Migdały całe 500g - DELIFOOD
Migdały całe 500g - DELIFOOD
☆ Pyszne i odżywcze orzechy
☆ Można je spożywać samodzielnie jako smaczną przekąskę
☆ Są źródłem błonnika i witaminy E
Produkt niedostępny
Migdały - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Hiszpania / USA / Australia | DELIFOOD |
Składniki: migdały łuskane
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ | 2737 kJ/661 kcal | 33% |
Tłuszcz | 53,5 g | 76% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) | 4,24 g | 21% |
Węglowodany | 17,8 g | 7% |
W tym | ||
Cukry | 3,5 g | 4% |
Błonnik | 14,3 g | - |
Białko | 20 g | 40% |
Sól | 0,015 g | <1% |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.
WITAMINY
Migdały stanowią doskonałą skarbnicę witamin. Znajdziemy w nich między innymi witaminy z grupy B, takie jak: tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy oraz witamina B6. Ponadto, migdały są w stanie dostarczyć do naszego organizmu cenną dla zdrowia naszej skóry witaminę E oraz niezbędną dla utrzymania prawidłowej odporności witaminę A.
MINERAŁY
Oprócz faktu, iż migdały są w stanie dostarczyć do naszego organizmu sporą dawkę energii i witamin z grupy B (odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego). Nasiona migdałowca zapewniają również dowóz niezbędnych dla organizmu minerałów, w tym: wapnia, magnezu, żelaza, potasu, sodu, cynku oraz fosforu.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Migdały - Zastosowanie
Migdały zastosowanie w kuchni
Migały możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Idealnie pasują zarówno do pełnej świeżych owoców owsianki, jak i kruchych ciasteczek zbożowych. Ponadto, migdały są niezastąpione podczas wypieku świątecznych ciast. Bez przeszkód można połączyć je z warzywami, a nawet mięsem lub rybą.
Migdały zastosowanie w kosmetyce
Olejek migdałowy, powstający z nasion migdałowca, stanowi cenny składnik kosmetyczny. Doskonale wpływa on zarówno na nawilżenie, jak i regenerację suchej skóry. Ponadto, pozyskiwany z gorzkich migdałów, kwas AHA na szeroką skalę wykorzystywany jest w medycynie estetycznej. Na przykład, podczas zabiegów mających na celu zwalczanie trądziku.
Migdały - KCAL
100 gramów produktu zawiera aż 623 kcal, z tego też powodu lepiej nie przesadzać z ich ilością. Zaleca się spożywanie jednej garści około 40 gramów migdałów dziennie, które dostarczy sporo składników odżywczych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu i witamin z grupy B jednocześnie nie przesadzając z ilością dostarczonych kalorii. Co ciekawe produkty takie jak, mąka migdałowa czy pasta z migdałów zawierają również sporo kalorii i z tymi produktami i ich ilością w diecie również nie można przesadzać.
Migdały - Opis produktu
Wszystko co warto wiedzieć na temat migdałów i ich właściwości zdrowotnych
Migdały znane są na całym świecie nie tylko dzięki doskonałemu smakowi, ale przede wszystkim niezwykłej zawartości cennych dla zdrowia składników odżywczych. Produkt ten często spożywany jest przez osoby, które przywiązują szczególną uwagę do swojego odżywiania oraz wyglądu sylwetki. Ponadto, wybierany jest przez osoby zmagające się na co dzień z nadmiernym stresem. A co jeszcze warto wiedzieć na temat migdałów?
Migdał - co to jest?
Migdały - Jak jeść i czy ich nadmiar może nam zaszkodzić?
Właściwości odżywcze migdałów i ich wpływ na nasze zdrowie
Migdały w ciąży - Czy pomogą na mdłości?
Kto nie może jeść migdałów?
Migdały - Cena
Migdał co to jest?
Migdały to nasiona migdałowca. Chociaż w rzeczywistości nimi nie są, przez wielu opisywane są mianem „królów orzechów”. Wszystko to za sprawą niezwykłej zawartości cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Migdały charakteryzują się słodkawym, lekko maślanym smakiem. Z zewnątrz pokryte są delikatną, brązową skórką o gorzkawym posmaku. W środku przybierają kolor kości słoniowej. Migdały często wykorzystywane są do produkcji mąki, która szczególnie ceniona jest przez osoby przestrzegające zasad diety bezglutenowej. Ponadto, nasiona migdałowca stosowane są w produkcji specjalnej pasty migdałowej o wyjątkowych wartościach odżywczych.
Migdały jak jeść? I czy ich nadmiar może nam zaszkodzić?
Ze względu na sporą wartość energetyczną, spożywanie migdałów w nadmiernych ilościach może przyczynić się do szybkiego przyrostu masy ciała. Dlatego też, przyjmuje się, iż każdego dnia powinniśmy spożywać nie więcej niż 40 g nasion migdałowca. Migdały możemy jeść na wiele różnych sposobów:
- Na surowo, w formie przekąski między posiłkami z dodatkiem świeżych owoców oraz jogurtu naturalnego.
- Na ciepło, w roli smacznego dodatku do domowych ciasteczek owsianych.
Warto również pamiętać, iż w naszej kuchni doskonale sprawdzić może się mąka migdałowa, z której bez trudu można przygotować nie tylko smaczne, ale również niezwykle eleganckie makaroniki. Jeśli nie lubisz posmaku goryczki, nie zapomnij obrać migdałów ze skórki. Natomiast, jeśli jesteś zwolennikiem/zwolenniczką prostych rozwiązań, postaw na słupki lub płatki migdałowe, które pozbawione są brązowej skórki. Nasiona migdałowca w takiej odsłonie świetnie sprawdzą się w roli dodatku do owsianki lub sałatki pełnej warzyw. Dzień bez słodyczy jest dla Ciebie dniem straconym? Wybierz zatem migdały w czekoladowej polewie. Dzięki temu, nie tylko zaspokoisz swoja ochotę na „coś słodkiego”, ale również dostarczysz do swojego organizmu zestaw cennych dla zdrowia składników odżywczych.
Właściwości odżywcze migdałów i ich wpływ na nasze zdrowie?
Naukowcy wskazują, iż migdały stanowią doskonałe źródło niezbędnych dla zachowania dobrego zdrowia witamin i minerałów. Dzięki zawartości Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, regularnie spożywane migdały (w połączeniu ze zdrowia dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną) są w stanie wpłynąć na zminimalizowanie ryzyka rozwoju chorób serca w przyszłości. Co ważne, są one również źródłem cennych w walce z problemem nadciśnienia flawonoidów. Natomiast, za sprawą witaminy E, wprowadzenie migdałów do swojej zdrowej diety przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu. Warto również wiedzieć, iż nasiona migdałowca mogą wpłynąć na:
- Poprawę poziomu odpowiedzi na insulinę;
- Usprawnienie procesu odchudzania;
- Zwiększenie odporności na stres;
- Zwiększenie zdolności do koncentracji;
- Zmniejszenie ryzyka wystąpienia depresji;
- Poprawę wydolności mięśni;
- Wzmocnienie i poprawę wyglądu naszej skóry, włosów i paznokci.
Migdały w ciąży. Czy pomogą na mdłości?
Migdały wymieniane są często jako jeden ze zdrowych sposobów na łagodzenie uczucia mdłości. Czy spożywanie niniejszego produktu rzeczywiście może wpłynąć na zminimalizowanie objawów związanych z przebiegiem ciąży? Po pierwsze, migdały stanowią cenny element w diecie każdej kobiety w ciąży, ze względu na sporą zawartość kwasu foliowego, niezbędnego dla prawidłowego rozwoju dziecka. Ponadto, dzięki właściwościom zobojętniającym, nasiona migdałowca mogą przyczynić się do złagodzenia objawów zgagi, która często pojawia się u kobiet zarówno w drugim, jaki i trzecim trymestrze ciąży.
Kto nie może jeść migdałów?
Przed spożywaniem nadmiernych ilości migdałów (powyżej 40g/24h) powinny wzbraniać się osoby o nadmiernej masie ciała. Wszystko to za sprawą dużej wartości kalorycznej w nich zawartej.
Migdały cena
Cena migdałów przede wszystkim uzależniona jest od ich wagi oraz producenta. Niemniej jednak, za opakowanie o wadze 250g migdałów ze skórką zapłacisz około 10,00 - 15,00zł. Warto pamiętać, że to w całych migdałach, takich jak migdały Vivio, znajdziemy najwięcej cennych dla zdrowia składników odżywczych. Staraj się wybierać migdały całe, otoczone brązową skórką, czyli takie, które są najmniej przetworzone. Dzięki temu uzyskasz pewność, że znajduje się w nich wszystko to, co cenne dla Twojego zdrowia i dobrego samopoczucia.
Migdały. Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytanie.
Pytanie 1: Dlaczego migdały są zdrowe?
Migdały stanowią cenny składnik naszej diety ze względu na bogatą zawartość witamin, minerałów oraz Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych.
Pytanie 2: Dlaczego migdały pomagają na mdłości?
Migdały są w stanie zmniejszyć odczuwanie mdłości, dzięki właściwościom zobojętniającym kwasy żołądkowe. Niniejszy produkt jest niezwykle cenny w diecie kobiet znajdujących się w okresie ciąży, również ze względu na zawartość niezbędnego dla prawidłowego rozwoju dziecka kwasu foliowego.
Pytanie 3: Dlaczego migdały są gorzkie?
Migdały dostępne w większości sklepów charakteryzują się wyłącznie gorzką skórką. Dlatego też, przed ich spożyciem należy je obrać.
Pytanie 4: Jak migdały obrać ze skórki?
Jeśli chcesz pozbyć się skórki z migdałów, przez kilka minut płucz je w ciepłej wodzie, a następnie usuń skórkę przy pomocy łyżeczki albo małego nożyka. Jeśli nie masz na to czasu, wybierz migdały w formie płatków lub słupków, które przed zapakowaniem zostały pozbawione skórki mechanicznie. Warto jednak pamiętać, że to w całych migdałach znajdziemy najwięcej cennych dla zdrowia składników odżywczych.
Migdały to nie tylko smaczny dodatek do ciast, czy deserów, ale również niezrównane źródło cennych dla zdrowia witamina i składników mineralnych. Jeśli chcesz się o tym przekonać, wprowadź migdały do swojej diety już dziś. Pamiętaj jednak, aby w ciągu doby nie spożywać więcej niż 40 g niniejszego produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.