info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Czas na rozgrzewkę – wypróbuj 3 pomysły na rozgrzewającą zupę!

Kiedy za oknem panuje niesprzyjająca aura i niskie temperatury, a odporność może szwankować, dobrze jest rozgrzać organizm od wewnątrz np. przygotowując pożywny i energetyczny posiłek. Poniżej kilka inspiracji na to, jak wykonać zupę rozgrzewającą w 3 wariantach. To gwarancja sycącego i dodającego mocy posiłku!

  • ZUPA BROKUŁOWA Z SEZAMEM I KURKUMĄ
  • Składniki:

    1 brokuł

    1/2 l dowolnego bulionu

    do smaku sól i pieprz

    1 łyżka czarnego sezamu

    1 łyżka uprażonego, białego sezamu

    1/2 łyżeczki kurkumy w proszku

    oliwa extra virgin

    Sposób wykonania:

    Brokuł rozdrabniamy na różyczki i zalewamy go bulionowym wywarem. Gotujemy, aż zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym miksujemy na gładki krem. Podając gorącą zupę posypujemy ją kurkumą i sezamem, skrapiamy dobrze oliwą.

    zupa_z_sezamem Czas na rozgrzewkę – wypróbuj 3 pomysły na rozgrzewającą zupę!
  • ZUPA KREWETKOWA Z MAKARONEM
  • Składniki:

    400 g dużych krewetek (w całości)

    5 ząbków czosnku (obranych i rozdrobnionych)

    3 małe, ostre, suszone papryczki chili

    kawałek boczku

    1 łyżeczka cukru trzcinowego

    posiekany kawałek imbiru

    3 łyżki sosu rybnego

    3 łyżki jasnego sosu sojowego

    3 listki limonki kaffir

    sól himalajska do smaku

    oliwa

    4 jajka gotowane ok. 6 min, aby żółtko pozostało płynne

    300 g chińskiego makaronu jajecznego

    garść kiełków fasolki mung

    posiekany pęczek szczypiorku

    Sposób wykonania:

    Krewetki myjemy i bardzo dokładnie czyścimy (potem odkładamy je na bok). Pancerzyki i głowy przekładamy do garnka i skrapiamy oliwą. Następnie dodajemy czosnek, chili, imbir, łyżeczkę cukru, liście limonki i boczek. Smażymy  na dużym ogniu, a później zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Potem zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez kolejne 2 godziny. Doprawiamy do smaku sosami i opcjonalnie solimy. Na sam koniec gotowania dodajemy oczyszczone na samym początku krewetki. Zupę podajemy na gorąco, z jajkiem, makaronem, posypaną kiełkami i szczypiorkiem.

    zupa_krewetkowa Czas na rozgrzewkę – wypróbuj 3 pomysły na rozgrzewającą zupę!
  • KREM Z ZIELONEGO GROSZKU
  • Składniki:

    2 łyżki masła

    1 pokrojona cebula

    6 ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę)

    400 g zielonego groszku

    1 litr bulionu

    sok z cytryny

    sól i pieprz do smaku

    świeża natka pietruszki

    płatki migdałowe

    kilka łyżek groszku w całości (do ozdoby)

     Sposób wykonania:

    W garnku roztapiamy masło i podsmażamy cebulę. Dodajemy czosnek i groszek, a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż groszek zmięknie. Miksujemy zupę na gładki krem. Do smaku możemy doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy zupę na gorąco, z całym groszkiem, migdałami i natką pietruszki.

    zupa_krem Czas na rozgrzewkę – wypróbuj 3 pomysły na rozgrzewającą zupę!

    *Przepisy zaczerpnięte z magazynu „Moda na Zdrowie” nr11/2016

    Sprawdź opinie o naszym sklepie