Co daje nam błonnik pokarmowy?
Błonnik, inaczej włókno pokarmowe to rodzaj polisacharydów, czyli węglowodanów złożonych. Co istotne, błonnik pokarmowy nie podlega trawieniu i wchłanianiu przez ludzki układ pokarmowy. Jest też bardzo znikomym źródłem energii. Zatem dlaczego jest tak istotny w diecie człowieka?
Jakie są rodzaje błonnika i ich funkcje?
Podstawowy podział dzieli błonnik na rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Do pierwszej grupy zalicza się pektyny, gumy, śluzy roślinne, niektóre hemicelulozy, do drugiej zaś celulozę, niektóre hemicelulozy oraz ligniny.
Błonnik nierozpuszczalny odgrywa ważną rolę w regulacji pracy układu pokarmowego człowieka. Włókno pokarmowe m.in. pobudza produkcję śliny i funkcje żucia, wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, chroni przed nadmiernym odwodnieniem mas kałowych i tym samym skraca czas pasażu jelitowego. Błonnik pokarmowy podrażniając ściany jelit pobudza ich pracę, dzięki czemu chroni przed dolegliwością zaparć i zaleganiem resztek pokarmowych w jelitach.
Zalety pożywienia bogatego w błonnik
Produkty zawierające błonnik wywołują po zjedzeniu uczucie sytości, ponieważ posiadają dużą objętość. To m.in. z tego powodu osobom na dietach mających na celu zrzucenie wagi zaleca się spożywanie głównie warzyw i owoców. Błonnik nierozpuszczalny pobudza pracę jelit i produkcję kwasów trawiennych. Dlatego, aby usprawnić perystaltykę poleca się spożywanie produktów zbożowych, z pełnego przemiału, takich jak np. otręby.
Najwięcej rozpuszczalnego błonnika zawierają nasiona roślin strączkowych, płatki owsiane oraz owoce i warzywa. Ulega on prawie całkowitemu rozkładowi w jelicie grubym, stymulując jednocześnie rozwój dobrej flory bakteryjnej jelit.
Dieta a błonnik pokarmowy
Dieta uboga w produkty będące źródłem błonnika, w której przeważa żywność przetworzona i oczyszczona jest dobrym źródłem energii, ale jednocześnie może się przyczynić do powstania problemów zdrowotnych i otyłości.
Spożywając na co dzień produkty bogate w błonnik dostarczamy sobie jednoczenie przeciwutleniaczy, takich jak witamina C, E oraz beta karoten. Dodatkowo osoby, które spożywają dużo błonnika posiadają zdolność organizmu do większej syntezy witaminy B1 i B2.