info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Olej kokosowy VIBIO - poznaj jego właściwości zdrowotne i zastosowanie

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych oleju kokosowego VIBIO

Na rynku spożywczym stale możemy odnajdować wszelkiego rodzaju nowości, które zdają się być często tylko chwilową modą. Niemniej jednak, olej kokosowy cieszy się niesłabnąca popularnością w gronie osób, które przywiązują szczególną uwagę do sposobu swojego odżywiania. Niniejszy olej, choć wzbudza liczne kontrowersje, jest w stanie nie tylko wzbogacić smak licznych potraw, ale również przyczynić się do efektywnej pielęgnacji naszej skóry oraz włosów. A co jeszcze warto wiedzieć na temat oleju kokosowego VIBIO?

Olej kokosowy nierafinowany, czy rafinowany? Który z nich warto wybrać?

Gdzie kupić olej kokosowy nierafinowany?

Olej kokosowy na twarz, czy może być stosowany?

  • Olej kokosowy Kcal;

  • Zastosowanie nierafinowanego oleju kokosowego w codziennej kuchni;

  • Olej kokosowy VIBIO – przepisy.

Co to jest i czym charakteryzuje się olej kokosowy

Olej kokosowy (znany również jako tłuszcz lub masło kokosowe) otrzymywany jest z palmy kokosowej, nazywanej często drzewem życia. Niniejsza roślina z rodziny Arecaceae jest jedną z najczęściej występujących palm tropikalnych. W naturalnych warunkach możemy spotkać ja na terenach Azji Południowo-Wschodniej, Ameryki Południowej, Oceanii oraz Afryki Północno-Zachodniej. Owoc pochodzący z niniejszego drzewa, nazywany powszechnie orzechem kokosowym, jest tak naprawdę pestką owoców palmy. Zawarty w nim miąższ może spożywany być na surowo i charakteryzuje się przyjemnym słodkawym smakiem. To właśnie z tego miąższu wytwarzany jest pełen wartości odżywczych olej kokosowy, który odznacza się białą barwą i niezwykłym aromatem. Co ciekawe, olej kokosowy jako jedyny ze znanych nam tłuszczów występuje w stanie stałym tylko w temperaturze nieprzekraczającej 25oC. Wystarczy jedynie delikatne jego podgrzanie, aby w kilka chwil zamienił się w pachnący olej o rzadkiej i lejącej się konsystencji. Olej kokosowy dostępny jest na polskim rynku zarówno w formie nierafinowanej, jak i rafinowanej. Jego niezwykłe właściwości przypisywane są średniołańcuchowym kwasom tłuszczowym, które przyczyniają się między innymi do wspomożenie funkcjonowania układu odpornościowego.

Olej kokosowy – właściwości zdrowotne

Chociaż obecnie wzbudza liczne kontrowersje, stosowany w odpowiedni sposób olej kokosowy jest w stanie pozytywnie wpłynąć na organizm człowieka. Niniejszy produkt uznawany jest za lekkostrawny, dlatego też może stosowany być przez osoby zmagające się z nieprawidłowościami w obrębie funkcjonowania układu pokarmowego. Zawarte w nim średniołańcuchowe kwasu tłuszczowe są natychmiast wchłaniane przez jelito cienkie i dostarczają sporą dawkę energii. Warto również wiedzieć, że olej kokosowy odznacza się zawartością kwasu laurynowego,przyczyniającego się do zwalczania infekcji o charakterze grzybiczym, bakteryjnym i wirusowym. Niektóre badania i obserwacje naukowe wskazują, że może on podawany być jako środek wspomagający leczenie grzybicy. Ponadto, olej kokosowy zawiera również w sobie kwas kaprylowy, wykazujący działanie przeciwzapalne oraz bakteriostatyczne. Dzięki temu, wprowadzenie niniejszego produktu (w odpowiednich ilościach) do zdrowej diety może pobudzać regenerację nabłonka jelit i zapobiegać owrzodzeniom. Liczne doniesienia naukowe wskazują również uwagę na fakt, że wprowadzenie odpowiednich ilości oleju kokosowego do zdrowiej diety i aktywnego trybu życia może sprzyjać zmniejszeniu ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II oraz osteoporozy w przyszłości. Dodatkowo, olej ten może odpowiedzialny być za opóźnienie procesów starzenia się organizmu, jak również wspierać funkcje poznawcze u osób, które zmagają się z chorobą Alzheimera. Należy jednak pamiętać, że wprowadzenie oleju kokosowego do codziennej diety powinno skonsultowane być z wykwalifikowanym dietetykiem.

Olej kokosowy na włosy – czy jego stosowanie może poprawić ich kondycję?

Olej kokosowy może stanowić cenny środek w walce z problemem przesuszonych włosów. Regularne nakładanie go na końcówki może przyczynić się skutecznej ich regeneracji. Warto również wiedzieć, że olej kokosowy może stosowany być podczas zabiegu olejowania włosów. Niniejszy produkt przyczynia się nie tylko do poprawy ich wyglądu, ale również zapewnia im niezwykle przyjemny zapach oraz połysk.

Olej kokosowy na skórę – jak go stosować?

Dzięki swojej stałej konsystencji, olej kokosowy z łatwością może stosowany być w formie odżywczego balsamu na skórę całego ciała. Warto również wiedzieć, iż produkt ten może sprawdzić się w walce z problemem spierzchniętych ust. Dodatkowo, zapewnia on skuteczną regenerację skóry dłoni narażonej na działanie czynników zewnętrznych. Oprócz dogłębnego nawilżenia, olej kokosowy stosowany na skórę jest w stanie zapewnić nam uczucie odprężenia oraz niezwykle przyjemny zapach. Ponadto, niniejszy produkt może stosowany być jako środek przyspieszający proces gojenia się ran.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania oleju kokosowego

Każdego dnia nie powinniśmy stosować więcej niż 3-4 łyżeczki oleju kokosowego dziennie. Należy jednak pamiętać, że dawka niniejszego produktu powinna być dostosowana do indywidualnych wymagań jednostki. W tym celu, warto skorzystać z pomocy wykwalifikowanego dietetyka. Stosowanie nadmiernych ilości oleju kokosowego może wykazywać działanie szkodliwe dla zdrowia. Warto również pamiętać, że produkt ten nie powinien poddawany być działaniom wysokiej temperatury. Dlatego też, należy unikać stosowania nierafinowanego oleju kokosowego podczas smażenia lub pieczenia.

Olej kokosowy – cena

Bio olej kokosowy dostępny jest w formie nierafinowanej. Dzięki temu jest on w stanie zachować w sobie cenne dla zdrowia składniki odżywcze. Za opakowanie niniejszego produktu o wadze 900 gramów zapłacimy około 32,00 – 45,00 złotych. Należy jednak pamiętać, że cena produktu może różnić się w zależności od wybranego producenta i dystrybutora.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące oleju kokosowego

Pytanie 1: Olej kokosowy nierafinowany, czy rafinowany? Który z nich warto wybrać? Decydując się na wybór niniejszego produktu powinniśmy zwrócić uwagę na to, czy produkt jest rafinowany, czy nierafinowany. Olej nierafinowany jest pozyskiwany na drodze zimnego tłoczenia, dzięki czemu jest w stanie zachować cenne dla zdrowia składniki odżywcze. Natomiast olej rafinowany pozyskiwany jest pod wpływem wysokiej temperatury, która powoduje utratę niektórych właściwości odżywczych. Warto jednak wiedzieć, że olej nierafinowany posiada krótszy termin ważności i zaleca się, aby spożywany był w zimnej formie.

Pytanie 2: Gdzie kupić olej kokosowy nierafinowany? Olej kokosowy możemy kupić w większości marketów spożywczych. Niemnie jednak, warto poszukać go w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób będziemy w stanie uzyskać nie tylko najwyższą jakość produktu, ale często również konkurencyjną cenę.

Pytanie 3: Olej kokosowy na twarz, czy może być stosowany? Olej kokosowy może stosowany być w niewielkich ilościach w formie kremu na twarz. Warto również wiedzieć, iż może on używany być w roli zamiennika dla mleczka do demakijażu twarzy i oczu. Decydując się na wybór oleju kokosowego do pielęgnacji skóry twarzy uzyskujemy pewność, że nie zostaje ona narażona na działanie szkodliwych czynników chemicznych.

olej kokosowy

 

Podsumowanie

Włączenie oleju kokosowego do zdrowej diety i aktywnego trybu życia może przyczyniać się do poprawy funkcjonowania naszego organizmu. Należy jednak pamiętać, że nie należy spożywać niniejszego produktu w nadmiernych ilościach i nie warto poddawać go działaniu wysokiej temperatury, przez którą pozbawiany jest on cennych dla zdrowia właściwości odżywczych. W przypadku ustalenia odpowiedniej dawki spożywania oleju kokosowego warto zasięgnąć konsultacji w gabinecie wykwalifikowanego dietetyka.

Bibliografia

  1. Banach K., Olej kokosowy – właściwości i znaczenie w diecie człowieka, „Journal of NutriLife” 2015;
  2. Cox, C., Mann, J., Sutherland, W., Chisholm, A., & Skeaff, M. Effects of coconut oil, butter, and safflower oil on lipids and lipoproteins in persons with moderately elevated cholesterol levels. Journal of lipid research, 36(8), 1787-1795, 1995;
  3. Eyres, L., Eyres, M. F., Chisholm, A., & Brown, R. C. Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutrition reviews, 74(4), 267-280, 2016;
  4. Harvard Shmerling R.H. (2018), Coconut oil: heart-healthy or just hype? Harvard Health Publishing;
  5. Ihnatowicz P., Olej kokosowy – dobry czy zły?, „Food Forum” 2017, 4(20), 104–106.
  6. Jarosz, M. (2017). Normy żywienia dla populacji polskiej–nowelizacja. IŻŻ, Warszawa;
  7. Jessa J., Hozyasz K.K., Wartość zdrowotna produktów kokosowych „Pediatria Polska” 2015, 90(5), 415–423.
  8. Kłosiewicz-Latoszek L. (2017), Olej kokosowy a choroby sercowo-naczyniowe, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-krazenia/olej-kokosowy-a-choroby-sercowo-naczyniowe;
  9. Price W.A., The work of Weston A. Proce; dietetics and dental diseases, Médecine & Hygiène, 1950, 8(170), 183;
  10. Sacks, F. M., Lichtenstein, A. H., Wu, J. H., Appel, L. J., Creager, M. A., Kris-Etherton, P. M., … & Stone, N. J. (2017). Dietary fats and cardiovascular disease: a presidential advisory from the American Heart Association. Circulation, 136(3), e1-e23;
  11. Stolińska-Fiedorowicz H., Olej kokosowy – czy warto go polecać? „Food Forum” 2017, 4(20), 103–104;
  12. Szewczyk A., Hanczakowska E., Właściwości i zastosowanie średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA) i ich monoacylgliceroli (MCM). „Wiadomości Zootechniczne” 2010, 1, 21–26.

Olej kokosowy przepisy / Olej kokosowy zastosowanie

BEZGLUTENOWE, KORZENNE BROWNIE Z BAKALIAMI

BEZGLUTENOWE, KORZENNE BROWNIE Z BAKALIAMI

Składniki na 4 porcje
blaszka tzw. „keksówkę” o wymiarach ok. 30x11cm

  • 70 g mąki kokosowej
  • 50 g mąki orzechowej
  • 5 białek
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek erytrolu
  • 250 ml mleka migdałowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 20 orzechów włoskich lub migdałów
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • Przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (może być bezglutenowy)

Wykonanie:

Mąkę kokosową i orzechową połączyć z żółtkiem, erytrolem, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Dodać posiekane orzechy, olej kokosowy i mleko migdałowe. Dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą. Przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 15 – 20 min.

Kcal w jednej porcji: 249 kcal
Białko: 14 g
Tłuszcz: 17 g
Węglowodany: 10 g

Smacznego!


CZEKOLADOWE KULKI MOCY

CZEKOLADOWE KULKI MOCY

Składniki:
- 10 suszonych daktyli bez pestek, namoczonych wcześniej we wrzątku
- 1 szklankę płatków owsianych
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki karobu
- pół szklanki wiórków kokosowych
- szczyptę soli
Wykonanie:
1. Daktyle, płatki, olej i karob blenduj razem aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji. Powstałą masę odstaw na 15 minut do lodówki.
2. W zwilżonych dłoniach formuj niewielkie pralinki, a następnie obtocz je w wiórkach kokosowych i włóż do lodówki do schłodzenia.


Dietetyczne ciasteczka bez mąki i cukru

Dietetyczne ciasteczka bez mąki i cukru

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki płatków jaglanych ViVio
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych ViVio
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju kokosowego extra virgin ViVio
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki wody

 

Sposób wykonania:

Na początku rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Do malaksera wsypujemy płatki jaglane i migdałowe oraz wiórki – wszystko miksujemy.Otrzymaną mączkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu łączymy mokre składniki – płynny olej kokosowy, syrop klonowy oraz wodę – następnie wlewamy je do suchych składników. Masę dokładnie mieszamy, a jeśli będzie zbyt sypka możemy dodać jeszcze trochę wody kokosowej.Na wyłożoną papierem formę do pieczenia wykładamy po jednej łyżce masy i formujemy owalny, płaski kształt ciasteczek. Pieczemy około 15 min, aż ciastka się zarumienią.


WEGE MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE

WEGE MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE

Składniki na ciasto:

  • 150 gramów bezglutenowej mąki owsianej;
  • 150 gramów mąki ryżowej;
  • Około 50 gramów mąki ziemniaczanej;
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej;
  • Około 100 mililitrów oleju pochodzenia roślinnego (np. oleju kokosowego);
  • 100 mililitrów syropu z agawy lub syropu klonowego.

Składniki na masę makową:

  • Około 500 gramów suchego, zmielonego maku;
  • 150 gramów posiekanej mieszanki studenckiej, lub innych bakalii;
  • Garści posiekanych orzechów włoskich;
  • Około 350 mililitrów wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego lub kokosowego);
  • Skórki startej z jednej pomarańczy;
  • Około 200 mililitrów miodu spadziowego lub syropu z agawy;
  • Dwóch łyżeczek ekstraktu waniliowego.

Wykonanie:

Przygotuj blaszkę o wymiarach 20 na 30 cm i wyłóż ją specjalnym papierem do pieczenia;

Wszystkie składniki niezbędne do wyrobu ciasta wymieszaj w wysokiej misce, a następnie urabiaj ręcznie, aż do momentu, w którym uzyskasz jednolitą masę;

Połowę uzyskanego ciasta wyłóż na blaszce i dokładnie rozgnieć, na przykład przy pomocy szklanki. Następnie nakłuj ciasto widelcem i włóż na około 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC;

Teraz, wymienione wyżej produkty niezbędne do wyrobu masy makowej wymieszaj w misce. Kiedy wszystkie składniki połączą się, ułóż je na upieczonym cieście;

Pokryj masę makową kawałkami pozostałego ciasta;

Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC i piecz je przez około 25-30 minut.


MAŚĆ Z OREGANO

MAŚĆ Z OREGANO

Olej z oregano mieszamy z olejem kokosowym w stosuku 1:3 (1 cz. oleju z oregano : 3 cz. oleju kokosowego)

Stosujemy na chrobowo zmienione miejsca: np grzybica paznokci, stóp, opryszczka.


Naleśnikowe sakiewki z mięsem

Naleśnikowe sakiewki z mięsem

Składniki na ciasto:

- czubata szklanka mąki pszennej,
- 1 i 1/2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- szczypta soli himalajskiej
- łyżka oleju kokosowego

Wykonanie ciasta:

Jajka zmiksować z mlekiem, przesianą mąką oraz szczyptą soli i olejem na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut.
Następnie na odrobinie oleju smażyć duże, cienkie naleśniki.

Składniki na farsz:

- 500g mielonej wieprzowiny
- cebula
- marchewka
- mała pietruszka
- kawałek pora
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól himalajska
pieprz
- 5 suszonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypiorek

Wykonanie:

Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, dodać mięso, dusić około 5 minut. Dodać posiekanego pora oraz paprykę i obraną, startą na drobnych oczkach marchewkę oraz pietruszkę.
Dodać koncentrat pomidorowy oraz kilka łyżek gorącej wody. Doprawić solą z pieprzem, suszonymi pomidorami oraz ostrą papryką.
Dusić około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać posiekaną natkę, wymieszać.
Na środek każdego naleśnika kłaść, trochę farszu, formować sakiewki. Na koniec związać szczypiorem. Można też zawinąć jak krokiety. Od razu podawać.


KOKTAJL OWOCOWY

KOKTAJL OWOCOWY

Składniki:

- 1 banan;
- ½ szklanki truskawek;
- ½ szklanki borówek;
- 1 brzoskwinia;
- 8-10 kostek lodu;
- 150 ml mleka kokosowego;
- 1 łyżeczka oleju kokosowego;

Sposób przygotowania:

Banana obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie przełóż do kielicha blendera;
Borówki oraz truskawki dokładnie opłucz i dodaj do banana;
Brzoskwinię obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do składników w blenderze;
Do owoców dodaj mleko kokosowe, kostki lodu oraz łyżkę oleju kokosowego. Następnie, dokładnie wymieszaj całość przy pomocy blendera i przelej zawartość do dwóch szklanek.

Gotowy koktajl możesz udekorować świeżymi liśćmi mięty.


Pyszna sałatka owocowa z dodatkiem oleju kokosowego

Pyszna sałatka owocowa z dodatkiem oleju kokosowego

Składniki:

- Garść malin;
- Garść borówek;
- ½ banana;
- 3 łyżeczki ugotowanej komosy ryżowej;
- 1 łyżeczka oleju kokosowego virgin;
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

Ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, a następnie wymieszaj ją z łyżeczką oleju kokosowego;
Pokrój banana w cienkie plastry i dodaj do komosy ryżowej;
Dokładnie opłucz maliny oraz borówki, a następnie dodaj je do pozostałych składników sałatki;
Całość posyp odrobiną wiórków kokosowych i gotowe.


Odżywcza maseczka na włosy z olejem neem

Odżywcza maseczka na włosy z olejem neem

W celu przygotowania odżywczej maseczki należy przygotować:

- 2 łyżki ulubionej odżywki do włosów;
- 1 kroplę oleju neem;
- 1 łyżkę oleju kokosowego.

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a następnie nanieś je na wilgotne włosy. Trzymaj maseczkę na głowie przez około 5-10 minut, a następnie spłucz ją obfitą ilością chłodnej wody. Pamiętaj jednak, aby 24 godziny przed zastosowaniem powyższej maski, upewnić się, że nie zmagasz się z uczuleniem na składniki zawarte w oleju z drzewa neem.


Domowe lody latte matcha

Domowe lody latte matcha

Składniki:

- 100 ml gęstego mleka kokosowego;
- 2 banany;
- 1 łyżka BIO latte matcha;
- 1 łyżeczka oleju kokosowego;
- 1 łyżka cukru kokosowego.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki połącz ze sobą przy pomocy blendera. Następnie otrzymaną masę przełóż do zamrażarki na minimum 4 godziny. Gotowe lody możesz podawać w towarzystwie świeżych owoców i liści mięty.