Właściwości zdrowotne migdałów
Wszystko co warto wiedzieć na temat migdałów i ich właściwości zdrowotnych
Migdały znane są na całym świecie nie tylko dzięki doskonałemu smakowi, ale przede wszystkim niezwykłej zawartości cennych dla zdrowia składników odżywczych. Produkt ten często spożywany jest przez osoby, które przywiązują szczególną uwagę do swojego odżywiania oraz wyglądu sylwetki. Ponadto, wybierany jest przez osoby zmagające się na co dzień z nadmiernym stresem. A co jeszcze warto wiedzieć na temat migdałów?
Migdał - co to jest?
Migdały - Jak jeść i czy ich nadmiar może nam zaszkodzić?
Właściwości odżywcze migdałów i ich wpływ na nasze zdrowie
Migdały w ciąży - Czy pomogą na mdłości?
Kto nie może jeść migdałów?
Migdały - Cena
Migdał co to jest?
Migdały to nasiona migdałowca. Chociaż w rzeczywistości nimi nie są, przez wielu opisywane są mianem „królów orzechów”. Wszystko to za sprawą niezwykłej zawartości cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Migdały charakteryzują się słodkawym, lekko maślanym smakiem. Z zewnątrz pokryte są delikatną, brązową skórką o gorzkawym posmaku. W środku przybierają kolor kości słoniowej. Migdały często wykorzystywane są do produkcji mąki, która szczególnie ceniona jest przez osoby przestrzegające zasad diety bezglutenowej. Ponadto, nasiona migdałowca stosowane są w produkcji specjalnej pasty migdałowej o wyjątkowych wartościach odżywczych.
Migdały jak jeść? I czy ich nadmiar może nam zaszkodzić?
Ze względu na sporą wartość energetyczną, spożywanie migdałów w nadmiernych ilościach może przyczynić się do szybkiego przyrostu masy ciała. Dlatego też, przyjmuje się, iż każdego dnia powinniśmy spożywać nie więcej niż 40 g nasion migdałowca. Migdały możemy jeść na wiele różnych sposobów:
- Na surowo, w formie przekąski między posiłkami z dodatkiem świeżych owoców oraz jogurtu naturalnego.
- Na ciepło, w roli smacznego dodatku do domowych ciasteczek owsianych.
Warto również pamiętać, iż w naszej kuchni doskonale sprawdzić może się mąka migdałowa, z której bez trudu można przygotować nie tylko smaczne, ale również niezwykle eleganckie makaroniki. Jeśli nie lubisz posmaku goryczki, nie zapomnij obrać migdałów ze skórki. Natomiast, jeśli jesteś zwolennikiem/zwolenniczką prostych rozwiązań, postaw na słupki lub płatki migdałowe, które pozbawione są brązowej skórki. Nasiona migdałowca w takiej odsłonie świetnie sprawdzą się w roli dodatku do owsianki lub sałatki pełnej warzyw. Dzień bez słodyczy jest dla Ciebie dniem straconym? Wybierz zatem migdały w czekoladowej polewie. Dzięki temu, nie tylko zaspokoisz swoja ochotę na „coś słodkiego”, ale również dostarczysz do swojego organizmu zestaw cennych dla zdrowia składników odżywczych.
Właściwości odżywcze migdałów i ich wpływ na nasze zdrowie?
Naukowcy wskazują, iż migdały stanowią doskonałe źródło niezbędnych dla zachowania dobrego zdrowia witamin i minerałów. Dzięki zawartości Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, regularnie spożywane migdały (w połączeniu ze zdrowia dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną) są w stanie wpłynąć na zminimalizowanie ryzyka rozwoju chorób serca w przyszłości. Co ważne, są one również źródłem cennych w walce z problemem nadciśnienia flawonoidów. Natomiast, za sprawą witaminy E, wprowadzenie migdałów do swojej zdrowej diety przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu. Warto również wiedzieć, iż nasiona migdałowca mogą wpłynąć na:
- Poprawę poziomu odpowiedzi na insulinę;
- Usprawnienie procesu odchudzania;
- Zwiększenie odporności na stres;
- Zwiększenie zdolności do koncentracji;
- Zmniejszenie ryzyka wystąpienia depresji;
- Poprawę wydolności mięśni;
- Wzmocnienie i poprawę wyglądu naszej skóry, włosów i paznokci.
Migdały w ciąży. Czy pomogą na mdłości?
Migdały wymieniane są często jako jeden ze zdrowych sposobów na łagodzenie uczucia mdłości. Czy spożywanie niniejszego produktu rzeczywiście może wpłynąć na zminimalizowanie objawów związanych z przebiegiem ciąży? Po pierwsze, migdały stanowią cenny element w diecie każdej kobiety w ciąży, ze względu na sporą zawartość kwasu foliowego, niezbędnego dla prawidłowego rozwoju dziecka. Ponadto, dzięki właściwościom zobojętniającym, nasiona migdałowca mogą przyczynić się do złagodzenia objawów zgagi, która często pojawia się u kobiet zarówno w drugim, jaki i trzecim trymestrze ciąży.
Kto nie może jeść migdałów?
Przed spożywaniem nadmiernych ilości migdałów (powyżej 40g/24h) powinny wzbraniać się osoby o nadmiernej masie ciała. Wszystko to za sprawą dużej wartości kalorycznej w nich zawartej.
Migdały cena
Cena migdałów przede wszystkim uzależniona jest od ich wagi oraz producenta. Niemniej jednak, za opakowanie o wadze 250g migdałów ze skórką zapłacisz około 10,00 - 15,00zł. Warto pamiętać, że to w całych migdałach, takich jak migdały Vivio, znajdziemy najwięcej cennych dla zdrowia składników odżywczych. Staraj się wybierać migdały całe, otoczone brązową skórką, czyli takie, które są najmniej przetworzone. Dzięki temu uzyskasz pewność, że znajduje się w nich wszystko to, co cenne dla Twojego zdrowia i dobrego samopoczucia.
Migdały. Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytanie.
Pytanie 1: Dlaczego migdały są zdrowe?
Migdały stanowią cenny składnik naszej diety ze względu na bogatą zawartość witamin, minerałów oraz Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych.
Pytanie 2: Dlaczego migdały pomagają na mdłości?
Migdały są w stanie zmniejszyć odczuwanie mdłości, dzięki właściwościom zobojętniającym kwasy żołądkowe. Niniejszy produkt jest niezwykle cenny w diecie kobiet znajdujących się w okresie ciąży, również ze względu na zawartość niezbędnego dla prawidłowego rozwoju dziecka kwasu foliowego.
Pytanie 3: Dlaczego migdały są gorzkie?
Migdały dostępne w większości sklepów charakteryzują się wyłącznie gorzką skórką. Dlatego też, przed ich spożyciem należy je obrać.
Pytanie 4: Jak migdały obrać ze skórki?
Jeśli chcesz pozbyć się skórki z migdałów, przez kilka minut płucz je w ciepłej wodzie, a następnie usuń skórkę przy pomocy łyżeczki albo małego nożyka. Jeśli nie masz na to czasu, wybierz migdały w formie płatków lub słupków, które przed zapakowaniem zostały pozbawione skórki mechanicznie. Warto jednak pamiętać, że to w całych migdałach znajdziemy najwięcej cennych dla zdrowia składników odżywczych.
Migdały to nie tylko smaczny dodatek do ciast, czy deserów, ale również niezrównane źródło cennych dla zdrowia witamina i składników mineralnych. Jeśli chcesz się o tym przekonać, wprowadź migdały do swojej diety już dziś. Pamiętaj jednak, aby w ciągu doby nie spożywać więcej niż 40 g niniejszego produktu.

KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWE
Składniki:
- 175g masła
- 200g brązowego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka amaretto lub esencji migdałowej
- 300g mąki pszennej
- 100g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Migdały przy pomocy blendera zmiel na drobny proszek, następnie wymieszaj je z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. W osobnym naczyniu utrzyj miękkie masło (ręcznie lub mikserem) z cukrem, stopniowo dodając jajka i esencję migdałową. Masę miksuj aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Do maślano-jajecznej masy dodawaj stopniowo suchą mieszankę i cały czas mieszaj zawartość miski. Ciasto powinno utworzyć zwartą i nie klejącą się do rąk bryłę. Ciasto podziel na dwie lub trzy części. Każdą z nich przełóż do foliowego woreczka i włóż na ok. 25 minut do zamrażalnika (lub na 1 godzinę do lodówki). Po wyjęciu ciasta ułóż jeden kawałek na oprószonym mąką blacie i wałkuj do uzyskania placka o grubości 4-5 mm. Za pomocą foremek wykrawaj ciasteczka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz przez 8 – 10 minut.

MUFFINKI MIGDAŁOWE Z NASIONAMI CHIA
Składniki:
- 1,5 szklanki surowych migdałów
- 1/4 szklanki mleka migdałowego
- 1/4 szklanki syropu z agawy
- białka z 6 jajek
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/4 szklanki nasion chia
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Zmiel migdały robotem kuchennym na drobno, aby przypominały mąkę. Zmieszaj trzepaczką lub ubij mleko migdałowe, syrop z agawy, białka jajek, wanilię, cynamon, sól. Dodaj mielone migdały i nasiona chia. Wymieszaj wszystkie składniki. Nakładaj do foremek po ok. 1,5 łyżce masy. Wstaw do piekarnika na 20 minut, do uzyskania złocistobrązowej barwy. Z podanych składników wychodzi 12 muffinek.

KUTIA
Składniki:
- 10 dag suszonych śliwek
- 5 dag suszonych fig
- 4 łyżki miodu
- 5 dag rodzynek
- 1 szklanka maku
- aromat migdałowy
- 5 dag migdałów
- 1 szklanka ziaren pszenicy
Wykonanie:
Przygotowywanie kutii powinno rozpocząć się co najmniej jeden dzień przed wieczerzą wigilijną.
Pszenicę czyścimy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na całą noc.
Kolejnego dnia ziarna odcedzamy, zalewamy ponownie wodą i gotujemy do miękkości, czyli około 3 godzin.
Mak płuczemy i sparzamy, następnie cedzimy i mielimy dwukrotnie (maszynką do mielenia).
Mieszamy go z pszenicy odsączoną z wody, miodem (wcześniej rozpuszczonym i podgrzanym) i aromatem migdałowym.
Do kutii dodajemy pokrojone bakalie – orzechy, migdały, rodzynki, śliwki, figi. Wszystko dokładnie mieszamy. Danie chłodzimy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy bakaliami.

SZYBKIE KOKOSANKI - RAFAELLO
Składniki:
- 150 g wiórków kokosowych
- 150 g inuliny
- 25 ml wody
- migdały lub orzechy laskowe
Wykonanie:
Inulinę, wiórki kokosowe i wodę mieszamy w misce i zagniatamy ciasto. Formujemy niewielkie kulki. Do środka upychamy migdał lub orzech i obtaczamy kulkę w wiórkach kokosowych. Gotowe kokosanki możemy umieścić w papilotkach do pralinek dla lepszego efektu wizualnego.
Przechowujemy w szczelnym opakowaniu najlepiej w lodówce.

CZEKOLADOWE KULECZKI W PISTACJACH
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki 30-36%
- 4 łyżki miękkiego masła
- 5-6 łyżek cukru brązowego lub ksylitolu
- pistacje, mogą byc solone
- garść migdałów
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić z cukrem lub ksylitolem na sztywną pianę. Po ubiciu powoli ją zagotować. Taką gorącą śmietankę wlewać powoli do rozpuszczonej czekolady i od razu miksować. Na koniec dodawać po odrobinie masła kontynuując miksowanie. Masę schłodzić w lodówce.
Kiedy masa będzie już wystarczająco gęsta, zacznij lepić z niej kulki, do środka każdej włóż 1 migdał. Kulki obtaczaj w drobno posiekanych pistacjach.
Uwaga! Masę dobrze jest schłodzić np. w 3 mniejszych porcjach. Szybciej się schłodzi i potem przy lepieniu kulek - można stopniowo wyciągać z lodówki, by nie zdążyła się znów rozpuścić.
Gotowe kuleczki przetrzymuj w lodówce.

CIASTECZKA Z BIAŁYM MAKIEM
Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 1/2 szklanki cukru trzcinowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki mleka
– 200 g masła
– starte migdały do obtoczenia
Składniki na masę makową:
- Około 300 gramów suchego, zmielonego białego maku;
- Około 150 mililitrów wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego lub kokosowego) -lub mniej jesli będzie za rzadkie
- Skórki startej z jednej pomarańczy;
- Około 200 mililitrów miodu spadziowego lub syropu z agawy;
- Dwóch łyżeczek ekstraktu waniliowego.
Wykonanie:
Do miski wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać miękkie masło, cukier i mleko. Wyrobić ciasto. Na końcu dodać masę makową (wszystkie składniki masy mieszaj aż do połączenia się składników) i jeszcze raz krótko zagnieść ciasto. Podzielić je na pięć części. Z każdej części uformować wałek o grubości ok. 2-3 cm. Obtaczać w startych migdałach lub innych orzechach. Schłodzić w lodówce (przez ok. 1 godzinę). Po tym czasie pokroić wałki w plasterki o wielkości ok. 0,5 cm i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut w 180 stopniach.

SAŁATKA Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI
Składniki:
- 50 g liści rukoli;
- 2 gruszki;
- 150 g pomidorków koktajlowych;
- 50 g pokruszonego sera gorgonzola;
- 40 g obranych ze skórki migdałów;
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Rozkrusz migdały i upraż je na suchej patelni;
Dokładnie umyj liście rukoli, a następnie rozłóż je równomiernie na talerzu;
Umyj dokładnie gruszkę, wytnij z niej gniazda nasienne, a następnie pokrój na cienkie plastry i ułóż na liściach rukoli;
Umyte pomidorki przekrój na pół i rozłóż na talerzu;
Na sałatce rozkrusz palcami ser gorgonzola, polej całość niewielką ilością oliwy z oliwek, a następnie posyp prażonymi migdałami.

Razowy chleb żytni
Składniki:
- 2 szklanki letniej wody
- 2 łyżeczki suchych aktywnych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 i 1/2 szklanki ciemnej mąki żytniej typ 2000
- 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 i 1/4 szklanki siemienia lnianego
- 1 i 1/2 szklanki ulubionych ziaren i nasion (np. nasion chia, słonecznika, pestek dyni, posiekanych migdałów)
- 3 łyżeczki soli
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 1 szklanka kefiru
- Tradycyjne płatki owsiane do posypania
Sposób wykonania:
Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 10 min, aż się zaczną pienić. Łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy do nich drożdże, piwo i maślankę. Miksujemy wszystko dokładnie aż składniki się połączą. Przekładamy ciasto do większej, niemetalowej miski. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej całą dobę.
Wykładamy formę (o wym. 9x5x3 cale) papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Ciasto wsypujemy do formy, smarujemy wierzch wodą i potrzepujemy płatkami owsianymi. Pieczemy 1,5 – 2 godzin. Przed krojeniem chleb powinien być całkowicie wystygnięty.

Sernik cytrynowy na zimno
Składniki na spód:
- 150 g herbatników
- 100 g migdałów, pokrojonych w kostkę
- Skórka otarta z 1 cytryny
- 100 g miękkiego masła
Wykonanie spodu:
Herbatniki pokruszyć drobno, dodać migdały, skórkę z pomarańczy i miękkie masło. Wymieszać dokładnie. Masę przełożyć na dno formy i mocno przycisnąć do dna. Spód piec w piekarniku z termoobiegiem w 180oC lub bez termoobiegu w 190 – 200oC przez 10 – 12 min. Upieczony spód ostudzić.
Składniki na masę serową:
- 30 g żelatyny rozpuszczonej w 60 ml wody
- 200 ml śmietany UHT 30%
- 150 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego lub miąższ z laski wanilii
- 4 żółtka
- Sok z 2 cytryn
- Otarta skórka z 1 cytryny
- 1 kg twarogu sernikowego
- 200 ml śmietanki UHT – ubitej
Wykonanie masy serowej:
Zagotować wodę. Dodać żelatynę. Na garnku umieścić metalową miskę, w której będzie się ubijać na parze masę. Do miski wlać 200 ml śmietany, dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Ubijać cały czas masę, aż uzyska konsystencję sosu. Gdy będzie ciepła dodać namoczoną żelatynę, mieszając do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Następnie dodać sok z 2 cytryn, skórkę z 1 cytryny i twaróg sernikowy. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Gdy masa wystygnie połączyć z ubitą śmietanką. Tak przygotowaną masę wylać na wystudzony spód i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
Składniki na bezę włoską:
- 60 ml wody
- 250 g cukru lub ksylitolu
- 3 białka
Wykonanie bezy:
Wodę zagotować z cukrem i pogotować kilka sekund. W mikserze ubić białka i stopniowo zalewać je gorącym syropem. Miksować jeszcze 2 – 3 min. do uzyskania sztywnej piany.
Dekoracje:
- Wiórki białej czekolady
- 1 cytryna
- Kilka listków mięty
Ciasto wyjąć z tortownicy. Dekorować bezą włoską za pomocą worka do szprycowania i końcówek dekoracyjnych. Można udekorować cytryną, pokrojoną w plasterki, wiórkami białej czekolady i listkami mięty.

Dyniowe ciasteczka z zielem angielskim
Składniki:
- dynia – 100 g
- orzechy włoskie/migdały/słonecznik – 60 g
- laska wanilii
- cukier – 150 g
- masło – 120 g
- mąka pszenna – 200 g
- jajka – 2 szt.
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- rodzynki/ suszona żurawina – 100 g
- szczypta zmielonego ziela angielskiego, soli i gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Dynie pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie do miękkości
Utrzeć masło z cukrem, dodać dynię, jajka, ziarenka wanilii, wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę
W osobnym naczyniu zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodawać partiami do masy dyniowej
Dodać rodzynki/żurawinę i pokrojone orzechy/migdały
Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną papierem
Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 min do zarumienienia

Pudding z czarnego ryżu
Składniki:
- 1,5 litra mleka
- 0,5 szklanki czarnego ryżu
- cukier/słodzik wedle uznania
- garść rodzynek
- garść migdałów
Wykonanie:
Ryż moczyć w wodzie przez kilka godzin. Następnie odcedzić ziarna i dodać je do gotującego się mleka. Gotować cały czas mieszając. Pod koniec dodać dowolny słodzik. Gdy ryż wchłonie już większość płynu wyłączyć ogień i pozostawić danie na 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać rodzynki i migdały lub inne ulubione dodatki. Jeśli chcemy uzyskać zupełnie gładką konsystencję, możemy zblendować ugotowany ryż.

Migdały w czekoladzie
Migdały w czekoladzie można przyrządzić samodzielnie w zaciszu własnego domu. W tym celu należy przygotować wyłącznie dwa składniki:
- Wysokiej jakości całe migdały; oraz
- Ulubioną czekoladę.
Sposób przygotowania:
Migdały rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia;
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej;
Rozpuszczoną czekoladą polej rozłożone na blaszce migdały, a następnie włóż je do lodówki na około 2-3 godziny;
Po upływie odpowiedniej ilości czasu, migdały są gotowe do spożycia.

Migdały w czekoladzie
Choć jest to czasochłonne, migdały w mlecznej czekoladzie możemy przygotować również samodzielnie we własnej kuchni. W tym celu należy przygotować:
- Około 80g całych migdałów;
- 1 tabliczkę ulubionej mlecznej czekolady;
- 1 łyżeczkę cynamonu cejlońskiego.
Sposób przygotowania:
Migdały namocz w misce z wrzątkiem, a następnie usuń z nich gorzką skórkę;
Roztop czekoladę w kąpieli wodnej i dopraw ją cynamonem;
Migdały rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia;
Polej migdały roztopioną czekoladą;
Oblane czekoladą migdały przełóż do lodówki na około 3-4 godziny, aż czekolada całkowicie stężeje.