info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Czosnek mielony - 50g - VIVIO

Czosnek mielony, czosnek opinie, wlaściwości, cena

Czosnek mielony - 50g - VIVIO

2,99 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Czosnek mielony - skład

MARKA
VIVIO

Czosnek mielony - Zastosowanie

Zastosowanie czosnku w codziennej kuchni i nie tylko

Czosnek mielony znajduje szerokie zastosowanie w kuchniach z całego świata. Możemy wykorzystać go na wiele sposobów.

  • Po pierwsze: warto dodawać go do warzywnych past kanapkowych lub twarogu z dodatkiem świeżych ziół, który doskonale sprawdzi się w połączeniu z pełnoziarnistym tostem;
  • Po drugie: czosnek w niewielkich ilościach można dodawać do domowych soków warzywnych;
  • Po trzecie: przyprawa ta idealnie podkreśla charakter pieczonych mięs oraz ryb. Ponadto, można dodawać ją do wegańskich kotletów i pieczonych pasztetów;
  • Po czwarte: czosnek mielony świetnie sprawdzi się w roli dodatku do wszelkiego rodzaju sosów sałatkowych oraz pomidorowych sosów do makaronu;
  • Po piąte: warto dodawać czosnek do pieczonych placuszków warzywnych, przygotowywanych na bazie cukinii, marchewki i pietruszki. Przyprawa ta doskonale podkreśli również smak domowych frytek z batatów.

Warto również wiedzieć, iż w przeszłości preparaty sporządzane na bazie czosnku służyły do odkażania ran. We współczesnej farmakologii, roślina ta często wykorzystywana jest również podczas produkcji suplementów diety, których zadaniem jest wzmocnienie odporności organizmu człowieka.

Czosnek mielony - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych czosnku mielonego

Czosnek mielony to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych przypraw stosowanych w polskiej kuchni. Prawie każdy z nas kojarzy jego niepowtarzalny smak i ostry aromat, który przez długie godziny potrafi dawać nam się we znaki. Niemniej jednak, czy zdajemy sobie sprawę z tego, jak wiele cennych składników odżywczych, witamin i minerałów jesteśmy w stanie znaleźć w ząbkach tej niewielkiej rośliny? Okazuje się, że wprowadzenie czosnku do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie oddziaływać nie tylko na wzmocnienie naszej odporności, ale również profilaktykę zaburzeń w obrębie układu krążenia. A co jeszcze warto wiedzieć na temat czosnku mielonego? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić czosnek mielony?

Czosnek mielony, czy granulowany? Który z nich warto wybrać?

Jak przechowywać czosnek mielony?

Czy czosnek mielony jest zdrowy?

Jak stosować czosnek mielony?

  • Zastosowanie czosnku w codziennej kuchni i nie tylko;

  • Czosnek mielony – przepisy.

Czym jest i skąd pochodzi czosnek mielony oraz jakie wartości odżywcze w sobie skrywa?

Chociaż niewielu z nas zdaje sobie z tego sprawę, czosnek tak naprawdę pochodzi z Azji. Niniejsza roślina zaliczana jest do rodziny amarylkowatych, a na całym świecie możemy rozpoznać ponad 700 jej gatunków! Czosnek charakteryzuje się zazwyczaj niską łodygą osiągającą wysokość od 15 do 25 centymetrów. Warto jednak wiedzieć, że niektóre odmiany tej niezwykłej rośliny mogą dorastać do nawet 200 centymetrów. Liście czosnku są płaskie i równowąskie. Kwiaty natomiast tworzą baldachy lub główki. Niemniej jednak, najważniejszą częścią czosnku jest ta, która znajduje się pod ziemią. Cebula pokryta delikatnymi, suchymi łuskami skrywa w sobie pełne zdrowia i cennych składników odżywczych ząbki, z których produkowany jest niezastąpiony czosnek mielony.

Czosnek na polskie stoły trafił dopiero w średniowieczu. Niemniej jednak, na terenie Basenu Morza Śródziemnego oraz Chin niezwykłe właściwości wspominanej rośliny doceniane były już tysiące lat przed naszą erą. Ponadto, niezwykłe właściwości zdrowotne czosnku doceniał sam Hipokrates, który zalecał jego stosowanie w przebiegu licznych zaburzeń stanu zdrowia. Co ciekawe, suszone główki niniejszej rośliny odnalezione zostały we wnętrzach piramidy Cheopsa. Chociaż oryginalnie wywodzi się z Azji, dzisiaj czosnek uprawiany jest na terenie całego świata. Nie posiada on dużych wymagań glebowych, dlatego też bez trudu może hodowany być w przydomowych ogródkach, a nawet w doniczkach.

Czosnek ceniony jest na całym świecie nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak, ale przede wszystkim zawartość cennych dla zdrowia składników. Znajdziemy w nim rozmaite związki siarkowe oraz liczne fitosterole i flawonoidy. Warto również wiedzieć, iż roślina ta jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu niezbędne witaminy, w tym między innymi: witaminę A, witaminy z grupy B, oraz witaminę C. Dodatkowo, czosnek zawiera w sobie niezastąpione minerały, wśród których na szczególną uwagę zasługują: potas, magnez, wapń, nikiel oraz chrom.

Czosnek mielony odznacza się delikatnym kremowym kolorem i pudrową konsystencją. Dzięki utrzymywaniu jak najwyższych standardów produkcyjnych, zachowuje on nie tylko cenny smak i aromat niniejszej rośliny, ale przede wszystkim jej nieocenione właściwości zdrowotne.

Czosnek mielony – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka

Czosnek skrywa w sobie całą masę cennych dla zdrowia składników. Dlatego też, wprowadzenie go do zrównoważonej diety, w połączeniu systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie wpłynąć na poprawę naszego zdrowia oraz samopoczucia. Liczne badania naukowe skupiają się wokół jego właściwości odpowiadających za ochronę układu krążenia. Okazuje się bowiem, iż zapobiega on powstawaniu zakrzepów krwi oraz zmniejsza jej lepkość. Dodatkowo, czosnek oddziałuje pozytywnie na śródbłonek naczyniowy, powodując tym samym rozkurcz naczyń krwionośnych. W związku z tym, właściwe stosowanie niniejszej rośliny wpływa na zmniejszenie ryzyka przebiegu zawału oraz udaru mózgu w przyszłości. Liczne badania naukowe potwierdzają również pozytywny wpływ czosnku na zmniejszanie zmian miażdżycowych, obniżanie ciśnienia oraz zwiększanie przepływu krwi w naczyniach krwionośnych.

Współczesne doniesienia z dziedziny fitoterapii zwracają również uwagę na właściwości wspomagające pracę układu pokarmowego. Regularne spożywanie czosnku może wpływać na przyspieszenie oraz nasilenie wydzielania żółci, co tym samym usprawnia pracę jelit i dodatkowo zmniejsza ryzyko powstawania uporczywych wzdęć. Dlatego też, zaleca się dodawanie niniejszej przyprawy do dań mięsnych, tłustych oraz ciężkostrawnych. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługują również właściwości przeciwpasożytnicze czosnku. Okazuje się, iż jest on w stanie chronić nasz organizm przed atakiem owsików, glisty ludzkiej oraz tasiemca.

Dzięki zawartości licznych przeciwutleniaczy, czosnek może wykazywać również działanie antynowotworowe. Oddziałuje on pobudzająco na układ immunologiczny człowieka, którego prawidłowe funkcjonowanie jest niezbędnym czynnikiem w walce z komórkami nowotworowymi. Badania naukowe potwierdzają, że wprowadzenie czosnku do zrównoważonej diety zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, okrężnicy oraz jelita grubego w przyszłości. Co ciekawe, przeciwutleniacze zawarte w składzie niniejszej rośliny nie tylko chronią nasze zdrowie, ale również opóźniają procesy starzenia się organizmu. Czosnek skutecznie zwalcza wolne rodniki, a dodatkowo zapobiega ich dalszemu rozwojowi. Ponadto, dzięki niniejszej roślinie możliwe staje cię zapobieganie powstawaniu nieestetycznych żylaków oraz pajączków na skórze.

Czosnek jako wsparcie odporności w sezonie jesienno-zimowym

Już od wielu pokoleń czosnek uznawany jest za cenne wsparcie walki z uporczywymi objawami przeziębienia i grypy. Wszystko to dzięki niezwykłym substancjom w nim zawartym. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługują olejki eteryczne oraz allicyna (związek chemiczny odpowiedzialny za charakterystyczny zapach czosnku). Współczesne badana naukowe potwierdzają, iż czosnek skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym w obrębie układu oddechowego. Dodatkowo, jest on odpowiedzialny za przyspieszanie procesu ich zwalczania. Co ciekawe, spożywanie czosnku w czasie przeziębienia lub grypy może przyczyniać się również do obniżania gorączki oraz udrażniania dróg oddechowych. Należy jednak pamiętać, że czosnek jest jedynie elementem wspierającym proces leczenia choroby. Dlatego też, nie można stosować go zamiast środków farmaceutycznych zaleconych przez specjalistę. Ponadto, stosowanie niniejszej rośliny w celach leczniczych powinno każdorazowo konsultowane być z doświadczonym lekarzem lub farmaceutą.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania czosnku mielonego

Spożywanie czosnku mielonego w odpowiednich ilościach w większości przypadków pozytywnie oddziałuje na organizm człowieka. Istnieją jednak pewne przeciwwskazania związane z jego stosowaniem. Po pierwsze, spożywanie nadmiernych ilości czosnku nie jest wskazane w przypadku osób, które zmagają się z zaburzeniami w obrębie układu pokarmowego i w związku z tym, stosują dietę lekkostrawną. Dostarczenie do organizmu nadmiernych ilości niniejszej przyprawy odpowiadać może za wywołanie nieprzyjemnych dolegliwości, w tym uciążliwych gazów. Po drugie, bezwzględnym przeciwwskazaniem jest uczulenie na czosnek. Ponadto, spożywanie powyższej rośliny nie jest wskazane w przypadku osób, u których w najbliższym czasie planowane są zabiegi operacyjne.

Z uwagi na fakt, że czosnek może wywoływać reakcje alergiczne, zaleca się, aby wprowadzać go do swojej diety stopniowo. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po jego spożyciu (np. zaczerwienienia skóry, wysypki, bólu brzucha, nudności, niestrawności), należy zasięgnąć konsultacji w gabinecie alergologa.

Czosnek – cena

Czosnek mielony sprzedawany jest zazwyczaj w opakowaniach o wadze 50g. Za niniejszy produkt zapłacimy około 3,00 – 5,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena czosnku mielonego może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, zaleca się, aby podczas dokonywania zakupu zwrócić uwagę na kraj pochodzenia wybranego przez nas produktu.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące czosnku mielonego

Pytanie 1: Gdzie kupić czosnek mielony? Produkt ten możemy kupić w większości marketów spożywczych, jak również w salonach zielarskich. Niemniej jednak, warto poszukać czosnku mielonego w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób zyskamy zarówno dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej, jak i gwarancję najwyższej jakości produktu.

Pytanie 2: Czosnek mielony, czy granulowany? Który z nich warto wybrać? Zarówno czosnek granulowany, jak i ten mielony zawierają w sobie zestaw cennych dla zdrowia składników odżywczych. Ponadto, cechują się one niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Niemniej jednak, oba produkty różnią się między sobą konsystencją. Czosnek mielony jest lekki i łatwy w stosowaniu. Dzięki temu, idealnie nadaje się do przygotowywania sosów sałatkowych na zimno. Czosnek granulowany warto natomiast dodawać do pieczonych mięs oraz ryb i warzyw.

Pytanie 3: Jak przechowywać czosnek mielony? Produkt ten najlepiej przechowywać jest w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Zamykając go w szczelnie zakręconym słoiku, zyskujemy pewność, iż na długo zachowa swój smak, aromat oraz cenne właściwości zdrowotne.

Pytanie 4: Czy czosnek mielony jest zdrowy? Suszony czosnek mielony zawiera w sobie zestaw wartościowych składników. Warto jednak wiedzieć, że aby uzyskać z niego wszystko to, co najlepsze, należy stosować go w połączeniu ze zdrową dietą pełną świeżych warzyw, ryb, produktów pełnoziarnistych i owoców.

Pytanie 5: Jak stosować czosnek mielony? Niniejszą przyprawę powinniśmy stosować w ograniczonych ilościach. Na przykład wtedy, gdy chcemy podkreślić smak przyrządzanych przez nas potraw. Należy jednak pamiętać, że spożywanie czosnku w nadmiernych ilościach może doprowadzić do wywołania nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego, jak również pozostawiać w jamie ustnej charakterystyczny zapach.

 

czosnek mielony

Podsumowanie

Czosnek to coś znacznie więcej niż doskonała przyprawa. Zawarte w niej przeciwutleniacze, witaminy i minerały korzystnie wpływają na organizm człowieka. Badania naukowe dowodzą, iż wprowadzenie czosnku do zrównoważonej diety może wzmacniać naszą odporność, jak również zapobiegać rozwojowi zaburzeń w obrębie układu sercowo-naczyniowego i przeciwdziałać chorobom nowotworowym.

Bibliografia

  1. Adetumbi MA, Lau BH. Allium sativum (garlic) – A natural antibiotic. Med Hypot 1983, 3: 227-237;
  2. Dębski B, Milner JA. Molekularne mechanizmy przeciwnowotworowego działania czosnku; rola reaktywnych form tlenu. Bromat Chem Toksykol 2007, 3: 223-228;
  3. Goncagul G, Ayaz E. Antimicrobial effect of of garlic (Allium sativum) and traditional medicine. J Anim Vet Adv 2010, 9(1): 1-4;
  4. Hannan A, Ullah MI, et al. Anti-mycobacterial activity of garlic (Allium sativum) against multi-drug resistant and non-multi-drug resistant Mycobacterium tuberculosis. Pak J Pharm Sci 2011, 24(1): 81-85;
  5. Harris CJ, Cotrell CL, et al. Antimicrobial properties of Allium sativum (garlic). Appl Microbiol Biotechnol 2001, 57(3): 282-286;
  6. Jones MG, Collin HA, et al. The biochemical and physiological genesis of alliin in garlic. Med Aroma Plant Sci Biotechnol 2007, 1(1): 21-24;
  7. Koch H.P., Lawson L.D.: Garlic, The Science and Therapeutic Application of Allium sativum L. and Related Species. Wyd. II. Wiliams & Wilkins, Baltimore, Philadelphia, London, 1996, p.101-113, p.163;
  8. Kwiecień M. i wsp.: Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne. Probl Hig Epidemiol 2011, 92(4): 810-812;
  9. Matysiak – Kucharek M. i wsp.: Porównanie wybranych właściwości biologicznych czosnku (Allium sativum L.) pochodzącego z Polski i Chin. Zywnosc: Nauka, Technologia, Jakosc. 2/2015. 160-169;
  10. Schlegel-Zawadzka M, Barteczko M. Ocena stosowania suplementów diety pochodzenia naturalnego w celach prozdrowotnych przez osoby dorosłe. Żywn Nauka Technol Jakość 2009, 4(65): 375-387;
  11. Singh VK, Singh DK. Pharmacological effects of Garlic (Allium sativum L.). Ann Rev Biomed Sci 2008, 10: 6?26;
  12. Tadeusiewicz J. i wsp.: CZOSNEK — PANACEUM NA CHOROBY UKŁADU KRĄŻENIA?. Kosmos, Problemy Nauk Biologicznych. Tom 63. 2014 Numer 1 (302). Strony 37–44.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów