Czym zastąpić margarynę w diecie?
Margaryną powszechnie nazywa się tłuszcze roślinne, zmieszane z wodą lub mlekiem, z dodatkiem barwników, lecytyny i polepszaczy smaku. Dostępne są na rynku w formie twardej (w kostkach) lub miękkiej (w pojemnikach).
Margaryna często wzbogacana jest o witaminy, takie jak witamina A, D i E. Niestety są to związki syntetyczne, które ludzki organizm gorzej przyswaja. W trakcie produkcji margaryny wydzielają się kwasy tłuszczowe trans, które negatywnie wpływają m.in. na poziom cholesterolu. Choć na rynku dostępne są także margaryny wysokiej jakości z ograniczoną ilością tłuszczów trans, warto wybrać od czasu do czasu zdrowszą alternatywę i mieć pewność, że nie działamy na swoją niekorzyść. Margaryna to zawsze produkt kaloryczny i nie jest wskazany osobom z nadwagą.
Biorąc pod uwagę skład margaryny niestety zauważamy, że zawiera ona mnóstwo konserwantów. To dlatego termin przydatności do spożycia takich produktów jest o wiele dłuższy, niż tych naturalnych. Żółty kolor margaryna zawdzięcza barwnikom i emulgatorom.

- Do smarowania pieczywa możemy użyć, zamiast masła i margaryny, serków jogurtowych z dodatkiem ziół.
- Warto urozmaicić swoje menu zdrowymi pastami warzywnymi np. z ciecierzycy lub soczewicy. Ciekawym rozwiązaniem są również pasty rybne, które dostarczają wielu cennych składników odżywczych.
- Rezygnując z tłuszczów takich jak masło i margaryna musimy pamiętać o uzupełnieniu diety w nierafinowane oleje roślinne, które można dodawać do świeżych sałatek .
- Zdecydowanie lepszą przekąską będzie kromka chleba namoczona w oleju z pestek dyni, oleju lnianym lub rzepakowym, niż kanapka z dodatkiem margaryny.