Jakie bogactwo kryje w sobie olej z czarnuszki?
Czarnuszka to roślina zwana inaczej czarnym kminem, która posiada aromatyczne, czarne nasiona. Nasiona czarnuszki jako przyprawa wykorzystywane mogą być zamiennie z pieprzem, można dodawać je także do marynat i pieczywa.
Olej z czarnuszki otrzymywany jest w procesie tłoczenia na zimno. Aby nie stracił swych cennych właściwości musi być przechowywany w ciemnych butelkach, w temperaturze 3–10 stopni C. Zimnotłoczony olej z czarnuszki posiada szerokie zastosowanie i jest polecany również dla dzieci, w celu wsparcia ich odporności.
Składniki odżywcze zawarte w czarnuszce i oleju z czarnuszki
- kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy, alfa-linolenowy, palmitynowy
- fosfolipidy i fitosterole
- flawonoidy
- saponiny
- białka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów)
- węglowodany
- alkaloidy
- olejki eteryczne
- witaminy A, E, F, B1, B3, B6
- biotynę
- cynk
- selen
- magnez
- wapń
- żelazo
- sód
- potas
Czarnuszka posiada ponad 100 składników biologicznie aktywnych. Zawarte w niej związki przyczyniają się do obniżenia stresu oksydacyjnego. Z tego powodu produkty z czarnuszki są pomocne, gdy w organizmie pojawia się stan zapalny lub kiedy system immunologiczny zawodzi.
Dlaczego olej z czarnuszki?
Olej z czarnuszki jest produktem, który polecany jest zwykle na wzmocnienie odporności oraz osobom zmagającym się z alergiami. Jego regularne stosowanie wpływa również korzystnie na wygląd skóry i włosów.
Olej z czarnuszki zawiera w swym składzie charakterystyczny związek o nazwie tymochinon. Wykazuje on bardzo silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Dzięki obecności tymochinonu olej z czarnuszki wspiera organizm (korzystnie wpływa na organizm osób z przebytym rakiem trzustki) i wykazuje działanie antyhistaminowe (pomaga zwalczać alergie). Olej z czarnuszki posiada także właściwości hapatoochronne, co oznacza, że jest istotny dla wsparcia i ochrony wątroby.
Drugim ważny składnikiem oleju z czarnuszki jest nigellon, który działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie.