Przypominamy, że w czasie darmowej dostawy punkty za zakupy zostają naliczone, jednak w tym dniu nie można wykorzystać kodów rabatowych.
Jeśli posiadasz punkty w programie lojalnościowym możesz je wykorzystać. Sprawdź szczegóły.
Czubryca zielona 50g - VIVIO
Czubryca zielona - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Polska | VIVIO |
Sól, kukurydza, cząber, cukier, szczypiorek, czosnek, cebula, tymianek, rozmaryn, pasternak, papryka ostra, chili, kurkuma – barwnik naturalny.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Czubryca zielona - Zastosowanie
Zastosowanie czubrycy zielonej w codziennej kuchni
Ze względu na jej wyjątkowy smak oraz cenne składniki, czubrycę zieloną możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.
- Po pierwsze: bez przeszkód możemy dodawać ją do domowych past kanapkowych przygotowanych na bazie twarogu lub pieczonych warzyw;
- Po drugie: czubrycę zieloną warto zastosować podczas przygotowywania przetworów z ogórków, na przykład ogórków kiszonych;
- Po trzecie: czubryca zielona doskonale wzbogaci smak przygotowywanych przez nas zup oraz sałatek warzywnych;
- Po czwarte: w połączeniu z oliwą z oliwek, czubryca zielona świetnie sprawdzi się w formie smacznego sosu sałatkowego;
- Po piąte: czubrycę zieloną możemy dodawać do zapiekanek warzywnych oraz domowych soków i przecierów.
Czubryca zielona - Opis produktu
Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych czubrycy zielonej
Pełna świeżych warzyw kuchnia jest w stanie nie tylko wspomóc prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale także rozpieścić nasze kubki smakowe. Aby to osiągnąć, wystarczy dobór odpowiednich przypraw, które są w stanie wydobyć niepowtarzalny aromat przygotowywanych przez nas dań. Czubryca zielona to tradycyjna przyprawa kuchni bułgarskiej, odznaczająca się oryginalnym smakiem i aromatem. Podstawą niniejszej mieszanki jest pełen zdrowia cząber. Co ciekawe, znajdziemy w niej również inne zioła, których wprowadzenie do zrównoważonej diety, w połączeniu z aktywnym stylem życia, jest w stanie przyczynić się do poprawy naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. A co jeszcze warto wiedzieć na temat czubrycy zielonej? I jak zastosować niniejszą przyprawę w codziennej kuchni? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.
Z jakich ziół składa się czubryca zielona i co ją wyróżnia spośród innych przypraw dostępnych na rynku?
Czubryca zielona – właściwości zdrowotne i wpływ na samopoczucie człowieka;
Poznaj inne rodzaje czubrycy;
Przeciwwskazania dotyczące spożywania czubrycy zielonej;
Czubryca zielona – cena;
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące czubrycy zielonej;
Gdzie kupić czubrycę zieloną?
Do czego można dodawać czubrycę zieloną?
Czy czubryca zielona zawiera w swoim składzie gluten?
Jak w prawidłowy sposób przechowywać czubrycę zieloną?
Czy czubrycę zieloną można podawać dzieciom?
Zastosowanie czubrycy zielonej w codziennej kuchni;
Czubryca zielona – przepisy.
Z jakich ziół składa się czubryca zielona i co ją wyróżnia spośród innych przypraw dostępnych na rynku?
Czubryca zielona to jeden z największych skarbów kuchni bułgarskiej. Ta aromatyczna mieszanka przypraw w zaledwie kilka chwil jest w stanie całkowicie odmienić charakter przygotowywanych przez nas potraw. Warto jednak wiedzieć, że oprócz doskonałego smaku, zawiera ona w swoim składzie liczne zioła o prozdrowotnym działaniu. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują:
- Cząber – roślina charakterystyczna dla regionu śródziemnomorskiego, występująca w postaci krzewów, zwieńczonych białym kwiatami. Cząber jest doskonałą skarbnicą olejków eterycznych, jak również cennych garbników, flawonoidów oraz witamin z grupy B. Niniejsza roślina charakteryzuje się intensywnym aromatem i nieco ostrawym smakiem;
- Tymianek – roślina występująca w regionie Europy Południowej (ze szczególnym uwzględnieniem Basenu Morza Śródziemnego). Zioło to na szeroką skalę wykorzystywane było już w czasach starożytności. Wszystko to za sprawą jego niezwykłego smaku oraz zawartości cennych składników, takich jak: potas, wapń, fosfor, magnez, witaminy z grupy B i witamina C. Co ciekawe, podobnie jak cząber, tak i tymianek stanowi doskonałe źródło flawonoidów oraz wartościowych olejków eterycznych;
- Czosnek – roślina pochodząca z terenów Azji, która dzisiaj na szeroką skalę uprawiana jest na terenie całego świata. Czosnek charakteryzuje się wyjątkowym aromatem, bez którego trudno jest nam wyobrazić sobie większość sosów oraz dań mięsnych. Warto jednak wiedzieć, iż oprócz niewątpliwych walorów smakowych, czosnek jest także w stanie dostarczyć nam zestaw cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Na przykład rozmaite związki siarkowe, fitosterole oraz flawonoidy;
- Rozmaryn – roślina z rodziny jasnotowatych, odznaczająca się wysoką aktywnością przeciwutleniaczy. Rozmaryn rozwija się w ciepłym klimacie. W naturalnych warunkach możemy spotkać go w regionie państw śródziemnomorskich (na przykład we Francji, Hiszpanii lub Grecji). Przyprawa ta jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu zarówno cenne witaminy, jak i minerały. W tym: potas, magnez, żelazo oraz sód;
- Chili – przyprawa, której smak doceniany był już 5000 lat przed rozpoczęciem nowej ery. Jej wyjątkowo ostry aromat stanowi nieodłączny składnik licznych potraw, ze szczególnym uwzględnieniem kuchni południowo-amerykańskiej. Co ciekawe, chili jest nie tylko smaczne, ale przede wszystkim stanowi wartościowe źródło kapsaicyny (organicznego związku chemicznego, który wykazuje wysoce pozytywny wpływ na nasze zdrowie);
- Kurkuma – stanowiąca naturalny barwnik niniejszej mieszanki przypraw. Ta nazywana kuzynką imbiru roślina korzenna odznacza się intensywnym, żółtym kolorem oraz lekko pikantnym smakiem. Jako przyprawa znajduje szerokie zastosowanie głównie w kuchni indyjskiej. Niemniej jednak, ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne, coraz częściej wykorzystywana jest ona w jadłospisach opartych o zasady zdrowego żywienia.
Ponadto, w składzie czubrycy zielonej marki VIVIO znajdziemy zielony szczypiorek, cebulę, pasternak, paprykę ostrą oraz niewielkie ilości soli i cukru, które odpowiedzialne są za dopełnienie niepowtarzalnego smaku niniejszej mieszanki przypraw.
Czubryca zielona – właściwości zdrowotne i wpływ na samopoczucie człowieka
Ze względu na zawartość cennych roślin oraz ziół, wprowadzenie czubrycy zielonej do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie pozytywnie wpływać zarówno na nasze zdrowie, jak i codzienne samopoczucie. Okazuje się, że liczne fitosterole, jak również potas zawarty w ziołach czubrycy zielonej, korzystnie oddziałują na funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Odpowiadają one między innymi za usunięcie nadmiaru złego cholesterolu (LDL) z krwi oraz utrzymywanie prawidłowej wartości ciśnienia tętniczego.
Za sprawą zawartości czosnku, jak również cebuli i rozmarynu, stosowanie czubrycy zielonej może wywierać korzystny wpływ na nasz układ immunologiczny. Dzięki właściwościom przeciwwirusowym oraz przeciwbakteryjnym, które wykazywane są przez powyższe rośliny, możliwe staje się zwiększenie naszej odporności na działanie szkodliwych patogenów. Dlatego też, dodawanie czubrycy zielonej do pełnej świeżych warzyw kuchni jest w stanie zmniejszyć ryzyko rozwoju przeziębienia lub grypy w okresie jesienno-zimowym. W tym miejscu warto także wspomnieć o potencjale przeciwnowotworowym, który wykazują przyprawy zawarte w składzie czubrycy zielonej (na przykład rozmaryn, papryka chili). Dzięki obecnym w nich przeciwutleniaczom, możliwe staje się zneutralizowanie szkodliwego wpływu wolnych rodników na nasz organizm, a tym samym zmniejszenie ryzyka rozwoju komórek nowotworowych. Co ciekawe, związki zawarte w składzie niniejszych ziół są także w stanie korzystnie oddziaływać na naszą urodę. Dzięki flawonoidom możliwe staje się spowolnienie procesów starzenia się skóry oraz nadanie cerze zdrowego wyglądu.
Zioła zawarte w czubrycy zielonej są również cennym źródłem magnezu oraz witamin z grupy B. W związku z tym, regularne spożywanie niniejszej przyprawy w sposób pozytywny może oddziaływać na układ nerwowy człowieka, między innymi poprzez podniesienie naszej odporności na stres oraz zwiększenie zdolności do zapamiętywania i długotrwałej koncentracji. Warto także wiedzieć, że korzystny wpływ na nasze zdrowie wywiera kapsaicyna zawarta w składzie chili oraz papryki ostrej. Ten specyficzny związek organiczny nie tylko działa rozgrzewająco, ale także może przyczynić się do zwiększenia efektywności zastosowanych metod odchudzania oraz ochrony układu krążenia przed licznymi zaburzeniami.
Należy jednak pamiętać, że aby uzyskać z czubrycy zielonej wszystko to, co najlepsze, konieczne jest włączenie jej do zdrowej diety oraz aktywnego stylu życia. Albowiem, to właśnie te dwa elementy stanowią filar naszego zdrowia i dobrego samopoczucia na długie lata.
Poznaj inne rodzaje czubrycy
Czubryca zielona stanowi jedną z najpopularniejszych odmian tej niezwykłej, bułgarskiej przyprawy. Warto jednak wiedzieć, że na rynku dostępne są również jej inne rodzaje, na przykład:
- Czubryca czerwona: której smak został wzbogacony o suszone na słońcu pomidory, bazylię oraz paprykę ostrą. Niniejsza wersja tej pysznej przyprawy doskonale nadaje się do przyrządzania dań włoskich, jak również wszelkich zapiekanek warzywnych. Co ciekawe, czubryca czerwona jest nieco ostrzejsza w smaku. Dlatego też, z pewnością przypadnie ona do gustu wszystkim miłośnikom pikantnych wrażeń;
- Czubryca żółta: której smak wzbogacony został o większą ilość kurkumy, jak również aromatyczne curry. Warto także wiedzieć, że w składzie czubrycy żółtej niejednokrotnie znaleźć możemy mielony korzeń pietruszki, mąkę kukurydzianą oraz kozieradkę. Przyprawa ta doskonale odnajduje się w połączeniu ze świeżymi warzywami, a nawet mięsem drobiowym.
Przeciwwskazania dotyczące spożywania czubrycy zielonej
W większości przypadków, spożywanie odpowiednich ilości czubrycy zielonej jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jej stosowaniem. Po pierwsze, ze względu na zawartość chili oraz papryki ostrej, spożywanie niniejszej przyprawy nie jest zalecane w przypadku osób, które zmagają się ze stanami zapalnymi w obrębie błony śluzowej żołądka lub jelit, jak również z refluksem żołądkowym. Po drugie, stosowanie nadmiernych ilości czubrycy zielonej (zawierającej w swoim składzie sól) przeciwwskazane jest u pacjentów zmagających się z problemem nadciśnienia tętniczego. Warto także wiedzieć, że poszczególne składniki czubrycy zielonej mogą odpowiedzialne być za wywoływanie reakcji alergicznych. Dlatego też, zaleca się, aby wprowadzać niniejszą przyprawę do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast, w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po jej spożyciu (na przykład: bólu/zawrotów głowy, nudności, bólu brzucha, wysypki, zaczerwienienia skóry, trudności z oddychaniem), konieczne jest zasięgnięcie opinii w gabinecie lekarza pierwszego kontaktu lub alergologa. Ponadto, w przypadku wystąpienia ostrej reakcji alergicznej, należy jak najszybciej zgłosić się na szpitalny oddział ratunkowy.
Czubryca zielona – cena
Czubryca zielona sprzedawana jest zazwyczaj w opakowaniach o pojemności 50 gramów. Za niniejszy produkt zapłacimy około 3,00 – 5,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena czubrycy zielonej może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na to, czy wybrana przez nas mieszanka przypraw nie zawiera w swoim składzie dodatkowych wzmacniaczy smaku oraz/lub substancji konserwujących. Dzięki temu zyskamy pewność, że czubryca zielona jest bezpieczna dla naszego zdrowia.
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące czubrycy zielonej
Pytanie 1: Gdzie kupić czubrycę zieloną? Przyprawę tę możemy kupić w nielicznych marketach spożywczych oraz salonach zielarskich. Niemniej jednak, warto poszukać jej w renomowanych, internetowych sklepach ze zdrową żywnością, jak również w stacjonarnych punktach sprzedaży marki VIVIO. W ten sposób jesteśmy w stanie uzyskać dostęp zarówno do atrakcyjnej oferty cenowej, jak i najwyższą jakość produktu.
Pytanie 2: Do czego można dodawać czubrycę zieloną? Niniejszą przyprawę możemy dodawać nie tylko do dań kuchni śródziemnomorskiej. Doskonale komponuje się ona ze smakiem zarówno pieczonych, jak i świeżych warzyw. Z pewnością podbije ona serca wielbicieli potraw wegańskich i wzbogaci swoim aromatem pełne warzyw sałatki.
Pytanie 3: Czy czubryca zielona zawiera w swoim składzie gluten? Poszczególne składniki niniejszej mieszanki przypraw nie zawierają w swoim składzie glutenu. Niemniej jednak, warto wiedzieć, że czubryca zielona może produkowana być na terenie zakładu, w którym gluten jest przetwarzany. Dlatego też, w przypadku osób zmagających się z problemem choroby trzewnej (celiakii), konieczne jest dokładne zapoznanie się z etykietą produktu.
Pytanie 4: Jak w prawidłowy sposób przechowywać czubrycę zieloną? Przyprawę tę najlepiej jest przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Na przykład w szafce kuchennej lub spiżarni. Jeśli zamkniemy czubrycę zieloną w szczelnym pojemniku z pokrywką, na dłużej będziemy w stanie zachować jej cenne walory smakowe oraz właściwości zdrowotne.
Pytanie 5: Czy czubrycę zieloną można podawać dzieciom? Z uwagi na fakt, iż czubryca zielona zawiera w swoim składzie chili i ostrą paprykę, podawanie jej nie jest wskazane w przypadku najmłodszych dzieci (poniżej pierwszego roku życia).
Podsumowanie
Czubryca zielona to wyjątkowa przyprawa. Dzięki obecności licznych ziół, jest ona w stanie wzbogacić aromat przygotowywanych przez nas potraw. Ponadto, wprowadzenie jej do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia może sprzyjać poprawie naszego zdrowia oraz samopoczucia. Dlatego też, już dziś warto wprowadzić czubrycę zieloną do swojego jadłospisu.
Bibliografia
- Andrade Furtado M, Fernandes de Almeida LC, Andrade Furtado R i wsp. Antimutagenicity of rosmarinic acid in swiss mice evaluated by the micronucleus assay. Mutat Res 2008; 657:150-4;
- Bozin B, Mimica-Dukic N, Samojlik J i wsp. Antimicrobial and antioxidant properties of rosemary and sage ( Rosmarinus officinalis L. and Salvia officinalis L., Lamiaceae) essential oils. J Agric Food Chem 2007; 55:7879-85;
- Careagaa M., Fernandezb E., Dorantesa L., Motab L., Jaramilloa M.E., Hernandez-Sancheza H. Antibacterial activity of Capsicum extract against Salmonella typhimurium and Pseudomonas aeruginosa inoculated in raw beef meat. International Journal of Food Microbiology 2003; 83:331– 335;
- Dzida K., Jarosz Z., 2006. Wpływ nawożenia azotowo-potasowego na plon i skład chemiczny cząbru ogrodowego (Satureja hortensis L.). Acta Agrophysica, 7, 4, 879-884;
- Goncagul G, Ayaz E. Antimicrobial effect of of garlic (Allium sativum) and traditional medicine. J Anim Vet Adv 2010, 9(1): 1-4;
- Hannan A, Ullah MI, et al. Anti-mycobacterial activity of garlic (Allium sativum) against multi-drug resistant and non-multi-drug resistant Mycobacterium tuberculosis. Pak J Pharm Sci 2011, 24(1): 81-85;
- Jones MG, Collin HA, et al. The biochemical and physiological genesis of alliin in garlic. Med Aroma Plant Sci Biotechnol 2007, 1(1): 21-24;
- Harris CJ, Cotrell CL, et al. Antimicrobial properties of Allium sativum (garlic). Appl Microbiol Biotechnol 2001, 57(3): 282-286;
- Nurzyńska-Wierdak R., 2016. Potencjał fitoterapeutyczny wybranych gatunków Satureja (Lamiaceae). Wydawnictwo UP w Lublinie;
- Yaoming Li, Jing Wang, Yinchuan Liu, Xiang Luo, Weiqiang Lei, Lilan Xie. Przeciwwirusowe i wirusobójcze działanie kurkuminy na wirus zakaźnego zapalenia żołądka i jelit in vitro . Journal of General Virology , 2020;
- Wijeratne SSK, Cuppett SL. Potential of rosemary ( Rosmarinus officinalis L.) diterpenes in preventing lipid hydroperoxide mediated oxidative stress in Caco-2 cells. J Agric Food Chem 2007; 55:1193-9;
- Wolski T, Hołderna-Kędzia E, Ludwiczak A. Ocena składu chemicznego oraz aktywności przeciwdrobnoustrojowej olejków eterycznych i preparatów galenowych otrzymywanych z liści rozmarynu i szałwii lekarskiej. Post Fitoter 2001; 4:6-11.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.