Desery z kaszy jaglanej – jak je przygotować?

Długotrwałe przebywanie w domu oraz ograniczenie aktywności fizycznej sprawiają, iż coraz częściej sięgamy po coś słodkiego. Zamiast jednak kupować gotowe ciastka i obfitujące w zbędne kalorie batony, warto przyrządzić deser samodzielnie. Dlatego też, przygotowaliśmy dla Ciebie kilka prostych przepisów, dzięki którym bez trudu upieczesz nie tylko smaczne, ale przede wszystkim pełne zdrowia przekąski dla siebie i swoich bliskich.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną;
  • Jak przygotować budyń z kaszy jaglanej;
  • Jak przyrządzić słodkie kulki kokosowe na bazie kaszy jaglanej;
  • Jak przygotować chrupiące ciasteczka z kaszy jaglanej.

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

Kasza jaglana uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Wszystko to za sprawą zawartości cennych składników odżywczych oraz niezwykłych właściwości leczniczych. Znajdziemy w niej sporą dawkę witamin z grupy B (w tym tiaminy, ryboflawiny oraz pirydoksyny), które wspierają prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Ponadto, kasza jaglana jest świetnym źródłem żelaza. Dlatego też, powinna spożywana być przez osoby zmagające się z problemem niedokrwistości lub zaburzeń wchłaniania. Co ważne, kasza jaglana nie zawiera w sobie glutenu i jest lekkostrawna, dzięki temu może stosowana być w kuchni osób dotkniętych problemem celiakii.

Jak przygotować budyń z kaszy jaglanej?

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Przepłucz dokładnie kaszę jaglaną pod strumieniem zimnej wody;

Krok II: Przełóż kaszę do garnka i zalej ją wybranym mlekiem. Następnie, gotuj kaszę przez około 20 minut, aż stanie się miękka;

Krok III: Do gotowej kaszy jaglanej dodaj wybrany cukier;

Krok IV: Przełóż kaszę do blendera i zmiksuj na gładką masę;

Krok V: Gotowy budyń przelej do miseczek, a następnie udekoruj go świeżymi owocami.

Jak przyrządzić słodkie kulki kokosowe na bazie kaszy jaglanej?

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Kaszę jaglaną przepłucz pod strumieniem wrzącej, a następnie zimnej wody;

Krok II: Przełóż kaszę jaglaną do garnka i zalej ją mlekiem kokosowym;

Krok III: Gotuj całość przez około 20 minut, aż kasza stanie się całkowicie miękka;

Krok IV: Ugotowaną kaszę pozostaw do wystygnięcia;

Krok V: Ostudzoną kaszę połącz z wybranym słodzikiem oraz szklanką wiórków kokosowych;

Krok VI: Zmiksuj powyższe składniki na gładką masę przy pomocy blendera;

Krok VII: Z uzyskanej masy ulep dowolnej wielkości kulki, a następnie w każdą z nich wciśnij po jednym lub połowie migdała;

Krok VIII: Gotowe kulki obtocz w wiórkach kokosowych, a następnie włóż je do lodówki na 1-2 godziny, aby stały się twardsze.

Jak przygotować chrupiące ciastka z kaszy jaglanej?

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Pamiętaj o tym, aby uprzednio dokładnie ją przepłukać;

Krok II: Połącz chipsy kokosowe razem z migdałami i delikatnie je rozdrobnij;

Krok III: W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą: kaszę jaglaną, mąkę kukurydzianą, wybrany cukier, jajko oraz olej;

Krok IV: Do otrzymanej masy dodaj chipsy kokosowe oraz pokruszone migdały, a następnie wymieszaj całość;

Krok V: Przy pomocy zwilżonych dłoni uformuj dowolnej wielkości ciasteczka;

Krok VI: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim ciastka przez około 12-15 minut, aż do momentu w którym się zarumienią.

Podsumowanie

Domowy deser może być nie tylko smaczny, ale przede wszystkim pełen zdrowia. Dlatego też, wypróbuj jeden z powyższych przepisów już dziś i zaskocz swoich bliskich zupełnie nowym obliczem kaszy jaglanej.