Borowik szlachetny krojony 250g - Astia
Borowik szlachetny krojony 250g - Astia
Produkt niedostępny
Borowik szlachetny krojony 250g Astia - skład
MARKA |
---|
Astia |
borowik szlachetny cięty suszony
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Borowik szlachetny krojony 250g Astia - Zastosowanie
Grzyby suszone dokładnie umyć. Namoczyć w wodzie przez minimum 2 godziny. Gotować do miękkości. Wywar z grzybów idealnie nadaje się jako baza do przyrządzania zup, sosów, mięs.
Z ugotowanych grzybów można przyrządzić zupy, sosy, grzyby panierowane, farsz do pierogów, uszek, czy krokietów. są świetnym dodatkiem do kapusty i bigosu.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Borowik szlachetny krojony 250g Astia - Opis produktu
Borowik szlachetny nazywany jest królem grzybów. Jest bardzo ceniony w kuchniach wielu krajów, niezbędny w daniach wigilijnych i świątecznych.
Świeże grzyby składają się w ponad 90 procentach z wody. Nieliczni jednak wiedzą, że grzyby zawierają wiele cennych aminokwasów oraz składników mineralnych, takich jak wapń, selen, fosfor, potas, miedź, cynk, jod czy mangan. Mówi się że grzyby leśne są bezwartościowe dla naszego organizmu, jest to jednak mitem.
Warto pamiętać, grzyby zawierają chitynę (wielocukier) – która jest niestrawna dla człowieka i tylko niewielka część białka może być rozłożona przez soki trawienne. Prawdą więc jest, że grzyby zalegają w żołądku dłużej niż inne produkty.
Należy pamiętać, że grzyby najlepiej moczyć w wodzie o temperaturze pokojowej i w niebyt dużej ilości. Podgrzybki i prawdziwki zrobią się miękkie po około 2 godzinach. Inne gatunki mogą potrzebować mniej lub więcej czasu. Niektórzy specjaliści zalecają moczenie grzybów przez całą noc. Staropolska receptura radzi moczenie grzybów w mleku. Podobno wtedy smakują wyjątkowo świeżo!
Suszone grzyby dają cudowny aromat i zapach, więc nie wyobrażamy sobie tradycyjnych potraw bez tego składnika.