Siemię lniane 500g - DELIFOOD
Siemię lniane 500g - DELIFOOD
Produkt niedostępny
Siemię lniane - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Polska / Rosja / Ukraina | DELIFOOD |
Składniki: Siemię lniane
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ | 2363 kJ/568 kcal | 28% |
Tłuszcz | 42 g | 60% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) | 3,7 g | 18% |
Węglowodany | 29,1 g | 11% |
W tym | ||
Cukry | 1,5 g | 3% |
Białko | 18,5 g | 37% |
Sól | <0,01 g | 0,17% |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Siemię lniane - Zastosowanie
Zastosowanie ziaren siemienia lnianego w codziennej kuchni
Ziarna siemienia lnianego możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Bez przeszkód można dodawać je do jogurtu, jak i pożywnej owsianki. Doskonale nadają się także do wypieków, jak i również świetnie sprawdzają się w roli dodatku do pełnej warzyw sałatki. Warto pamiętać, iż zawiesina sporządzona na bazie ziaren siemienia lnianego idealnie nadaje się do zagęszczania sosów i zup.
Dzienne spożycie siemienia lnianego nie powinno wynosić więcej niż 2-3 łyżki.
Przed spożyciem zaleca się zmielić ziarna. Po zmieleniu siemię lniane może stanowić dodatek do różnego rodzaju posiłków, tj. sosy, jogurty, sałatki, zupy czy kanapki.
Zastosowanie siemienia lnianego w pielęgnacji
Namoczone w gorącej wodzie ziarna siemienia lnianego mogą stanowić doskonałą odżywkę dla zniszczonych włosów. Niniejszy składnik znajdziemy również często w popularnych produktach do pielęgnacji skóry głowy. Uzyskany z siemienia lnianego śluz może również zastąpić maseczkę na twarz i skórę dłoni. Jej regularne stosowanie przyczynia się zarówno do zwiększenia poziomu nawilżenia skóry, jak i jej regeneracji.
Siemię lniane - Opis produktu
Siemię lniane - nasiona lnu pospolitego, wykorzystywane są od tysięcy lat nie tylko w kuchni lecz również jako produkt leczniczy. Zaliczane są do polskich superfoods. Małe ziarenka lnu kryją w sobie niezwykłe właściwości. Ich główną zaletą jest zawartość kwasów z rodziny omega 3 - a przede wszystkim kwasu alfa-linolenowego. Znajdziemy w nim również kwas palmitynowy, stearynowy a także oleinowy. Ilości kwasów siemieniu lnianym stanowią idealny stosunek kwasów omega 3 do omega 6.
Kolejnym aspektem, o którym warto wspomnieć jest wysoka zawartość lignanów, które wykazują działanie przeciwutleniające. Można znaleźć je głównie w zbożach oleistych. Siemię lniane jest produktem podatnym na utlenianie. Brązowa twarda otoczka, chroni kwasy tłuszczowe i w ten sposób najlepiej je przechowywać. Aby uzyskać maksimum wartości odżywczych z nasion należy je namoczyć, a najlepiej zmielić. Zmielone siemię lniane szybko traci swoje walory zdrowotne, dlatego najlepszym sposobem na uzyskania wartości odżywczych siemienia jest mielenie go przed dodaniem do posiłku, lub przechowywanie zmielonego siemienia do kilku dni, w suchym i ciemnym miejscu. Ziarna siemienia lnianego z łatwością możemy zmielić przy pomocy młynka do kawy lub blendera. Pomocny w rozdrobnieniu ziaren może okazać się również tradycyjny moździerz.
Dzięki sporej zawartości błonnika, siemię lniane może stanowić skuteczne wsparcie leczenia problemu uporczywych zaparć.
Siemie lniane swoje niezwykłe właściwości zdrowotne wykazuje za sprawą zawartości trzech składników:
- Kwasów tłuszczowych z grupy omega3 (ze szczególnym uwzględnieniem kwasu linolenowego);
- Błonnika pokarmowego;
- Lignanów, wykazujących właściwości antyoksydacyjne.
Jak przygotować siemię lniane do picia? Zalać łyżeczkę siemienia lnianego szklanką wody, a następnie gotować całość, aż do uzyskania gęstej (przypominającej kisiel) konsystencji. Innym sposobem na przygotowanie siemienia lnianego do picia jest zalanie łyżeczki produktu szklanką gorącej wody, a następnie odstawienie całości na około 1 godzinę.
Podsumowanie
Chociaż ziarna siemienia lnianego są łatwo dostępne, często zapominamy o ich niezwykłych właściwościach leczniczych. Czas to zmienić! Siemie lniane to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Dlatego też, już dziś warto wprowadzić niniejszy składnik do swojej diety.
Bibliografia
- Achremowicz, K. Szary-Swrost, Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość” 2005, 3 (44), 23–35,
- Bartkowski L., Nasiona lnu – naturalne źródło zdrowia i urody, „Chemik” 2013, 67(3), 186–191;
- Carper J.: Żywność- twój cudowny lek. Poznań, 2008, Vesper, 73, 127- 136;
- Czech A. et al., Skład i właściwości nasion lnu, Zastosowanie lnu i inuliny w żywieniu i żywności, pod red. Czech A. i Klebaniuk R., Lublin–Susiec 2012;
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.