-5% Z KODEM: CZEKOLADA    Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Podkategorie
Czubryca czerwona vivio 50g
Czubryca czerwona vivio 50g

Czubryca czerwona 50g - VIVIO

3,89 zł
  duża dostępność

Czubryca czerwona Wartości odżywcze

Składniki: Papryka czerwona słodka, cząber, czosnek mielony, tymianek, pomidory suszone, chilli, papryka czerwona ostra, oregano.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Czubryca czerwona Zastosowanie

Przyprawa ta idealnie pasuje do potraw mięsnych. Sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla, mięs pieczonych i gotowanych. Świetnie smakuje z drobiem np. z kurczakiem, ale także z wieprzowiną i wołowiną. Z uwagi na to, że wspiera pracę układu pokarmowego, najlepiej stosować ją do dań tłustych i ciężkostrawnych. Czubryca czerwona będzie również doskonałym dodatkiem do potraw z warzywami strączkowymi. Możesz dodać ją do leczo, bigosu, sałatek warzywnych i wszelkiego rodzaju zup (zwłaszcza z pomidorami). Dobrze komponuje się z serami i pizzą. Do czego jeszcze wykorzystać tą przyprawę? Pasuje także do ryb, dań na bazie jajek, majonezu, twarogu, a także ziemniaków (np. w postaci frytek). Jak widzisz, możliwości jest wiele. To bardzo uniwersalna mieszanka przyprawowa, która pozwoli wydobyć smak i aromat każdej potrawy.

Czubryca czerwona jest jedną z dwóch odmian znanej i powszechnie stosowanej w Bułgarii przyprawy, która wyróżnia się ostrym smakiem, dzięki zawartej w niej papryce. To doskonała, wieloskładnikowa przyprawa z dominującym cząbrem, dedykowana mięsnym potrawom z grilla, pieczonym, duszonym.


Czubryca czerwona Opis

Czubryca czerwona to pikantna mieszanka przyprawowa, charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej. Głównym jej składnikiem jest cząber górski. Wykorzystuje się ją przede wszystkim do wzmacniania smaku potraw mięsnych i zup. Idealnie komponuje się z fasolą i serami. Będzie także doskonałym dodatkiem do kanapek. Poznaj właściwości czubrycy czerwonej i dowiedz się w jaki sposób ją stosować.

Co to jest czubryca czerwona?

Czubryca (inaczej czubrica) to mieszanka przypraw, która występuje w dwóch odmianach: czerwonej i zielonej. Wspólnym i zarazem podstawowym składnikiem jest cząber górski. To roślina, która pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Bylina ta charakteryzuje się dużą ilością olejków eterycznych, co sprawia, że jest bardzo aromatyczna. Bogata w witaminę C, prowitaminę A i flawonoidy. Dorasta do 40-50 cm wysokości, kwitnie na początku sierpnia. Kwiaty są drobne i przybierają barwę jasnoróżową lub białą. Cząber górski to roślina miododajna i ozdobna. W Polsce rzadko występuje. Ma bardzo silny, lekko korzenny smak, podobny do pieprzu. To sprawia, że idealnie pasuje do potraw z warzyw strączkowych, zup, wszelkich dań z dodatkiem pomidorów, mięs i sałatek. Jako przyprawę wykorzystuje się zarówno świeże ziele, jak i suszone. Prawdziwa czubryca ma w swoim składzie właśnie cząber górki. Warto zwrócić uwagę na skład, decydując się na zakup tej mieszanki. Z pewnością jej smak przypadnie do gustu miłośnikom pikantnych przypraw oraz osobom cierpiącym na problemy z układem pokarmowym. Czubryca może przyczynić się do eliminacji gazów, wzdęć i niestrawności. To niezastąpiony składnik kuchni bułgarskiej. Sprawdzi się również do przygotowywania różnego rodzaju kiszonek z ogórków i kapusty.

Gdzie kupić czubrycę?

Czubryca czerwona jest przyprawą jeszcze słabo znaną w polskiej kuchni, ale jej urzekający smak sprawia, że zyskuje nowych zwolenników. Można ją spotkać już w coraz większej ilości supermarketów. Bez problemu nabędziemy ją w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Dobrym pomysłem są zakupy w sklepie internetowym. Zawsze zwracajmy uwagę na skład mieszanki. Powinna ona zawierać przede wszystkim cząber górski oraz dodatki tj. papryka chili, papryka słodka, pieprz czarny, czosnek, cukier oraz sól. Dodatkowo do czubrycy czerwonej dodaje się również rozmaryn, majeranek, bazylię, suszoną cebdivę, a także suszone pomidory. Taką mieszankę można również przygotować samemu, jednak o wiele wygodniejszym rozwiązaniem jest zakup gotowej.

Czubryca zielona czy czerwona?

Czubryca występuje w dwóch odmianach: zielonej i czerwonej. Kolor mieszanki jest uzależniony od dodatków. Czerwoną barwę czubryca zawdzięcza dodatkowi czerwonej papryki i suszonych pomidorów. Natomiast czubryca zielona zawiera w swoim składzie zieloną paprykę. Jest o wiele bardziej łagodna i charakteryzuje się bogatszym aromatem. Co zatem wybrać? Miłośnicy pikantnych potraw śmiało mogą zdecydować się na zakup ostrzejszej czubrycy czerwonej.

Skład

Czubryca czerwona zawiera w swoim składzie paprykę czerwoną słodką, cząber, czosnek mielony, tymianek, pomidory suszone, chilli, paprykę czerwoną ostrą oraz oregano. Często można odnaleźć w niej także dodatek rozmarynu, majeranku, lubczyku, pietruszki, bazylii, cebdivi i pomidorów. Jednak głównym składnikiem, który nadaje jej niepowtarzalnego smaku i aromatu jest cząber górski. To właśnie dzięki niemu czubryca czerwona jest źródłem witaminy C i A oraz flawonoidów i karotenoidów. Mieszanka ta ma cenne właściwości zdrowotne, które wspierają pracę układu pokarmowego.

Właściwości czubrycy czerwonej

Cząber górki, będący głównym składnikiem czubrycy, wykazuje działanie przeciwzapalne, antyseptyczne oraz wiatropędne. Ułatwia procesy trawienne, łagodzi dolegliwości tj. wzdęcia, zgaga, niestrawność, nudności, chroni przed nadmierną fermentacją jelitową, działa przeciwbiegunkowo. Dzięki temu cząber znalazł zastosowanie również w kosmetyce. Stosuje się go do przygotowywania maseczek o właściwościach ściągających, płynów do przemywania skóry tłustej i mieszanej, stanowi także składnik kremów stosowanych po ukąszeniach owadów.

PRODUCENTVIVIO
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 199zł