Ciasto ze słonecznikiem i pestkami dyni – idealny dodatek do kawy!
Nasiona słonecznika i pestki dyni powinny znaleźć się na półce każdego, kto dba o zdrowe odżywianie. W nasionach znajdują się pokłady witamin, minerałów oraz białek i enzymów. Dostarczają sporych ilości energii i sycą.
Pestki dyni:
Zawierają cynk, wapń, magnez, potas, fosfor, mangan, miedź, selen, krzem oraz żelazo. Oprócz tego witaminy z grupy B i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Pestki słonecznika:
Są źródłem witaminy E, A, K, magnez, wapń, potas, cynk, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B.
PRZEPIS NA CIASTO
Składniki na biszkopt:
- 5 jaj
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dosypać cukier, ubić, dodawać po jednym żółtku, wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 170stopniach Celsjusza. Upieczony biszkopt przekroić na pół.
Składniki na masę:
- 40 dag łącznie łuskanego słonecznika i pestek dyni (może być też sam słonecznik)
- 4 łyżki słodkiego mleka
- 1/2 kostki margaryny
- 1 kostki masła
- 1 puszka gotowej masy krówkowej
Margarynę i masło rozetrzeć mikserem na białą masę. Dodać masę krówkową. Następnie wymieszać z pestkami dyni i słonecznikiem.
Dodatkowo:
- 2 – 3 paczki herbatników