Podsumowanie
Orzechy nerkowca to nie tylko doskonała forma przekąski między posiłkami, ale również cenne źródło niezbędnych dla zachowania naszego zdrowia witamin i minerałów. Dlatego też, warto wprowadzić niniejszy produkt do swojej zrównoważonej diety i w niewielkich ilościach dodawać go zarówno do słodkich deserów, jak i wytrawnych dań.
Bibliografia
- Ashraf S.M., Rathinasamy K., Antibacterial and anticancer activity of the purified cashew nut shell liquid: implications in cancer chemotherapy and wound healing, „Natural Product Research” 2017;
- Biernat J. et al., Skład kwasów tłuszczowych orzechów i nasion dostępnych aktualnie w handlu w kontekście prozdrowotnych zaleceń żywieniowych, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2014;
- Ciemniewska-Żytkiewicz H., Krygier K., Bryś J., Wartość odżywcza orzechów oraz ich znaczenie w diecie, „Postępy techniki przetwórstwa spożywczego” 2014;
- Kulik K., Waszkiewicz-Robak B., Orzechy jadalne jako źródło składników bioaktywnych, Trendy w żywieniu człowieka, pod red. Karwowskiej M., Gustawa W., Kraków 2015, 143–156;
- Stróżyk A., Pachocka L., Orzechy jako istotny składnik diety sportowców, „Problemy Higieny Epidemiologii” 2016.
KOKTAJL ENERGETYCZNY Z DAKTYLAMI
Składniki:
- Szklanka mleka - można dać więcej, jeśli wyjdzie zbyt gęste (dowolne: krowie, roślinne)
- 5 suszonych daktyli (wcześniej namoczonych w wodzie na ok pół godziny)
- garść orzechów nerkowca (można namoczyć je wcześniej razem z daktylami)
- 1 banan
- łyżka rodzynek
- odrobina kakao
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżka płatków migdałowych (niekoniecznie)
Wykonanie: Daktyle i orzechy odsączyć. Wszystko razem zmiksować.
SURÓWKA ORZECHOWA typu COLESŁAW
Składniki:
- garść orzechów nerkowca (4 godziny wcześniej - namoczyć je w wodzie)
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka pasty tahini
- sok z cytryny - ok 2 łyżki
- 1-2 ząbki czosnku
- 100 ml wody
- 4-5 marchewek
- połowa główki czerwonej kapsuty
- sól i pieprz
Wykonanie:
Kapustę cienko poszatkuj, marchew zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Orzechy, miód, pastę tahini, oliwe z oliwek, sok z cytryny i ząbek czosnku zmiksuj w blenderze. Dodaj odrobinę wody dla uzyskania kremowej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotowany sos wymieszaj z warzywami.
Smacznego!
ŚWIĄTECZNY NERKOWNIK Z NUTĄ PIERNIKA I POMARAŃCZY
Spód:
- 1 i ½ szklanka daktyli, zalanych wrzątkiem na ok.15 min.
- ¾ szklanki płatków owsianych,
- 2 garści orzechów (najlepiej włoskich, pecanów)
- 2 łyżki nasion chia,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można dodać tę domowej roboty lub gotową, ale uwaga na skład często sklepowe zawierają mąkę pszenną lub spore ilości cukru)
Wszystkie składniki blendujemy w termomiksie (obroty 6 ok.5-6 sek), jeśli będziemy blendować dłużej wszystko zmieni się na gładką “pulpę”, a po wskazanym czasie przygotowany spód do ciasta będzie miał ciekawą, chrupiącą teksturę. Masę wyłożyć na blaszkę (np. okrągła 24cm), wcześniej wyścieloną papierem do pieczenia.
Masa nerkownikowa:
- 2 szklanki nerkowców zalać wrzątkiem na ok. 2 godziny lub do wystygnięcia,
- 1 puszka mleka kokosowego dobrej jakości schłodzona w lodówce co najmniej 1 dobę (część stała)
Odcedzamy orzechy, dodajemy mleko i miksujemy. Tutaj niestety potrzebny jest dość dobry mikser lub blender. Masa musi być gładka niczym mus. Robimy to przez około 2-3 minut. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
Całość schładzamy w lodówce przez okres przygotowywania masy.
Polewa:
- ½ szklanki daktyli zalanych wrzątkiem, dosłownie na chwilę,
- ¾ tabliczki czekolady gorzkiej (80%) rozpuszczonej w kąpieli wodnej.
Daktyle miksujemy, dodajemy do czekolady i łączymy razem, smarujemy na masie nerkownikowej. Na wierzchu posypujemy skórką ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy. Ciasto smakuje najlepiej kolejnego dnia, kiedy każdy ze smaków połączą się w jeden unikalny.
Pożywna sałatka z dodatkiem nerkowców
Składniki:
- 30g rozdzielonych na pół orzechów nerkowca;
- 150g piersi z kurczaka;
- 12 pomidorków koktajlowych;
- 50g rukoli;
- 1 pokrojonej w kostkę gruszki;
- 1 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Przypraw pierś z kurczaka według uznania i upiecz ją w piekarniku lub na grillu elektrycznym;
Gotową pierś pokrój na mniejsze kawałki;
Pomidorki koktajlowe dokładnie opłucz i przekrój je na pół;
Do dużej miski przełóż umyte liście rukoli, przekrojone pomidory oraz pokrojoną w kostkę gruszkę;
Do składników w misce dodaj orzechy nerkowca oraz łyżkę oliwy z oliwek. Całość wymieszaj przy pomocy dużej łyżki;
Na koniec dodaj do sałatki pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka.
Tofu curry z ryżem i bazylią
Składniki:
- Tofu curry Vivio
- 50g suchego ryżu pełnoziarnistego lub białego
- Cebula
- Łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
- Garść orzechów nerkowca
- Kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania: Ryż ugotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2. Tofu curry podgrzać w kuchence mikrofalowej lub garnku. Na tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę. Na patelnię dodać ryż i dokładnie wymieszać. Podawać na talerzu ryż z tofu curry. Posypać orzechami i świeżą bazylią. Z podanych proporcji wychodzą dwie porcje.