Olej kokosowy rafinowany - wszystko co warto wiedzieć na temat jego wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych
Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych oleju kokosowego rafinowanego
W ciągu kilku ostatnich lat olej kokosowy rafinowany zyskał na popularności i cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem w gronie miłośników kuchni orientalnej, jak również osób, które szczególnie dbają o zdrowy wygląd swojej sylwetki. Niniejszy produkt, pozyskiwany z owoców palmy kokosowej, charakteryzuje się nie tylko niecodziennym smakiem i delikatnym aromatem, ale również zawartością średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, o które trudno w innych produktach roślinnych. Okazuje się, iż wprowadzenie go do zrównoważonej diety może sprzyjać zwiększaniu efektywności procesu odchudzania. Ponadto, produkt ten wykazuje szereg właściwości kosmetycznych oraz pielęgnacyjnych. A co jeszcze warto wiedzieć na temat oleju kokosowego rafinowanego? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.
Skąd pochodzi i czym charakteryzuje się olej kokosowy rafinowany?
Olej kokosowy – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka;
Właściwości kosmetyczne oleju kokosowego rafinowanego;
Przeciwwskazania dotyczące spożywania oleju kokosowego rafinowanego;
Olej kokosowy rafinowany – cena;
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące oleju kokosowego rafinowanego:
Gdzie kupić olej kokosowy rafinowany?
Olej kokosowy rafinowany, czy nierafinowany? Który z nich warto wybrać?
Jak przechowywać olej kokosowy rafinowany?
Czy olej kokosowy jest zdrowy?
Czy olej kokosowy rafinowany nadaje się do pielęgnacji ciała?
Olej kokosowy rafinowany – kcal;
Do czego pasuje olej kokosowy rafinowany i jak wykorzystać go w naszej kuchni;
Inne zastosowanie oleju kokosowego rafinowanego.
Skąd pochodzi i czym charakteryzuje się olej kokosowy rafinowany?
Olej kokosowy rafinowany jest produktem otrzymywanym ze smacznych owoców palmy kokosowej. Roślina ta najczęściej spotykana jest w regionach tropikalnych, na terenie Malezji, Filipin oraz Indonezji. Z uwagi na fakt, iż z roku na rok zainteresowanie produktami pochodzącymi z palmy kokosowej zwiększa się, wzrasta również ilość terenów uprawnych niniejszej rośliny na świecie. Palma kokosowa jest drzewem, które może osiągać wysokość nawet 25 metrów. Co ciekawe, jej liście są niezwykle długie i liczą sobie od 3 do 6 metrów długości. Niemniej jednak, to co najcenniejsze w palmie kokosowej to jej smaczne owoce, których średnica osiąga około 25 centymetrów. Największe okazy kokosów ważą często 7-8 kilogramów. Wszystko to za sprawą zawartego w nich soczystego miąższu, który odznacza się słodkawym smakiem i niecodziennym aromatem. Warto wiedzieć, że zawarte w owocach palmy kokosowej mleko jest również cennym źródłem elektrolitów. Dlatego też, zaleca się jego spożywanie szczególnie w czasie uciążliwych upałów.
Chociaż na terenie naszego kraju niezwykłe właściwości kokosów doceniane są stosunkowo od niedawna, okazuje się, iż wykorzystywane były one zarówno w kuchni, jak i medycynie naturalnej już tysiące lat temu. Pierwsze wzmianki na temat niniejszych owoców możemy znaleźć już w starożytnych sanskrytach indyjskich. Ciekawą informację stanowi również fakt, iż kokosy do dziś dzień uznawane są za lekarstwo na wszelkie dolegliwości przez mieszkańców wysp Pacyfiku. Olej kokosowy rafinowany jest przede wszystkim źródłem średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które od wielu lat wzbudzają ogromne zainteresowanie naukowców oraz znawców zdrowego odżywiania. Wśród jego najważniejszych składników możemy wyróżnić: kwas laurynowy, kwas palmitynowy, kwas oleinowy, kwas linolowy oraz kwas eikosanowy.
Olej kokosowy rafinowany poddawany jest złożonym procesom produkcji. Pierwszym z nich jest tłoczenie miąższu kokosowego w temperaturze około 90oC z udziałem wysokiego ciśnienia. Następnym krokiem jest destylacja, w wyniku której olej ten zostaje pozbawiony charakterystycznego smaku oraz zapachu owoców palmy kokosowej. Ostatni etap, to filtrowanie oleju i pozbawianie go wszelkich zanieczyszczeń. Produkt ten w niskiej temperaturze charakteryzuje się kremową konsystencją i białym kolorem. Pod wpływem ciepła zamienia się on jednak w bezbarwny i bezwonny płyn. Warto wiedzieć, że olej kokosowy rafinowany, w odróżnieniu od innych olei roślinnych, charakteryzuje się wysoką temperaturą dymienia, która przekracza nawet 200oC.
Olej kokosowy – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka
Olej kokosowy od wielu lat wzbudza stałe zainteresowanie w gronie naukowców oraz specjalistów z dziedziny dietetyki. Zarówno w internecie, jak i w literaturze specjalistycznej możemy znaleźć liczne publikacje na jego temat, często o sprzecznym charakterze. Główną oś niezgody w środowisku badaczy wzbudza przede wszystkim bogata zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Warto jednak wiedzieć, iż średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (zawarte w oleju kokosowym) istotnie różnią się od tych pochodzenia zwierzęcego. Niektóre badania dowodzą nawet, iż wprowadzenie oleju kokosowego do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może przyczyniać się do poprawy stanu naszego zdrowia oraz samopoczucia.
W świetle licznych publikacji, produkt ten potencjalnie stanowi skuteczny element profilaktyki chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości. Okazuje się bowiem, że zawarte w nim średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe nie magazynują się w tkance tłuszczowej, a jednocześnie stanowią doskonałe źródło energii. Warto również wiedzieć, iż olej kokosowy ceniony jest ze względu na swoje działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Ponadto, produkt ten doskonale sprawdzać się może przy pielęgnacji jamy ustnej. Badania naukowe dowodzą, iż olej kokosowy może zmniejszać ryzyko rozwoju próchnicy, jak również innych schorzeń zębów i przyzębia. Co ciekawe, w dziedzinie fitoterapii olej z owoców palmy kokosowej znajduje zastosowanie podczas terapii grzybicy stóp oraz infekcji grzybiczych z rodziny Candida.
Najnowsze badania naukowe skupiają się głównie na analizowaniu wpływu średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych na profilaktykę zaburzeń o charakterze neurodegeneracyjnym (takich jak: choroba Alzheimera lub/oraz choroba Parkinsona). Analizy dowodzą, iż wprowadzenie odpowiednich ilości oleju kokosowego do dobrze zbilansowanej diety pozwala na zwiększenie stężenia ciał ketonowych, stanowiących alternatywne źródło energii dla naszego mózgu. Warto również wiedzieć, iż olej ten może korzystnie wpływać na funkcjonowanie układu pokarmowego, jak również zwiększać wchłanianie niektórych minerałów. Jest to niezwykle ważne w przebiegu przewlekłych zaburzeń czynności jelit oraz zaburzeń wchłaniania. Ponadto, olej kokosowy (stosowany w odpowiedni sposób) może stanowić element profilaktyki chorób w obrębie układu krążenia. Niemniej jednak, potwierdzenie pozytywnego wpływu niniejszego produktu na układ sercowo-naczyniowy wymaga podjęcia dalszych badań naukowych.
Warto pamiętać, że powyższe właściwości zdrowotne wykazuje olej kokosowy, który nie został poddany procesom rafinacji. Olej kokosowy rafinowany pozbawiony jest większości korzystnych dla zdrowia składników. Niemniej jednak, idealnie nadaje się on do smażenia, jak również wypieku pełnych zdrowia ciast i ciasteczek.
Właściwości kosmetyczne oleju kokosowego rafinowanego
Olej kokosowy od wielu lat na szeroką skalę wykorzystywany jest podczas zabiegów pielęgnacji skóry oraz włosów. Okazuje się, iż może on chronić nasz naskórek przed nadmiernym wysuszeniem, jak również sprawiać, że skóra staje się bardziej nawilżona i aksamitnie gładka. Co ciekawe, rafinowany olej kokosowy znajduje zastosowanie podczas zabiegu olejowania włosów. Dzięki niemu możliwe jest wspomaganie odbudowy włosów, jak również zamknięcie łuski włosa. Regularne stosowanie oleju kokosowego w formie maseczki na włosy sprawia, iż stają się one bardziej śliniące i odżywione. Niektóre doniesienia z dziedziny fitoterapii dowodzą również, iż rafinowany olej kokosowy świetnie sprawdzić się może w leczeniu objawów łupieżu. Warto wiedzieć, że produkt ten możemy wykorzystać podczas zabiegów pielęgnacji twarzy. Dzięki jego właściwościom grzybobójczym i bakteriobójczym, możliwe staje się złagodzenie objawów trądziku, jak również dogłębne oczyszczenie oraz nawilżenia skóry. Olej z owoców palmy kokosowej wykorzystywany może być również podczas zabiegów masażu całego ciała.
Należy pamiętać, iż stosowanie oleju kokosowego w celu leczenia zaburzeń skóry powinno każdorazowo konsultowane być z doświadczonym dermatologiem. Dzięki temu, dowiemy się, jak w bezpieczny sposób stosować niniejszy produkt oraz z którymi kosmetykami nie powinniśmy go łączyć.
Przeciwwskazania dotyczące spożywania oleju kokosowego rafinowanego
W większości przypadków spożywanie odpowiednich ilości rafinowanego oleju kokosowego jest bezpieczne dla zdrowia człowieka. Niemniej jednak, istnieją pewnie przeciwwskazania związane z jego stosowaniem. Po pierwsze, niniejszego produktu powinny unikać osoby, które zmagają się z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi (zwłaszcza frakcji LDL), a w szczególności z problemem miażdżycy. Po drugie, spożywanie dużych ilości rafinowanego oleju kokosowego nie jest wskazane w przypadku osób, które zmagają się z nadmierną masą ciała. Ponadto, szczególną ostrożnością powinny wykazać się osoby, u których rozpoznano podwyższenie poziomu ciśnienia krwi. Warto również wiedzieć, że olej kokosowy może u niektórych osób wywoływać reakcje alergiczne. Dlatego też, należy wprowadzać go do swojej diety stopniowo i jednocześnie obserwować reakcje organizmu. W przypadku wystąpienia objawów niepożądanych (np. wysypki skórnej, ataku biegunki), warto skorzystać z konsultacji w gabinecie doświadczonego alergologa.
Olej kokosowy rafinowany – cena
Olej kokosowy rafinowany możemy kupić zazwyczaj w szklanych słoikach o pojemności 500ml lub 900ml.
- Za olej kokosowy rafinowany o pojemności 500ml – zapłacimy około 9,00 – 15,00 złotych;
- Za olej kokosowy rafinowany o pojemności 900ml – zapłacimy około 32,00 – 40,00 złotych.
Warto przy tym pamiętać, że cena oleju kokosowego rafinowanego może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na to, czy produkt był rafinowany przy użyciu substancji chemicznych.
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące oleju kokosowego rafinowanego
Pytanie 1: Gdzie kupić olej kokosowy rafinowany? Produkt ten możemy kupić w niektórych marketach spożywczych, jak również drogeriach. Niemniej jednak, rafinowanego oleju kokosowego warto poszukać w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Dzięki temu, zyskamy możliwość zakupu produktu w atrakcyjnej cenie. Ponadto, dokonując zakupu w renomowanym sklepie ze zdrową żywnością, zyskamy pewność, że wybrany przez nas rafinowany olej kokosowy jest najwyższej jakości.
Pytanie 2: Olej kokosowy rafinowany, czy nierafinowany? Który z nich warto wybrać? Olej kokosowy rafinowany jest pozyskiwany w inny sposób niż olej nierafinowany. W wyniku działania wysokiej temperatury zostaje on pozbawiony silnego aromatu i smaku kokosa. Ponadto, charakteryzuje się on mniejszą zawartością cennych dla zdrowia składników odżywczych. Niemniej jednak, w odróżnieniu od oleju kokosowego extra vergine, ten rafinowany posiada wysoką temperaturę dymienia. Oznacza to, że pod wpływem wysokiej temperatury (np. podczas smażenia) nie wydziela on szkodliwych dla naszego zdrowia substancji. Dlatego też, jeśli chcemy smażyć lub piec na oleju kokosowym, powinniśmy wybrać produkt rafinowany. Natomiast, jeśli chcemy wykorzystać olej kokosowy w dietoterapii, powinniśmy wybrać produkt tłoczony na zimno. Warto przy tym pamiętać, że olej kokosowy nierafinowany posiada zarówno intensywny smak, jak i aromat kokosowy.
Pytanie 3: Jak przechowywać olej kokosowy rafinowany? Dzięki procesom rafinacji, niniejszy produkt jest w stanie na dłużej zachować swoje cenne właściwości. Niemniej jednak, warto przechowywać go w szczelnie zamkniętym słoiku, w suchym i chłodnym miejscu (np. w lodówce lub spiżarni). Ponadto, należy chronić olej kokosowy przed nadmiernym działaniem promieni słonecznych. Pod wpływem wysokiej temperatury jest on w stanie szybko zmienić zarówno swoją konsystencję, jak i kolor.
Pytanie 4: Czy olej kokosowy jest zdrowy? Niniejsze pytanie generuje sprzeczne odpowiedzi w środowisku naukowców oraz ekspertów z dziedziny dietetyki. Niemniej jednak, istnieją liczne badania, które potwierdzają korzystny wpływ średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych na profilaktykę licznych zaburzeń (w tym chorób neurodegeneracyjnych). Warto przy tym pamiętać, że olej kokosowy powinien stosowany być w odpowiednich, umiarkowanych ilościach. Przekroczenie spożywania zalecanych dawek (podobnie jak w przypadku innych produktów) może doprowadzić do wywołania objawów niepożądanych. Dlatego też, jeśli mamy wątpliwości dotyczące stosowania rafinowanego oleju kokosowego w codziennej kuchni, powinniśmy zasięgnąć porady w gabinecie doświadczonego dietetyka.
Pytanie 5: Czy olej kokosowy rafinowany nadaje się do pielęgnacji ciała? Olej kokosowy świetnie sprawdza się zarówno w pielęgnacji skóry twarzy, ciała, jak i włosów. Z jego pomocą bez trudu możemy przygotować naturalny balsam do ciała lub odżywczą maseczkę do włosów.
Podsumowanie
Rafinowany olej kokosowy to bez wątpienia cenny składnik w naszej kuchni. Bez przeszkód możemy stosować go podczas smażenia, jak również wypieku ciast. Ponadto, warto pamiętać, że olej kokosowy wykazuje szereg właściwości kosmetycznych. Dlatego też, można stosować go w roli naturalnego kosmetyku przeznaczonego do pielęgnacji skóry oraz włosów.
Bibliografia
- A. Prior, F. Davidson, C. E. Salmond, and Z. Czochanska, Cholesterol, coconuts, and diet on Polynesian atolls: a natural experiment: the Pukapuka and Tokelau island studies, “The American Society for Clinical Nutrition” 1981, http://ajcn.nutrition.org/content/34/8/1552.short;
- Boateng L, Ansong R, Owusu WB i wsp. Coconut oil and palm oil’s role in nutrition, health and national development: a review. Ghana Med J 2016; 50(3):189-96;
- Cox, C., Mann, J., Sutherland, W., Chisholm, A., & Skeaff, M. (1995). Effects of coconut oil, butter, and safflower oil on lipids and lipoproteins in persons with moderately elevated cholesterol levels. Journal of lipid research, 36(8), 1787-1795;
- Eyres, L., Eyres, M. F., Chisholm, A., & Brown, R. C. (2016). Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutrition reviews, 74(4), 267-280;
- G. Nevin, T. Rajamohan, Influence of virgin coconut oil on blood coagulation factors, lipid levels and LDL oxidation in cholesterol fed Sprague–Dawley rats, Department of Biochemistry, University of Kerala, http://e-spenjournal.org.marlin-prod.literatumonline.com/article/S1751-4991(07)00043-1/abstract;
- Kłosiewicz-Latoszek L. (2017), Olej kokosowy a choroby sercowo-naczyniowe, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-krazenia/olej-kokosowy-a-choroby-sercowo-naczyniowe;
- Kai Ming Liau, Yeong Yeh Lee, Chee Keong Chen, Aida Hanum, G. Rasool, An Open-Label Pilot Study to Assess the Efficacy and Safety of Virgin Coconut Oil in Reducing Visceral Adiposity, “ISRN Pharmacol.” 2011 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3226242/;
- O. Ogbolu, A. A. Oni, O. A. Daini, A. P. Oloko, In vitro antimicrobial properties of coconut oil on Candida species in Ibadan, Nigeria, “Med. Food. 2007” nr 10 (2), s. 384-387 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17651080;
- Prasanth Kumar PK, Gopala Krishna AG. 2015. “Physicochemical characteristics of commercial coconut oils produced in India.” Grasas Aceites 66 (1): e062;
- Shijna Kappally et al. “Coconut oil – a review of potential applications”, Hygeia.J.D.Med.7 (2) October 2015; 34-41;
- Vijayakumar M, et al. “A randomized study of coconut oil versus sunflower oil on cardiovascular risk factors in patients with stable coronary heart disease”, Indian Heart J. (2015);
- Voon, P. T., Ng, T. K. W., Lee, V. K. M., & Nesaretnam, K. (2011). Diets high in palmitic acid (16: 0), lauric and myristic acids (12: 0+ 14: 0), or oleic acid (18: 1) do not alter postprandial or fasting plasma homocysteine and inflammatory markers in healthy Malaysian adults–. The American journal of clinical nutrition, 94(6), 1451-1457;
- Zielińska, A., & Nowak, I. (2014). Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce. Chemik, 68(2), 103-110.

BEZGLUTENOWE, KORZENNE BROWNIE Z BAKALIAMI
Składniki na 4 porcje
blaszka tzw. „keksówkę” o wymiarach ok. 30x11cm
- 70 g mąki kokosowej
- 50 g mąki orzechowej
- 5 białek
- 2 żółtka
- 5 łyżek erytrolu
- 250 ml mleka migdałowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 20 orzechów włoskich lub migdałów
- 1 łyżka naturalnego kakao
- Przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (może być bezglutenowy)
Wykonanie:
Mąkę kokosową i orzechową połączyć z żółtkiem, erytrolem, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Dodać posiekane orzechy, olej kokosowy i mleko migdałowe. Dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą. Przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 15 – 20 min.
Kcal w jednej porcji: 249 kcal
Białko: 14 g
Tłuszcz: 17 g
Węglowodany: 10 g
Smacznego!

CZEKOLADOWE KULKI MOCY
Składniki:
- 10 suszonych daktyli bez pestek, namoczonych wcześniej we wrzątku
- 1 szklankę płatków owsianych
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki karobu
- pół szklanki wiórków kokosowych
- szczyptę soli
Wykonanie:
1. Daktyle, płatki, olej i karob blenduj razem aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji. Powstałą masę odstaw na 15 minut do lodówki.
2. W zwilżonych dłoniach formuj niewielkie pralinki, a następnie obtocz je w wiórkach kokosowych i włóż do lodówki do schłodzenia.

Dietetyczne ciasteczka bez mąki i cukru
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki płatków jaglanych ViVio
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych ViVio
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju kokosowego extra virgin ViVio
- 4 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki wody
Sposób wykonania:
Na początku rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Do malaksera wsypujemy płatki jaglane i migdałowe oraz wiórki – wszystko miksujemy.Otrzymaną mączkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu łączymy mokre składniki – płynny olej kokosowy, syrop klonowy oraz wodę – następnie wlewamy je do suchych składników. Masę dokładnie mieszamy, a jeśli będzie zbyt sypka możemy dodać jeszcze trochę wody kokosowej.Na wyłożoną papierem formę do pieczenia wykładamy po jednej łyżce masy i formujemy owalny, płaski kształt ciasteczek. Pieczemy około 15 min, aż ciastka się zarumienią.

WEGE MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE
Składniki na ciasto:
- 150 gramów bezglutenowej mąki owsianej;
- 150 gramów mąki ryżowej;
- Około 50 gramów mąki ziemniaczanej;
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej;
- Około 100 mililitrów oleju pochodzenia roślinnego (np. oleju kokosowego);
- 100 mililitrów syropu z agawy lub syropu klonowego.
Składniki na masę makową:
- Około 500 gramów suchego, zmielonego maku;
- 150 gramów posiekanej mieszanki studenckiej, lub innych bakalii;
- Garści posiekanych orzechów włoskich;
- Około 350 mililitrów wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego lub kokosowego);
- Skórki startej z jednej pomarańczy;
- Około 200 mililitrów miodu spadziowego lub syropu z agawy;
- Dwóch łyżeczek ekstraktu waniliowego.
Wykonanie:
Przygotuj blaszkę o wymiarach 20 na 30 cm i wyłóż ją specjalnym papierem do pieczenia;
Wszystkie składniki niezbędne do wyrobu ciasta wymieszaj w wysokiej misce, a następnie urabiaj ręcznie, aż do momentu, w którym uzyskasz jednolitą masę;
Połowę uzyskanego ciasta wyłóż na blaszce i dokładnie rozgnieć, na przykład przy pomocy szklanki. Następnie nakłuj ciasto widelcem i włóż na około 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC;
Teraz, wymienione wyżej produkty niezbędne do wyrobu masy makowej wymieszaj w misce. Kiedy wszystkie składniki połączą się, ułóż je na upieczonym cieście;
Pokryj masę makową kawałkami pozostałego ciasta;
Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC i piecz je przez około 25-30 minut.

Naleśnikowe sakiewki z mięsem
Składniki na ciasto:
- czubata szklanka mąki pszennej,
- 1 i 1/2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- szczypta soli himalajskiej
- łyżka oleju kokosowego
Wykonanie ciasta:
Jajka zmiksować z mlekiem, przesianą mąką oraz szczyptą soli i olejem na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut.
Następnie na odrobinie oleju smażyć duże, cienkie naleśniki.
Składniki na farsz:
- 500g mielonej wieprzowiny
- cebula
- marchewka
- mała pietruszka
- kawałek pora
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól himalajska
- pieprz
- 5 suszonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypiorek
Wykonanie:
Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, dodać mięso, dusić około 5 minut. Dodać posiekanego pora oraz paprykę i obraną, startą na drobnych oczkach marchewkę oraz pietruszkę.
Dodać koncentrat pomidorowy oraz kilka łyżek gorącej wody. Doprawić solą z pieprzem, suszonymi pomidorami oraz ostrą papryką.
Dusić około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać posiekaną natkę, wymieszać.
Na środek każdego naleśnika kłaść, trochę farszu, formować sakiewki. Na koniec związać szczypiorem. Można też zawinąć jak krokiety. Od razu podawać.