Czas na rozgrzewkę – wypróbuj 3 pomysły na rozgrzewającą zupę!
Kiedy za oknem panuje niesprzyjająca aura i niskie temperatury, a odporność może szwankować, dobrze jest rozgrzać organizm od wewnątrz np. przygotowując pożywny i energetyczny posiłek. Poniżej kilka inspiracji na to, jak wykonać zupę rozgrzewającą w 3 wariantach. To gwarancja sycącego i dodającego mocy posiłku!
Składniki:
1 brokuł
1/2 l dowolnego bulionu
do smaku sól i pieprz
1 łyżka czarnego sezamu
1 łyżka uprażonego, białego sezamu
1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
oliwa extra virgin
Sposób wykonania:
Brokuł rozdrabniamy na różyczki i zalewamy go bulionowym wywarem. Gotujemy, aż zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym miksujemy na gładki krem. Podając gorącą zupę posypujemy ją kurkumą i sezamem, skrapiamy dobrze oliwą.

Składniki:
400 g dużych krewetek (w całości)
5 ząbków czosnku (obranych i rozdrobnionych)
3 małe, ostre, suszone papryczki chili
kawałek boczku
1 łyżeczka cukru trzcinowego
posiekany kawałek imbiru
3 łyżki sosu rybnego
3 łyżki jasnego sosu sojowego
3 listki limonki kaffir
sól himalajska do smaku
oliwa
4 jajka gotowane ok. 6 min, aby żółtko pozostało płynne
300 g chińskiego makaronu jajecznego
garść kiełków fasolki mung
posiekany pęczek szczypiorku
Sposób wykonania:
Krewetki myjemy i bardzo dokładnie czyścimy (potem odkładamy je na bok). Pancerzyki i głowy przekładamy do garnka i skrapiamy oliwą. Następnie dodajemy czosnek, chili, imbir, łyżeczkę cukru, liście limonki i boczek. Smażymy na dużym ogniu, a później zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Potem zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez kolejne 2 godziny. Doprawiamy do smaku sosami i opcjonalnie solimy. Na sam koniec gotowania dodajemy oczyszczone na samym początku krewetki. Zupę podajemy na gorąco, z jajkiem, makaronem, posypaną kiełkami i szczypiorkiem.

Składniki:
2 łyżki masła
1 pokrojona cebula
6 ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę)
400 g zielonego groszku
1 litr bulionu
sok z cytryny
sól i pieprz do smaku
świeża natka pietruszki
płatki migdałowe
kilka łyżek groszku w całości (do ozdoby)
Sposób wykonania:
W garnku roztapiamy masło i podsmażamy cebulę. Dodajemy czosnek i groszek, a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż groszek zmięknie. Miksujemy zupę na gładki krem. Do smaku możemy doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy zupę na gorąco, z całym groszkiem, migdałami i natką pietruszki.

*Przepisy zaczerpnięte z magazynu „Moda na Zdrowie” nr11/2016