info@cosdlazdrowia.pl
+48 530 044 043, +48 537 801 951

Żurawina suszona Wartości odżywcze
Składniki: 60% Żurawina, cukier, olej roślinny lub 54% Żurawina, cukier, olej roślinny *
* skład żurawiny może różnić się w zależności od partii, jeśli Ci zależy na konkretnym składzie zalecamy przed zakupem skonsultować się z Działem Obsługi Klienta
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Żurawina suszona Zastosowanie
Zastosowanie żurawiny suszonej w codziennej kuchni
Owoce żurawiny znajdują szerokie zastosowanie w kuchni każdego z nas. Możemy przygotować z niej zarówno pełne witamin soki, jak i przetwory. Suszona żurawiny stanowi idealny dodatek zarówno do porannej owsianki, pełnego bakali ciasta, pożywnej sałatki z warzywami, jak i do mięsa. Warto również wiedzieć, że konfitura przygotowana z owoców żurawiny doskonale komponuje się ze smakiem grillowanego sera.
Świeżą żurawinę dodaje się zazwyczaj do kisielu lub sosu do mięsa. Suszoną żurawinę natomiast można jeść bez dodatków. W sklepach dostępne są też soki, syropy, herbatki ziołowe, susze owocowe oraz żurawina kandyzowana czy liofilizowana.
Żurawina suszona Film
Żurawina suszona KCAL
W 100 gramach suszonej żurawiny znajdziemy około 353 kalorie. Warto jednak pamiętać, że niniejszy produkt jest również w stanie dostarczyć do naszego organizmu sporą zawartość cennych dla zdrowia witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Niemniej jednak, zawartość kalorii w produkcie może istotnie różnić się w zależności od tego, jakie formy konserwacji postanowił zastosować ich producent.
Żurawina suszona Opis
Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych żurawiny suszonej
Żurawina od wielu pokoleń znana jest ze swojego dobroczynnego wpływu na funkcjonowanie organizmu człowieka. Dlatego też, owoce te znajdują szerokie zastosowanie w kuchniach całego świata. Liczne badania naukowe dowodzą, że substancje zawarte w suszonych owocach żurawiny wykazują działanie bakteriobójcze. Ponadto, spożywanie niniejszych owoców zalecane jest osobom, które zmagają się z przewlekłymi infekcjami w obrębie układu moczowego. A co jeszcze warto wiedzieć na temat żurawiny suszonej?
Skąd pochodzi i czym charakteryzuje się żurawina suszona
Żurawina suszona – właściwości zdrowotne
Żurawina suszona a infekcje dróg moczowych
Przeciwwskazania dotyczące spożywania żurawiny suszonej
Żurawina suszona – cena
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące żurawiny suszonej
Jak przechowywać żurawinę suszoną?
Gdzie kupić suszoną żurawinę?
Jaką ilość suszonej żurawiny możemy zjeść jednego dnia?
Skąd pochodzi i czym charakteryzuje się żurawina suszona
Chociaż za stolicę niniejszych owoców uznaje się Północno-Wschodnie Stany Zjednoczone oraz region Południowo-Wschodniej Kanady, dzisiaj żurawina uprawiana jest niemal na wszystkich kontynentach świata. Również w Polsce możemy znaleźć jej liczne uprawy. Żurawina wielkoowocowa należy do gatunku roślin wieloletnich. Odznacza się płożącymi pędami, które osiągają długość od 40 centymetrów do nawet 1,5 metra. Owoce żurawiny charakteryzują się kdivistym kształtem o średnicy 1-2 centymetrów i czerwonymi kolorem. Żurawina w swojej świeżej formie jest lekko kwaśna. Niemniej jednak, podczas procesu suszenia nabiera delikatnej słodkości. Suszona żurawina swoim wyglądem może przypominać nam rodzynki o ciemno-czerwonym kolorze. Warto również wiedzieć, że nazwa niniejszej rośliny wywodzi się od słowa żuraw. Jej pochodzenie sięga czasów, w których osadnicy z Europy przybyli do Ameryki Północnej. Wówczas dostrzegli oni roślinę, której kwiaty przypominały im właśnie wspomniane wyżej ptaki.
Żurawina suszona – właściwości zdrowotne
Owoce żurawiny stanowią wartościowe źródło cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Jej właściwości lecznicze znajdują szerokie zastosowanie w medycynie ludowej (na przykład, w terapii zakażeń górnych dróg oddechowych). W składzie niniejszych owoców znajdziemy zarówno:
Ponadto, żurawina stanowi doskonałe źródło cennych minerałów, takich jak:
Niemniej jednak, żurawina to nie tylko zestaw cennych witamin i minerałów. To również doskonale źródło przeciwutleniaczy. Znajdziemy w niej zarówno luteinę, beta karoten, jak i flawonoidy oraz kwasy fenolowe. Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia jest również zawarty w owocach żurawiny błonnik. Niniejszy składnik jest bowiem odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego rytmu wypróżnień, jak również za ochronę układu sercowo-naczyniowego, poprzez regdivację stężenia cholesterolu we krwi i obniżenie poziomu ciśnienia.
Żurawina suszona a infekcje dróg moczowych
Spożywanie suszonej żurawiny jest często zalecane w przebiegu infekcji dróg moczowych. Okazuje się bowiem, iż niniejsze owoce, dzięki swojemu kwaśnemu odczynowi, są w stanie wpłynąć na obniżenie poziomu pH moczu, a tym samym doprowadzić do zmniejszenia ilości bakterii odpowiedzialnych za wywołanie infekcji. Dodatkowo, spożywanie żurawiny suszonej wpływa na upośledzenie przylegania bakterii do ścian nabłonka pęcherza moczowego, co tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia powtórnych zakażeń w obrębie dróg moczowych w przyszłości.
Przeciwwskazania dotyczące spożywania żurawiny suszonej
Przed spożywaniem suszonej żurawiny powinny wzbraniać się osoby, które regdivarnie przyjmują leki przeciwzakrzepowe (z zawartością warfaryny). Okazuje się, że substancje zawarte w niniejszych owocach wpływają na utrudnienie usuwania powyższego składnika z organizmu człowieka, co tym samym może doprowadzić do nagromadzenia się go i wywołania niebezpiecznych krwotoków. Dodatkowo, suszonych owoców żurawiny do swojej diety nie powinni wprowadzać pacjenci zmagający się z problemem osteoporozy. Warto wiedzieć, że zawarty w żurawinie kwas szczawiowy utrudnia wchłanianie jelitowe wapnia, jak również doprowadzić może do zwiększenia ryzyka powstawania kamieni nerkowych.
Żurawina suszona – cena
Żurawina suszona cięta sprzedawana jest zazwyczaj w opakowaniach o wadze 250g, 500g i 1000g. Za opakowanie żurawiny suszonej o wadze 250g zapłacimy około 10,00-15,00 złotych. Natomiast za kilogram suszonej żurawiny zapłacimy około 25,00-30,00 złotych. Cena produktu może różnić się w zależności od wybranego producenta i dystrybutora. Warto również wiedzieć, iż w niektórych sklepach możemy kupić również żurawinę liofilizowaną oraz żurawinę w czekoladzie.
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące żurawiny suszonej
Pytanie 1: Jak przechowywać żurawinę suszoną? Żurawinę suszoną należy przechowywać w suchym miejscu. Najlepiej w szklanym słoiku z pokrywką lub pojemniku ze szczelną przykrywką. Dostanie się do żurawiny nadmiaru wilgoci może spowodować zlepienie się owoców, jak również ich zepsucie.
Pytanie 2: Gdzie kupić żurawinę suszoną? Suszoną żurawinę możemy kupić w większości sklepów spożywczych, jak również aptek. Niemniej jednak, warto poszukać jej również w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas możemy trafić nie tylko na atrakcyjną cenę, ale również na najwyższą jakość oferowanego produktu.
Pytanie 3: Jaką ilość suszonej żurawiny możemy zjeść jednego dnia? Każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż około 15-30 gramów suszonej żurawiny. Warto przy tym wiedzieć, że większość producentów dosładza swoje produkty oraz poddaje je procesom smażenia. Dlatego też, wartość kaloryczna niniejszych owoców w takim przypadku istotnie wzrasta.
Podsumowanie
Suszona żurawina charakteryzuje się nie tylko doskonałym smakiem, to również wspaniałe źródło cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Wprowadzenie do zdrowego jadłospisu niniejszego produktu, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może przyczynić się do poprawy funkcjonowania naszego organizmu. Pamiętaj o tym podczas przygotowywania codziennych posiłków.
Bibliografia
- A. Stobnicka, M. Gniewosz: „Możliwości wykorzystania właściwości żurawiny we współczesnej medycynie.”, Borgis, Postępy Fitoterapii, 2010;
- B. Drużyńska, B. Sieradzka, E. Majewska, J. Kowalska, R. Wołosiak, D. Derewiaka, M. Ciecierska: „Wybrane składniki bioaktywne i właściwości przeciwrodnikowe owoców żurawiny i fig suszonych.”, Bromat. Chem. Toksykol., XLIX, 2016;
- Blumberg J.B., McKay D.L. 2007. Cranberries (Vaccinium macrocarpon) and cardiovascular disease risk factors. Nutr. Rev. 11: 490-502;
- Bogacz K. 2010a. Żurawina dla smaku i zdrowia. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 4: 22-24;
- Bogacz K. 2013. Owoce jagodowe – doskonałe źródło składników funkcjonalnych do napojów oraz na przetwory cz. 1 owoce czerwone. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 11: 12;
- E. Śnieżej, M. Szumska, B. Janoszka: „Ocena właściwości przeciwutleniających wybranych produktów roślinnych w aspekcie możliwości ich wykorzystywania jako dodatków do żywności wysokobiałkowej poddawanej obróbce.”, Zywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2016;
- Teleszko M. 2011. Żurawina wielkoowocowa-możliwości wykorzystania do produkcji biożywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość., 6: 132-141;
- Wojtaszek T. 2011. Sok z żurawiny wpływa na zdrowie serca. Przemysł Spożywczy 6: 25-26.
PRODUCENT | VIVIO |
---|---|
KRAJ POCHODZENIA | Kanada / USA |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 199zł |
PUNKTY ZA ZAKUP sprawdź szczegóły | 3 pkt |
POZOSTAŁE GRAMATURY | 250g500g |

Kasza jaglana z musem
Składniki:
- Kasza jaglana
- mleko – pól na pól zmieszane z wodą
- imbir
- sól himalajska
- pestki moreli gorzkie
- gałka muszkatołowa
- kardamon
- imbir
- mus malinowy
- rodzynki
- żurawina
- masło
Wykonanie:
Zetrzyj na tarce pestki moreli, po czym wrzuć je na wrzącą wodę. Dodaj mleko, masło, suszone owoce i kaszę jaglaną. Dodaj przyprawy, według uznania. Dopraw 2 szczyptami soli i gotuj na małym ogniu przez 20 minut [pod przykryciem].

CIASTO Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ
Składniki:
- 4 jajka
- 250 g cukru trzcinowego
- 225 ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki żurawiny suszonej
- pół szklanki orzechów włoskich drobno posiekanych
- 30 dag mąki pszennej
- 3 jabłka
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 180°C . Dno deczki wyłóż papierem do pieczenia.
Jabłka obierz i pokrój w grube plastry, można je skropić sokiem z cytryny. Jajka ubijaj z dodatkiem cukru. Cienkim strumieniem dodawaj olej cały czas ubijając.
Do oddzielnej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon oraz żurawinę. Wymieszaj i dodaj do ubitych jajek. Delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do tortownicy i ułóż pokrojone jabłka lekko je dociskając. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. półtorej godziny (do suchego patyczka). Pod koniec pieczenia polej kilkoma łyżkami miodu.

OWSIANKA Z SUSZONYMI OWOCAMI
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 5 chipsów bananowych połamanych na mniejsze kawałki
- 5 chipsów jabłkowych połamanych na mniejsze kawałki
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka suszonej żurawiny
- kilka orzechów włoskich
- szczypta cynamonu i kardamonu do smaku
- 1 szklanka lub więcej mleka krowiego/ roślinnego/
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wsypać do garnka, zalać mlekiem, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 min. Smacznego.

CIASTECZKA OWSIANE z BAKALIAMI
Składniki:
- 250g grubych płatków owsianych;
- 250g mąki pszennej pełnoziarnistej (najlepiej typu 2000);
- 5 łyżek ksylitolu;
- 5 łyżek masła sklarowanego;
- 1 banan;
- 100g pokruszonych orzechów włoskich;
- 50g pokruszonej, gorzkiej czekolady;
- 50g posiekanej suszonej żurawiny.
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zmiel przy pomocy młynka do kawy lub blendera;
Połącz zmielone płatki owsiane z mąką pszenną i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki;
W osobnej misce połącz ze sobą ksylitol oraz masło sklarowane;
Połącz składniki w obu miskach, a następnie dodaj do nich rozgniecionego banana;
Do składników w misce, dodaj pokruszone orzechy, czekoladę oraz siekaną żurawinę;
Z gotowego ciasta uformuj przy pomocy dłoni kulki o średnicy około 1,5-2 cm;
Rozłóż papier na blaszce do pieczenia;
Rozłóż ciastka równomiernie na blaszce, a następnie rozgnieć je przy pomocy dłoni, tak aby powstał płaski okrąg;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-200oC i piecz w nim ciastka przez około 10-12 minut.

CHRUPIĄCE CIASTECZKA
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych;
- 5 łyżek mąki pełnoziarnistej;
- 1 garść posiekanej żurawiny;
- 1 garść pokruszonych pestek dyni;
- 1 rozgnieciony banan;
- 1 łyżka masła sklarowanego;
- 1 duża łyżka miodu;
- ½ szklanki wybranego mleka.
Przygotowanie:
Do miski przełóż płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą, żurawinę oraz pokruszone pestki dyni. Następnie, wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy dużej łyżki;
Do suchych składników w misce dodaj: miód, rozgnieciony banan, masło sklarowane oraz mleko. Następnie, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki;
Jeśli konsystencja będzie zbyt sucha, dodaj do składników odrobinę mleka;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia;
Przy pomocy dłoni uformuj dowolnej wielkości ciasteczka i rozłóż je na blaszce do pieczenia;
Piecz ciastka w piekarniku przez około 15 minut.

Rybne klopsiki
Składniki:
- 500 g zmielonych filetów z karpia;
- 50 g suszonych śliwek (posiekane w drobną kostkę);
- 50 g suszonych moreli (posiekane w drobną kostkę);
- 50 g posiekanej, suszonej żurawiny;
- Szczypta mielonego pieprzu;
- Szczypta soli;
- 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej;
- 1 ząbek czosnku (drobno posiekany);
- 1 duże jajko;
- ½ pęczka świeżej kolendry;
- Łyżeczka oleju rzepakowego.
Wykonanie:
Zmielonego karpia przełóż do miski, a następnie dodaj do niego: suszone śliwki, morele, żurawinę, pieprz oraz sól;
Do powyższych składników dodaj: ostudzoną kaszę jęczmienną, czosnek, jajko oraz posiekaną kolendrę;
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie uformuj z nich małe klopsy;
Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni i podsmaż klopsiki z obu stron tak, aby lekko się zarumieniły;
Podsmażone (jeszcze lekko surowe) klopsiki przełóż do naczynia żaroodpornego;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-200oC, a następnie piecz klopsiki przez około 5-10 minut.

Sałatka z dodatkiem komosy ryżowej oraz buraków
Składniki:
- Około 1 szklanki surowej, białej komosy różowej;
- 1-2 szklanki bulionu warzywnego do ugotowania komosy ryżowej;
- 2 pieczone buraki;
- 50g świeżych liści rukoli;
- Około 100g sera koziego;
- 1 garść suszonej żurawiny;
- 3-4 pokruszone orzechy włoskie;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 1 łyżka soku wyciśniętego z limonki.
Sposób przygotowania:
Komosę ryżową ugotuj zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu, w przygotowanym wcześniej bulionie warzywnym. Następnie, odcedź kaszę i przełóż ją do miski, w której masz zamiar podawać sałatkę;
Upieczone buraki pokrój w półksiężyce i dodaj do komosy ryżowej;
Liście rukoli dokładnie opłucz, a następnie osusz i dodaj do pozostałych składników sałatki;
Do sałatki dodaj posiekaną suszoną żurawinę oraz pokruszone orzechy włoski;
Całość posyp pokruszonym serem kozim i skrop odrobiną oliwy z oliwek oraz soku z limonki.

Domowe batony musli z dodatkiem żurawiny
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych;
- 2 łyżki płatków żytnich;
- 1 łyżka ziaren sezamu;
- 1 łyżka ziaren słonecznika;
- 2 łyżki posiekanej, suszonej żurawiny;
- 1 łyżka wiórków kokosowych;
- 1 łyżka miodu;
- 1,5 łyżki masła klarowanego.
Sposób przygotowania:
Płatki oraz ziarna przełóż na suchą patelnię i smaż je przez krótką chwilę;
Suche składniki przełóż do miski, a następnie dodaj do nich suszoną żurawinę oraz wiórki kokosowe;
Delikatnie rozpuść masło z miodem, a następnie dodaj je do składników w misce;
Otrzymaną masę rozłóż na papierze do pieczenia;
Przy pomocy noża podziel masę na batony o grubości około 2 cm;
Włóż batony do lodówki na około 2-3 godziny.

Dyniowe ciasteczka z zielem angielskim
Składniki:
- dynia – 100 g
- orzechy włoskie/migdały/słonecznik – 60 g
- laska wanilii
- cukier – 150 g
- masło – 120 g
- mąka pszenna – 200 g
- jajka – 2 szt.
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- rodzynki/ suszona żurawina – 100 g
- szczypta zmielonego ziela angielskiego, soli i gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Dynie pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie do miękkości
Utrzeć masło z cukrem, dodać dynię, jajka, ziarenka wanilii, wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę
W osobnym naczyniu zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodawać partiami do masy dyniowej
Dodać rodzynki/żurawinę i pokrojone orzechy/migdały
Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną papierem
Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 min do zarumienienia
Dieta OXY – na czym polega i jakie są jej najważniejsze założenia?
Na całym świecie, w tym również w Polsce, coraz więcej osób zmaga się z problemem nadwagi i otyłości. Niniejsze zaburzenia prowadzą do poważnych konsekwencji, w tym nadciśnienia, cukrzycy typu 2, miażdżycy oraz chorób nowotworowych w obrębie układu pokarmowego. Dlatego też, wiele osób poszukuje w internecie skutecznych sposobów redukcji nadmiernej tkanki tłuszczowej. Jeszcze do niedawna prawdziwym […]
czytaj więcej...Dieta Dukana – poznaj najważniejsze założenia oraz zagrożenia wynikające z jej stosowania
Jeszcze do niedawna dieta Dukana (znana również jako dieta białkowa oraz/lub dieta proteinowa) stanowiła prawdziwą sensację w świecie osób, które od lat walczą o zdrowy wygląd swojej sylwetki. Opracowana przez francuskiego lekarza metoda miała bowiem gwarantować szybki spadek masy ciała bez uczucia głodu i restrykcji kalorycznej. Niemniej jednak, z biegiem lat okazało się, iż jadłospis […]
czytaj więcej...Co jeść w czasie przeziębienia i grypy?
Za oknami prawdziwa jesień. Noce stają się coraz chłodniejsze, a dni coraz krótsze. Deszczowa pogoda i brak słońca sprzyjają naszemu gorszemu samopoczuciu oraz osłabieniu odporności. Dlatego też, w listopadowe dni coraz trudniej jest nam zachować dobre zdrowie. W okresie przeziębienia i grypy równie ważne co odpoczynek, jest zachowanie właściwych zasad odżywiania, dzięki którym jesteśmy w […]
czytaj więcej...Żurawina przepisy i deserowe inspiracje – wybierz coś dla siebie!
Żurawina przepisy na słodko – granola, kasza jaglana, czy pudding chia? Co dziś przygotujesz na deser? Żurawina przepisy na słodko 1. Granola z żurawiną Składniki 500 ml jogurtu naturalnego jabłko cytryna 2 łyzki groszków czekoladowych syrop klonowy (składniki na wierzch) 1 szklanka płatków jaglanych 1 szklanka płatków gryczanych 1 szklanka rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich […]
czytaj więcej...