę, umyte liście sałaty przełóż do miski. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i dodaj do sałaty. Paprykę pokrój w paski i dodaj do pozostałych składników. Do składników w misce dodaj sezam, kurczaka oraz odrobinę oleju rzepakowego. Całość delikatnie wymieszaj. Do sałatki dodaj tost z pieczywa pełnoziarnistego.

Całkowita wartość kaloryczna jadłospisu: około 1550 kalorii.

13.4-1024x683 Dieta 1500 kalorii – poznaj jej najważniejsze zasady oraz efekty wynikające z jej stosowania!

Propozycja 2  

ŚNIADANIE: 40g płatków owsianych typu górskiego (ok. 156 kcal), 150ml gorącej wody, 2 pokruszone orzechy włoskie (ok. 50 kcal), 50g świeżych truskawek (ok.15 kcal), 50g banana (ok. 45 kcal), 1 łyżeczka miodu (ok. 25 kcal), 1 szklanka wody mineralnej do picia.

  • Całkowita wartość kaloryczna: około 290 kalorii
  • Sposób przygotowania: Płatki owsiane zalej gorącą wodą i odstaw je na około 5-10 minut. Kiedy płatki staną się miękkie i zwiększą swoją objętość, dodaj do nich odrobinę miodu. Truskawki dokładnie opłucz, przekrój na pół i ułóż na owsiance. Banan pokrój w plastry i dodaj do truskawek. Całość posyp kruszonymi orzechami włoskimi.

II ŚNIADANIE: 1 kawałek pieczywa pełnoziarnistego (ok. 75 kcal), 1 plaster szynki drobiowej (ok. 20 kcal), 1 łyżeczka miękkiej margaryny roślinnej (ok. 30 kcal), 1 duży pomidor malinowy (ok. 40 kcal), 1 łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 50 kcal), 1 łyżeczka szczypiorku, 1 szklanka wody mineralnej do picia.

  • Całkowita wartość kaloryczna: około 205 kalorii
  • Sposób przygotowania: Kawałek pieczywa posmaruj cienko margaryną roślinną i ułóż na nim plaster szynki drobiowej. Pomidora pokrój na mniejsze części, polej go oliwą z oliwek i posyp szczypiorkiem.

OBIAD: 150g pieczonego dorsza w ziołach z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek (ok. 250 kcal), 100g młodych ziemniaków w mundurkach z dodatkiem koperku (ok. 80 kcal), 100g rzodkiewek (ok. 15 kcal), 100 ogórka zielonego (ok. 15 kcal), 2 garści sałaty masłowej (ok. 15 kcal), 100 g jogurtu typu greckiego (ok. 70 kcal), 1 łyżeczka miodu (ok. 25 kcal), szczypta soli, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka szczypiorku, 1 szklanka wody mineralnej do picia.

  • Całkowita wartość kaloryczna: około 470 kalorii
  • Sposób przygotowania: Upiecz filety z dorsza w foli aluminiowej z dodatkiem ulubionych ziół, czosnku oraz oliwy z oliwek. Dokładnie umyj, a następnie ugotuj ziemniaki w mundurkach, przekrój je na pół i posyp koperkiem. W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: jogurt, miód, sól oraz pieprz i szczypiorek. Liście sałaty dokładnie umyj i przełóż do miski. Rzodkiewkę oraz ogórka pokrój w plastry i dodaj do sałaty. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem jogurtowym.

PODWIECZOREK: 2 garści świeżych liści szpinaku (ok. 10 kcal), 1 kiwi (ok. 60 kcal), 50g banana (ok. 40 kcal), 100ml soku wyciśniętego z pomarańczy (ok 50 kcal).

  • Całkowita wartość kaloryczna: około 160 kalorii
  • Sposób przygotowania: Liście szpinaku dokładnie opłucz i przełóż do kielicha blendera. Kiwi obierz ze skórki, pokrój na mniejsze części i dodaj do szpinaku. Banan pokrój w plastry i dodaj do składników w blenderze. Do całości dodaj sok z pomarańczy i zblenduj koktajl aż do uzyskanie jednolitej konsystencji. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, możesz dodać do niej odrobinę wody.

KOLACJA: 1 placek tortilli pełnoziarnistej (ok. 180 kcal), 50g sera mozzarella o obniżonej zawartości tłuszczu (ok. 80 kcal), 1 pomidor malinowy o średniej wielkości (ok. 20 kcal), 30g oliwek zielonych (ok. 40 kcal), garść rukoli (ok. 10 kcal), 1 łyżeczka pestek słonecznika (ok. 50 kcal), 1 szklanka wody do picia

  • Całkowita wartość kaloryczna: około 380 kalorii
  • Sposób przygotowania: Rozgrzej placek tortilli na patelni. Pokrój mozzarellę w plastry i ułóż na tortilli, następnie połóż na niej pokrojone w plastry pomidory i oliwki, dodaj rukolę, pestki słonecznika i zwiń tortillę w rulon.

Całkowita wartość kaloryczna jadłospisu: około 1505 kalorii.

Dieta 1500 kalorii – opinie dietetyków

Dieta 1500 kalorii jest dietą niskokaloryczną, pozwalającą na utratę zbędnych kilogramów. Skomponowana w odpowiedni sposób pozwala na utratę masy ciała na poziomie od 0,3 do nawet 1 kilograma tygodniowo. Dieta 1500 kalorii może spożywana być jedynie przed te osoby, których całkowita przemiana materii jest większa od 1500 kalorii o 500 kalorii lub 1000 kalorii. Należy pamiętać, że niniejsza dieta nie jest przeznaczona dla dzieci oraz osób zmagających się z chorobami przewlekłymi. Stosowanie diety niskokalorycznej przez długi okres czasu może doprowadzić do osłabienia organizmu, a nawet wywołać stan zagrożenia zdrowia.

13.5-1024x683 Dieta 1500 kalorii – poznaj jej najważniejsze zasady oraz efekty wynikające z jej stosowania!

Podsumowanie

Dieta 1500 kalorii powstała w odpowiedzi na zainteresowanie dietami redukcyjnymi. Ten niskokaloryczny jadłospis pozwala na utratę zbędnych kilogramów w racjonalnym tempie i przy zachowaniu dobrego samopoczucia. Przed przystąpieniem do niniejszego planu żywieniowego należy jednak zasięgnąć konsultacji w gabinecie dietetyka i wykonać zestaw podstawowych badań krwi oraz moczu. W ten sposób zyskamy pewność, że dieta 1500 kalorii jest bezpieczna dla naszego zdrowia.

Bibliografia

  1. Gidding S.S., Lichtenstein A.H., Faith M.S. i wsp.: Implementing American Heart Association Pediatric and Adult Nutrition Guidelines. A scientific statement from the American Heart Association Nutrition Committee of the Council on Nutrition, Physical Activity and Metabolism, Council on Cardiovascular Disease in the Young, Council on Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, Council on Cardiovascular Nursing, Council on Epidemiology and Prevention, and Council for High Blood Pressure Research. Circulation 2009; 119: 1161–1175;
  2. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B. (red.), Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2008;
  3. Klem M.L., Wing R.R., McGuire M.T. i wsp.: A descriptive study of individuals successful at long-term maintenance of substantial weight loss. Am. J. Clin. Nutr. 1997; 66: 239–246;
  4. Kłosiewicz-Latoszek L., Szostak W.B., Kontrowersje wokół diet odchudzających, Postępy Nauk Medycznych 2011; 9: 790–794;
  5. National Institutes of Health: Clinical guidelines on the identification, evaluation and treatment of a overweight and obesity in adults: the evidence report. Obes. Res. 1998; 6 (supl. 2): S51–S209;
  6. Ostrowska L., Leczenie dietetyczne otyłości – praktyczne wskazówki dla lekarzy praktyków, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2010; 1 (1): 22–30;
  7. Roszkowski W., Upowszechnianie wiedzy o żywieniu. Zalecenia żywieniowe. [W]: Gawęcki J., Hryniewiecki L. (red.), Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2008: 461–467;
  8. Sińska B., Gulińska E., Heropolitańska-Janik J., Mity i prawdy o dietach odchudzających, Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska Lublin – Polonia, 2003; 58 (supl. 13), 220: 95–99;
  9. Węgielska I., Słaba W., Suliburska J., Terapia dietą i leczenie farmakologiczne otyłości w aspekcie problemu niedożywienia osób otyłych, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2011; 2 (4): 239–244;
  10. Zahorska-Markiewicz B., Kontrowersje wokół diet, Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2005;1, 1: 9–14.