Borówka brusznica – czego o niej nie wiesz?
Słysząc o borówkach większości z nas staje przed oczami fioletowy owoc borówki amerykańskiej. Nie wszyscy wiedzą, że wartościowych odmian borówek jest więcej- jednym z nich jest właśnie borówka brusznica.
Borówka brusznica nazywana jest również borówką czerwoną. Rośnie zarówno na wrzosowiskach, torfowiskach, jak i borach świerkowych i sosnowych. Bladoróżowe, dzwonkowate kwiaty pojawiają się w maju. Kwitnie przez trzy miesiące w roku – od maja do lipca. Owoce zawierają kwas benzoesowy, dzięki czemu są wyjątkowo trwałe. Ich smak jest gorzko-kwaskowaty. Dojrzałe owoce brusznicy są czerwone na zewnątrz, natomiast w środku białe. Ich zbiór trwa od sierpnia do września.
W ziołolecznictwie i sztuce kulinarnej wykorzystuje się liście borówki oraz owoce. W Polsce pozyskuje się je tylko z naturalnych stanowisk.
Owoce i liście borówki brusznicy są źródłem wielu cennych składników. Spośród najważniejszych warto wymienić garbniki, kwasy organiczne (w liściach: kwas chinowy; w owocach: kwas jabłkowy i benzoesowy).
Dodatkowo liście tej odmiany borówki zawierają flawonoidy i sole mineralne, a owoce antocyjany, cukry, pektyny, witaminy A, P i C.
Preparaty i wywary wykonywane z borówki wykazują właściwości uśmierzające bóle związane z kurczami pęcherza, pojawiające się w czasie oddawania moczu. Powodem jest moczopędny i odkażający charakter wywaru z liści rośliny. Preparaty takie pomagają wydalić z organizmu jony chloru i sodu.
Jak przygotować wywar z liści borówki?
Chcąc zrobić wywar z borówki do niewielkiego garnuszka należy wsypać łyżkę liści z borówki i zalać je szklanką wody. Kolejno, doprowadzamy o wrzenia wywaru i gotujemy przez kolejne 5 minut na wolnym ogniu. Czekamy 10 minut aż ostygnie i całość odcedzamy. Gotowy wywar pijemy 2/3 razy dziennie po 1/3 lub pół szklanki.
Ciekawostki kulinarne na temat borówki brusznicy:
– ze względu na kwaśny smak nadają się na dżemy;
– jej owoce używane są do przyrządzenia sosu cumberland serwowanego do zimnych mięs;
– jest niezwykle popularna w krajach skandynawskich – galaretki z jej owoców dodawane są do mięsa łosia.