DeliFOOD Mieszanka studencka z ananasem 500g
DeliFOOD Mieszanka studencka z ananasem 500g
Produkt niedostępny
Mieszanka studencka - skład
MARKA |
---|
- brak - |
SKŁAD:
Chipsy bananowe (cukier, olej kokosowy, aromat bananowy naturalny), rodzynki (olej słonecznikowy), orzechy arachidowe, migdały, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, żurawina (cukier, olej słonecznikowy)
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 2076kJ/498kcal
Tłuszcz 30,06g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,76g
Węglowodany 43,62g
w tym cukry 29,3g
Błonnik 6,34g
Białko 10,06g
Sól 0,1g
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Mieszanka studencka - Zastosowanie
Mieszanka studencka sama w sobie stanowi bardzo smaczną i szybką przekąskę. Można ją zabrać niemal wszędzie. Doskonale sprawdzi się między innymi podczas długich wycieczek rowerowych lub podczas górskich wędrówek. Mieszanka bakalii znajduje jednak zastosowanie również jako dodatek do wielu potraw. Jednym z najpopularniejszych rozwiązań jest mieszanka studencka do ciasta. Bakalie stanowią idealne urozmaicenie wielu domowych wypieków. Mieszanka studencka to także smaczny dodatek do owsianki lub musli. Znajduje zastosowanie również jako posypka do domowych lodów czy innych zdrowych deserów.
Mieszanka studencka - KCAL
W 100g mieszanki studenckiej znajdziemy blisko 500 kcal. Kalorie te w znacznej mierze pochodzą z tłuszczów, jednak należy pamiętać, że są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe. Mieszanka bakalii zawiera również węglowodany i białko pochodzące z orzechów, co sprawia, że może stanowić świetne uzupełnienie diety wegan i wegetarian.
Mieszanka studencka - Opis produktu
Mieszanka studencka to zwyczajowa nazwa na połączenie różnego rodzaju bakalii. Znaleźć w niej można między innymi orzechy laskowe, orzechy arachidowe, migdały oraz suszone owoce. Wszystkie składniki mieszanki dobrane zostały w odpowiednich proporcjach i dostarczają solidnej dawki energii oraz składników odżywczych. Mieszanka studencka polecana jest szczególnie podczas dużego wysiłku intelektualnego oraz fizycznego.
Mieszanka studencka – czy jest zdrowa
Mieszanka studencka – skład
Wartości odżywcze mieszanki studenckiej.
Czy mieszanka studencka jest kaloryczna
Mieszanka studencka - cena
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące mieszanki studenckiej:
Dlaczego mieszanka studencka nazywa się studencka?
Czy mieszanka studencka tuczy?
Wartość kaloryczna mieszanki studenckiej
Mieszanka studencka – zastosowanie w kuchni
Mieszanka studencka – czy jest zdrowa
Mieszanka studencka składa się z różnego rodzaju bakalii. Wśród nich są różnego rodzaju orzechy, rodzynki, żurawina i chipsy bananowe. Jest to bardzo pożywna przekąska, którą można ze sobą zabrać właściwie wszędzie. Zawarte w niej orzechy, takie jak orzechy laskowe czy migdały mogą stanowić źródło bardzo wartościowych dla organizmu tłuszczów. Badania naukowe wskazują, że wymienione składniki cechują się niezwykle wysoką zawartością NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto, zawierają wiele witamin, w tym witaminę E zwaną potocznie „witaminą młodości”. Zawarte w mieszance studenckiej suszone owoce mogą stanowić natomiast źródło węglowodanów, gwarantujących szybki zastrzyk energii. Nie brakuje w nich również składników odżywczych występujących naturalnie w świeżych owocach.
Badania naukowe wskazują na wysoką koncentrację w mieszance studenckiej wielu składników odżywczych. Z tego względu produkt poleca się osobom poddawanym intensywnemu wysiłkowi intelektualnemu i fizycznemu, jak również osobom osłabionym, dzieciom i pacjentom chorującym na anemię.
Mieszanka studencka – skład
Jeśli chodzi o produkt jakim jest mieszanka studencka, skład takiego wyrobu może być zmienny. Zawsze opiera się jednak na wysokoenergetycznych bakaliach, na czele z różnego rodzaju orzechami i suszonymi owocami. Mieszanka studencka zawiera w swoim składzie przede wszystkim orzechy laskowe, orzechy arachidowe oraz rodzynki.
Orzechy laskowe. Orzechy te uznawane są przez dietetyków za jedne z najzdrowszych bakalii. Choć cechują się bardzo wysoką kalorycznością, to stanowią źródło wielu cennych dla organizmu człowieka składników odżywczych. Według literatury, orzech laskowy w 100g zawiera aż 63g tłuszczów. W zdecydowanej większości są to jednak nienasycone kwasy tłuszczowe, na czele z kwasem oleinowym, którego w 100g produktu możemy znaleźć aż 48g. Według literaturowych danych tabelarycznych, 100g orzechów laskowych może w znacznej części pokryć zapotrzebowanie na witaminę B1, witaminę B6 oraz witaminę E.
Orzechy arachidowe. Z biologicznego punktu widzenia mają one pochodzenie odrębne od innych orzechów, ponieważ są ususzonymi owocami strączkowymi. Są one nieco mniej kaloryczne niż wyżej opisane orzechy laskowe. Niemniej jednak nadal stanowią solidną porcję energii, szczególnie tej pochodzącej z tłuszczów. Z badań wynika, że 100g orzechów arachidowych pokrywa z nawiązką dzienne zapotrzebowanie na wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny kwasów omega-6. Z punktu widzenia wegetarian, istotny może być fakt, iż dane literaturowe podkreślają wysoką zawartość białka w tego rodzaju orzechach. Z danych tych wynika, że 100g produktu to ponad 25g białka.
Orzechy nerkowca. Cechują się delikatnym i słodkawym posmakiem. Przez wielu uznawane są za najsmaczniejsze orzechy. Również one zawierają wiele cennych witamin, jednak na uwagę zasługuje tutaj fakt bardzo wysokiej zawartości soli mineralnych. Badania naukowe wykazały, że 100g orzechów nerkowca dostarcza aż 6,68mg żelaza, 593mg fosforu oraz 5,78mg cynku. Wartości te są jednymi z najwyższych spośród wszystkich bakalii. Jeśli dodać do tego przepyszny smak, orzech nerkowca stanowi niezwykle wartościowy składnik mieszanki studenckiej.
Migdały. Są to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego. Wykorzystuje się je nie tylko w kuchni, ale również w branży kosmetycznej, gdzie stanowią składnik m.in. balsamów i kremów odmładzających. Powodem tego jest wysoka zawartość witaminy E w tych orzechach. Według danych literaturowych, w 100g migdałów można znaleźć aż 25mg tej witaminy. Na uwagę zasługuje również wysoka zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, szacowana przez naukowców na około 33g na 100g produktu.
Chipsy bananowe. To nic innego, jak ususzone plasterki banana. Cechują się one słodkim smakiem i przyjemną chrupkością. Stanowią bardzo smaczne urozmaicenie klasycznej mieszanki studenckiej. Mogą stanowić doskonałe źródło magnezu (72mg/100g) oraz potasu (536mg/100g).
Rodzynki. Są to suszone winogrona, stanowiące jedne z ulubionych bakalii zarówno wśród dzieci, jak i wśród dorosłych. Nie ma w tym nic dziwnego, biorąc pod uwagę ich słodki smak i przyjemną konsystencję. Z publikowanych tabeli wartości odżywczych wynika, że rodzynki mogą zawierać nawet 7% błonnika pokarmowego. Wskazuje to na ich potencjalnie korzystne działanie w przypadku zaparć i innych dolegliwości przewodu pokarmowego. Naukowcy dowiedli również, że regularne spożywanie rodzynek wpływa korzystnie na obniżenie ciśnienia krwi u osób z lekkim nadciśnieniem. Badania wskazują, że rodzynki, podobnie jak winogrona, stanowią również źródło resweratrolu. Jest to związek zaliczany do przeciwutleniaczy. Obecnie jest on poddawany intensywnym badaniom, z których wynika, że może on spowalniać procesy starzenia się, zapobiegać nowotworom oraz wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Żurawina. Jest to niezwykle słodka i smaczna przekąska, która doskonale dopełnia smak całej mieszanki studenckiej. Charakteryzuje się wysoką zawartością węglowodanów prostych, które bardzo szybko dostarczają solidnej porcji energii. Według danych naukowych, żurawina zawiera cenne antyoksydanty oraz wiele składników mineralnych.
Wartości odżywcze mieszanki studenckiej
Jeśli chodzi o produkt jakim jest mieszanka studencka, wartości odżywcze są nieco zmienne, gdyż zależą od jej dokładnego składu. Wartość kaloryczna przekąski może wahać się w granicach 450-600 kcal na 100g produktu. Zważywszy na dużą zawartość różnego rodzaju orzechów, mieszanka może stanowić doskonałe źródło NNKT – zarówno tych wielo- jak i jednonienasyconych. Ponadto składniki w niej zawarte zawierają wiele wymienianych już witamin, takich jak witamina E oraz witamina B6. Z tych powodów, włączenie jej do codziennej diety może wpłynąć bardzo korzystnie na stan układu krwionośnego oraz odporność organizmu. Suszone owoce zawarte w gotowym wyrobie stanowią źródło węglowodanów, równoważących wysoką zawartość tłuszczów. Mieszanka studencka nie stanowi pełnowartościowego źródła białka, jednak pewne jego ilości również znaleźć można w orzechach.
Czy mieszanka studencka jest kaloryczna?
Jeśli chodzi o kaloryczność przekąski jaką jest mieszanka studencka to jest ona niestety dosyć wysoka. Zarówno orzechy, jak i suszone owoce cechują się znacznymi wartościami energetycznymi. Właśnie z tego powodu mieszanka bakalii polecana jest dla osób w okresie intensywnego wysiłku intelektualnego lub fizycznego.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.