czwartek

Burak na świątecznym stole – nie tylko w formie barszczu!

Do Świąt Bożego Narodzenia pozostało już niewiele czasu. Dlatego też, czym prędzej powinniśmy zabrać się za przygotowywanie pełnego zdrowia, świątecznego menu. I chociaż buraki kojarzą nam się głównie z wigilijnym barszczem. W tym roku warto podać je w nieco innej odsłonie. Dlatego też, przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw smacznych dań buraczanych, które bez przeszkód możesz zaserwować na świątecznym stole. Jak przygotować aromatyczny barszcz z pieczonego buraka? I jak przyrządzić smaczną sałatkę śledziową w zaledwie kilkanaście minut? Odpowiedzi na te pytania oraz świątecznych inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Dlaczego warto jeść buraki;
  • Jak przygotować pyszny krem z pieczonych buraków;
  • Jak przyrządzić szybką sałatkę śledziową z dodatkiem buraków;
  • Jak przygotować pożywną kaszę gryczaną z dodatkiem buraków.

Dlaczego warto jeść buraki?

Buraki to łatwo dostępne warzywa, które niestety rzadko wykorzystywane są w naszej codziennej kuchni. Wielka szkoda, albowiem stanowią one doskonałą skarbnicę cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, które przyczyniają się do poprawy stanu naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. Okazuje się, że niezwykłe właściwości zdrowotnie niniejszych warzyw doceniane były już przez starożytnych Greków oraz Rzymian. Współcześni naukowcy także potwierdzają ich pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Warto wiedzieć, że buraki stanowią bogate źródło żelaza, odpowiedzialnego za wzmocnienie naszego układu krwionośnego, jak również odporności organizmu. Ponadto, zawierają one w sobie duże ilości kwasu foliowego, przyczyniającego się nie tylko do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, ale również odpowiedniego rozwoju płodu w łonie matki.

Co ciekawe, buraki wykazują także wysoki potencjał przeciwnowotworowy. Wszystko to za sprawą betainy. Niniejszy przeciwutleniacz odpowiedzialny jest za zwalczanie szkodliwego wpływu wolnych rodników na nasz organizm, a tym samym zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości. Dlatego też, buraki powinny gościć na naszych stołach nie tylko podczas wigilijnej kolacji.

Jak przygotować pyszny krem z pieczonych buraków?

Składniki:

  • 4 buraki o średniej wielkości;
  • 500ml wywaru przygotowanego na bazie warzyw;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka rozmarynu;
  • 2 szalotki;
  • 2 łyżki miodu;
  • 1 małe jabłko;
  • 1 cm korzenia imbiru;
  • 1 łyżka masła sklarowanego lub oliwy z oliwek;
  • Sól i pieprz do smaku;
  • Szczypta ostrej papryki;
  • Garść płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

Krok I: Dokładnie umyj buraki, osusz je a następnie natrzyj delikatnie oliwą, czosnkiem oraz rozmarynem;

Krok II: Buraki zawiń w folię i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200oC przez około 50-60 minut, aż do momentu, w którym staną się miękkie;

Krok III: Cebulkę posiekaj drobno, a buraki i jabłko pokrój w kostkę;

Krok IV: Na dnie grubego garnka rozgrzej masło. Następnie podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulkę oraz buraczki. Przypraw całość rozmarynem;

Krok V: Po upływie około 5 minut, dodaj do garnka starty imbir, ostrą paprykę, jabłko oraz bulion warzywny. Całość gotuj przez około 10-15 minut, a następnie dopraw pieprzem i solą;

Krok VI: Gotową zupę zmiksuj na gładki krem, przelej do misek, a następnie posyp uprażonymi na suchej patelni migdałami.

Jak przyrządzić szybką sałatkę śledziową z dodatkiem buraków?

Składniki:

  • 3 średniej wielkości ugotowane buraki;
  • 3 opłukane filety śledziowe;
  • 1 szalotka;
  • 1 pęczek kopru;
  • 4 łyżki jogurtu greckiego;
  • 1 łyżeczka chrzanu;
  • Szczypta pieprzu;
  • 2 jajka ugotowane na twardo.

Sposób przygotowania:

Krok I: Ugotowane buraki pokrój w drobną kostkę, a następnie posiekaj drobno cebulę;

Krok II: Opłukane śledzie pokrój w paski, a następnie posiekaj drobno koperek;

Krok III: W niewielkiej miseczce połącz ze sobą: jogurt, chrzan, koperek oraz pieprz;

Krok IV: Pokrój jajka w kostkę i połącz ze sobą wszystkie składniki, a następnie odstaw sałatkę do lodówki na około 1-2 godziny.

Tak przygotowana sałatkę najlepiej jest podawać na pieczywie typu pumpernikiel z gałązką świeżego kopru.

Jak przygotować pożywną kaszę gryczaną z dodatkiem buraków?

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok I: Dokładnie umyj, a następnie rozłóż na półmisku liście rukoli;

Krok II: Ugotowaną kaszę wymieszaj z pokrojonym w kostkę burakiem, nasionami słonecznika oraz natką pietruszki. Całość ułóż równomiernie na liściach rukoli;

Krok III: W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: olej rzepakowy, musztardę oraz miód;

Krok IV: Przygotowanym sosem polej kaszę;

Krok V: Rozkrusz ser kozi na kaszy z sosem i gotowe.

Podsumowanie

Burak to bez wątpienia jedno z najsmaczniejszych, a zarazem najzdrowszych warzyw. Dlatego też, warto wykorzystać je podczas przygotowywania nie tylko świątecznych dań. Mamy nadzieję, że nasze przepisy przypadną wam do gustu. Życzymy wszystkim wesołych, a przede wszystkim pełnych zdrowia świąt.