Przypominamy, że w czasie darmowej dostawy punkty za zakupy zostają naliczone, jednak w tym dniu nie można wykorzystać kodów rabatowych.
Jeśli posiadasz punkty w programie lojalnościowym możesz je wykorzystać. Sprawdź szczegóły.
Cukrzyca – jak możemy jej zapobiec?
Cukrzyca typu drugiego to jedna z chorób cywilizacyjnych, która z roku na rok dotyka coraz większą liczbę osób. Przyczyny występowania niniejszego zaburzenia związane są głównie z nieodpowiednią dietą oraz niską aktywnością fizyczną. A co jeszcze powinniśmy wiedzieć na temat tej choroby? Jakie są jej objawy i jak możemy jej zapobiegać? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.
Z tego artykułu dowiesz się- Czym jest cukrzyca typu II;
- Jakie są możliwe przyczyny cukrzycy typu II;
- Jakie są najczęstsze objawy cukrzycy typu II;
- Jak chronić się przed wystąpieniem cukrzycy typu II;
- Co jeść, aby zapobiec cukrzycy typu II.
Cukrzyca typu II – na czym polega?
Cukrzyca typu II jest chorobą metaboliczną, związaną z podwyższeniem stężenia glukozy we krwi pacjenta. Niniejszy objaw stanowi najczęściej konsekwencję upośledzonej zdolności trzustki do wydzielania insuliny. Na skutek tej choroby może dojść do poważnych nieprawidłowości, w tym zaburzeń czynności układu moczowego, sercowo-naczyniowego oraz problemów ze wzrokiem. Dlatego też, tak ważne jest nie tylko leczenie objawów niniejszego zaburzenia, ale przede wszystkim wprowadzenie w odpowiednim czasie działań, dzięki którym możliwe stanie się zmniejszenie wystąpienia cukrzycy typu drugiego w przyszłości.
Cukrzyca typu II – najważniejsze przyczyny
Cukrzyca typu drugiego to jedna z najczęściej występujących chorób metabolicznych na świecie. Za jej powstawanie odpowiedzialne mogą być głównie dwa czynniki:
- Po pierwsze: upośledzenie wydzielania insuliny, związane zazwyczaj z czynnikami pochodzenia genetycznego;
- Po drugie: oporność na działanie insuliny (insulinooporność), która może stanowić konsekwencję zarówno skłonności genetycznych, jak i nieodpowiedniego stylu życia.
Okazuje się bowiem, że cukrzyca typu II jest częstą konsekwencją nadwagi lub otyłości (zwłaszcza otyłości brzusznej). Co ważne, wyżej wymienione czynniki środowiskowe podlegają łatwej modyfikacji, związanej ze zmianą dotychczasowych nawyków żywieniowych oraz wprowadzeniem aktywności fizycznej do swojej codzienności.
Cukrzyca typu II – najczęstsze objawy
Objawy cukrzycy typu drugiego ujawniają się stopniowo. W pierwszym etapie rozwoju zaburzenia, mogą być niezauważalne zarówno dla lekarza, jak i samego pacjenta. Dlatego też, tak ważne jest wykonywanie regularnych badań kontrolnych (zwłaszcza u tych osób, które zmagają się z problemem nadwagi, otyłości lub chorób serca). Wraz z rozwojem niniejszej jednostki chorobowej, dochodzi do ujawnienia charakterystycznych objawów, wśród których możemy wyróżnić:
- Zwiększone odczuwanie pragnienia;
- Częstsze oddawanie (dużych ilości) moczu;
- Ogólne osłabienie organizmu;
- Częste infekcje w obrębie układu moczowego, a nawet płciowego;
- Zmniejszenie lub zwiększenie masy ciała (przy braku zmiany nawyków żywieniowych).
Cukrzyca typu II – profilaktyka
Najskuteczniejszym sposobem zapobieżenia rozwoju cukrzycy typu drugiego jest zmiana dotychczasowego stylu życia. Jak to zrobić?
Po pierwsze: Dostosuj kaloryczność diety do potrzeb Twojego organizmu (w tym celu najlepiej udaj się na konsultację do gabinetu doświadczonego dietetyka);
Po drugie: Spożywaj produkty z pełnego ziarna, które stanowią doskonałe źródło węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym (wybieraj kasze gruboziarniste, brązowy ryż, ciemne pieczywo oraz makarony);
Po trzecie: Jedz 5-6 posiłków dziennie o stałych porach (zwróć uwagę na to, aby się nie przejadać);
Po czwarte: Wprowadź do swojej diety świeże warzywa i owoce, które są doskonałym źródłem błonnika (staraj się spożywać 4 porcje warzyw i 1 porcję owoców każdego dnia);
Po piąte: Wprowadź do swojej diety produkty mleczne w 2 porcjach dziennie (np. w postaci jogurtu naturalnego lub kefiru);
Po szóste: Ogranicz spożycie czerwonego mięsa (zamiast tego wybieraj ryby, drób oraz rośliny strączkowe, które stanowią doskonałe źródło białka);
Po siódme: Ogranicz ilość smażonych potraw (zamiast tego przygotowuj dania w piekarniku lub na parze);
Po ósme: Pamiętaj o spożywaniu odpowiednich ilości wody (przynajmniej 1,5 L dziennie);
Po dziewiąte: Wprowadź przynajmniej 20 minut dowolnej formy aktywności fizycznej do swojej codzienności.
Podsumowanie
Cukrzyca typu drugiego jest chorobą, która w znacznym stopniu obniża jakość życia jednostki, a dodatkowo stanowi przyczynę poważnych powikłań, które w niektórych przypadkach mogą doprowadzić nawet do śmierci pacjenta. Dlatego też, tak ważne jest wprowadzenie działań prewencyjnych jeszcze przed wystąpieniem pierwszych objawów choroby.