
Wartości odżywcze
W skład BIO melasy z cukru trzcinowego wchodzi 100% organicznego cukru trzcinowego.
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Zastosowanie
Organiczna melasa jest ekstrahowana podczas procesu produkcji cukru trzcinowego. Produkt stosować można do słodzenia herbaty, kawy, napojów, wypieków, deserów.
Film
Opis
Melasa z trzciny cukrowej, to naturalny cukier w postaci ciemnobrązowego, gęstego syropu. Melasa, nazywana przez wielu “czarnym złotem”, bogata jest w naturalny wapń, żelazo, magnez, selen, potas, chrom, witaminę C oraz witaminy z grupy B i kwas foliowy. Cukier trzcinowy posiada charakterystyczny aromat, który idealnie współgra z zapachem wanilii, cynamonu i czekolady. Idealny jest więc do wypieku ciast, przygotowywania deserów, do słodzenia kawy.
Melasa nadaje się do zastąpienia miodu, cukru białego i innych słodzików. Używa się jej do wyrobu alkoholu, kwasów organicznych i drożdży do pieczenia. Ma postać gęstej, lepkiej cieczy o brązowym zabarwieniu. Melasa to syrop z trzciny cukrowej, który zawiera wszystkie jej najważniejsze właściwości oraz skondensowane składniki: witaminy i minerały. Jest bogata w żelazo, magnez, wapń, potas i miedź.
Melasa to w 100% naturalny i ekologiczny produkt. Oznacza to, że w minimum 95% składa się z organicznych składników, pochodzących z certyfikowanych upraw. Jest znacznie mniej kaloryczna niż cukier tradycyjny i miód.
Inne rodzaje melasy mogą pochodzić nie tylko z trzciny cukrowej, ale też z buraka, agawy, daktyli czy karobu.
PRODUCENT | VIBIO |
---|---|
KRAJ POCHODZENIA | Paragwaj |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
CERTYFIKAT BIO | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
PUNKTY ZA ZAKUP sprawdź szczegóły | 1 pkt |