Cukier kokosowy cena organiczny, zastosowanie
Cukier kokosowy cena organiczny, zastosowanie
Cukier kokosowy cena organiczny, zastosowanie
Cukier kokosowy cena organiczny, zastosowanie

BIO Cukier kokosowy 250g - VIBIO

PRODUCENTVIBIO
KRAJ POCHODZENIAIndonezja
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
POZOSTAŁE GRAMATURY1000g

8,99 zł

RABAT - 10%

9,99 zł

-10

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Opis

PRODUKT EKOLOGICZNY

BIO cukier kokosowy, to produkt ekologiczny, co oznacza, że aż 95% zawartych w nim składników jest ekologicznych.

W krajach azjatyckich cukier kokosowy zalicza się do surowców leczniczych, a palma kokosowa jest nazywana „kalpa vriksha”, czyli "drzewo życia". W Malezji palmę tę zwie się „pokok seribu guna”, co znaczy „drzewo tysiąca zastosowań”. Tradycyjna medycyna chińska często korzysta z dobrodziejstw cukru kokosowego stosując go w wypadku chorób górnych dróg oddechowych oraz bólu gardła.

NATURALNA SUBSTANCJA SŁODZĄCA

Cukier kokosowy to naturalna substancja słodząca i ciekawa alternatywa dla białego cukru, zwłaszcza z uwagi na oryginalny smak, jak i niższy indeks glikemiczny. Obok innych słodzików, takich jak ksylitol czy stewia, cukier kokosowy zyskuje równie dużą popularność i wchodzi w skład diety osób świadomie odżywiających się. Cukier palmowy, bo tak również jest nazywany, w smaku przypomina cukier brązowy. W większości składa się z sacharozy, ale występuje w nim również glukoza i fruktoza. Jego skład jest zmienny, w zależności od odmiany, wieku palmy kokosowej, jak i sposobu odparowywania soku w procesie produkcji. Stąd w jego składzie mogą występować liczne minerały i przeciwutleniacze.

WITAMINY I MINERAŁY

Cukier z palmy kokosowej bogaty jest w minerały i witaminy cenne dla naszego organizmu m.in.: potas, żelazo, magnez, cynk a także witaminę C i witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego, immunologicznego i krwionośnegoPąki kwiatów kokosa, z których produkuje się cukier stanowią bogactwo naturalnych przeciwutleniaczy, aminokwasów, kwasu octowego i enzymów. Cukier kokosowy jest produktem naturalnym i nie zawiera sztucznych barwników.

PRODUKCJA CUKRU KOKOSOWEGO

Cukier kokosowy wytwarzany jest z kwiatostanów palmy kokosowej. Ich łodygi po nacięciu dają biały sok o słodkim posmaku. Cały proces zbierania płynu może odbywać się nawet przez miesiąc, za to jedna palma rocznie produkuje go nawet 300 litrów. Odparowana ciecz po zgęstnieniu przekształca się brązowy syrop. Podgrzana zyskuje sypką konsystencję. 


Wartości odżywcze

Składniki: Cukier kokosowy z wyselekcjonowanych kwiatów Cocos nucifera.

 

 

 


przepisy /zastosowanie

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I PUSZYSTĄ PIANKĄ

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I PUSZYSTĄ PIANKĄ

Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki erytrytolu
5 żółtek
5 białek
pół szklanki cukru kokosowego
2 opakowania budyniu śmietankowego
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
500 g świeżych malin

 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, siekać nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, erytrytol i szybko zagnieść. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 części, każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.

 2. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce pierwszą część ciasta, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

3.  Białka ubić na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać cukier kokosowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania.

4. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny, po czym lekko docisnąć je w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć i przestudzić, można oprószyć cukrem pudrem.


CHRUPIĄCE CIASTKA Z KASZY JAGLANEJ

CHRUPIĄCE CIASTKA Z KASZY JAGLANEJ

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej;
  • 1 szklanka pokruszonych chipsów kokosowych;
  • ¼ szklanki płatków migdałowych;
  • ¾ szklanki mąki kukurydzianej;
  • 3-4 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Pamiętaj o tym, aby uprzednio dokładnie ją przepłukać;

Połącz chipsy kokosowe razem z migdałami i delikatnie je rozdrobnij;

W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą: kaszę jaglaną, mąkę kukurydzianą, wybrany cukier, jajko oraz olej;

Do otrzymanej masy dodaj chipsy kokosowe oraz pokruszone migdały, a następnie wymieszaj całość;

Przy pomocy zwilżonych dłoni uformuj dowolnej wielkości ciasteczka;

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim ciastka przez około 12-15 minut, aż do momentu w którym się zarumienią.


DOMOWE MUSLI Z DODATKIEM MŁODEGO JĘCZMIENIA

DOMOWE MUSLI Z DODATKIEM MŁODEGO JĘCZMIENIA

Składniki:

- 2-3 pokruszone orzechy włoskie;
- 1 łyżeczka cukru kokosowego;
- 4 łyżeczki płatków owsianych;
- 2 łyżeczki chipsów kokosowych;
- Garść borówek;
- 100ml gorącej wody;
- 5 łyżek jogurtu naturalnego;
- 1 łyżeczka młodego jęczmienia w proszku.

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane wymieszaj razem z cukrem i pokruszonymi owocami, a następnie zalej niewielką ilością gorącej wody i odczekaj około 4-5 minut;
Młody jęczmień wymieszaj razem z jogurtem;
Na miękkie płatki z orzechami wylej zielony jogurt;
Na jogurcie ułóż świeże borówki;
Posyp całość chipsami kokosowymi i gotowe.


Pyszny deser z dodatkiem brązowego ryżu

Pyszny deser z dodatkiem brązowego ryżu

Składniki:

- Około 60g brązowego ryżu;
- 2 łyżeczki serka mascarpone;
- 2 garści borówek amerykańskich;
- 2 kostki gorzkiej czekolady;
- Szczypta kardamonu;
- 1 łyżeczka cukru kokosowego;
- Szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

Ugotuj ryż w wodzie z dodatkiem cynamonu oraz kardamonu;
Ugotowany ryż wymieszaj z 1 łyżeczką cukru kokosowego oraz serkiem mascarpone;
Masę ryżową delikatnie wymieszaj z borówkami;
Przygotowany deser przełóż do 2 niewielkich pucharków;
Pokrój (lub zetrzyj) czekoladę i posyp nią przygotowany deser.


Smaczne ciasto czekoladowe z dodatkiem pasty z orzechów nerkowca

Smaczne ciasto czekoladowe z dodatkiem pasty z orzechów nerkowca

Składniki:

- Około 150g masła sklarowanego;
- 200g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%);
- 100g cukru kokosowego;
- 2 jajek;
- 100g mąki kokosowej;
- 50g pasty z orzechów nerkowca;
- Szczypty soli.

Sposób przygotowania:

Przełóż masło do niewielkiego garnka i roztop je, dodając jednocześnie czekoladę;
W misce wymieszaj ze sobą jajka oraz cukier. Do otrzymanej masy dodaj roztopioną czekoladę wraz z cukrem;
Do składników w misce dodaj mąkę kokosową oraz sól i pastę z orzechów nerkowca;
Przy pomocy łyżki wymieszaj delikatnie ciasto w taki sposób, aby powstały barwne wzory;
Małą blachę o wymiarach 20x20cm wyłóż papierem do pieczenia;
Rozgrzej piekarnik do 160oC;
Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut.


Smaczny pudding kokosowy na bazie tapioki

Smaczny pudding kokosowy na bazie tapioki

Składniki:

- Około 400ml mleka kokosowego;
- 3 dużych łyżek tapioki;
- 2 łyżeczek cukru kokosowego;
- 2 łyżek wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

Gotuj tapiokę z mlekiem kokosowym na małym ogniu przez około 20 minut;
Kiedy masa stanie się gęsta, dodaj do niej wiórki kokosowe oraz cukier;
Całość delikatnie wymieszaj i zdejmij z ognia;
Gotowy pudding przełóż do miseczek i podawaj w towarzystwie świeżych owoców, na przykład malin oraz/lub borówek.


Zastosowanie

Cukier kokosowy używać można w kuchni na co dzień, do słodzenia kawy i herbaty, do wyrobu ciastek, wypieków oraz koktajli. W indyjskiej kuchni stosowany jest do różnych kaw, ciastek i deserów. Nadaje daniom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Jest doskonałą alternatywą dla cukru trzcinowego.  Stosowany jest np. do zrównoważenia słonego smaku ryb oraz do dań typu curry i sosów. Cukier z palmy kokosowej z powodzeniem zastąpi posypkę na wypiekach i doskonale skomponuje się z daniami pikantnymi. 


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Film


Opinie o produkcie: BIO Cukier kokosowy 250g

R
Renia
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
01/02/18
Miłe zaskoczenie
Review by Renia on1 Feb 2018 review stating Miłe zaskoczenie
Bardzo dobry cukier, aromatyczny, nadaje napojowi charakterystyczny posmak.Polecam
S
sławek
5.0 star rating
10/09/20
cukier kokosowy
Review by sławek on 10 Sep 2020 review stating cukier kokosowy
bardzo dobry polecam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również