Cholesterol

Wyniki od 1 do 32 z 32 (strona 1)

Cholesterol to związek tłuszczowy, znajdujący się w błonach komórkowych i biorący udział w produkcji hormonów, syntezie kwasów żółciowych i wytwarzaniu witaminy D.

Kiedy cholesterol utrzymuje się na prawidłowym poziomie, nie ma powodów do niepokoju. Kiedy jednak poziom cholesterolu jest zbyt wysoki, koniecznie trzeba coś z tym zrobić, żeby nie doprowadzić do powstania i rozwoju choroby.

Podwyższony cholesterol prowadzi do chorób serca i zmniejszenia sprawności mózgu. Dlatego warto dbać o to, by poziom cholesterolu był prawidłowy i zdrowo się odżywiać, bo, to głównie przez produkty żywieniowe, dostarczamy organizmowi substancji, które prowadzą do tak niekorzystnych zmian w naszym organizmie.

Dlatego też, zaleca się spożywanie takich produktów jak:

Pestki dyni

Ksylitol

Olej arganowy 

Olej lniany 

Chlorella 

Spirulina 

Maizena 

Ciecierzyca 

Błonnik pokarmowy 

Łuska babki jajowatej

Olej kokosowy 

Kawa zielona 

Jagody Acai 

Olej z ostropestu, ostropest plamisty