dzień dziadka

ksylitol


Ksylitol przepisy / Ksylitol zastosowanie

Bezglutenowe ciasto z ksylitolem i komosą ryżową

Bezglutenowe ciasto z ksylitolem i komosą ryżową

Składniki na ciasto:

  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 4 jajka
  • 120 g ostudzonego, roztopionego masła
  • 300 g ugotowanej komosy ryżowej
  • 80 g cukru kokosowego
  • 60 g ksylitolu
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • dodatkowo: olej kokosowy do wysmarowania blachy, mąka kokosowa do obsypania blachy

Składniki na krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki miodu gryczanego

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni C. W dużej misie blendera umieszczamy wszystkie składniki na ciasto, mieszamy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Blachę smarujemy olejem i prószymy mąką kokosową. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 50 min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Mascarpone miksujemy z miodem. Ostudzone ciasto rozkrawamy wzdłuż na trzy blaty. Każdy z nich smarujemy masą z serka. Składamy całość w tort. Wierzch posypujemy świeżymi owocami np. malinami. Przed podaniem schładzamy.
(Przepis „Moda na Zdrowie” czerwiec 2017)


DOMOWE LODY OWOCOWE

DOMOWE LODY OWOCOWE

Składniki:
-170 g świeżych lub mrożonych wiśni/truskawek/borówek
-1 dojrzały banan
-1 łyżka syropu z agawy
-1 łyżka ksylitolu

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Powstałą masę przełóż do foremek na lody, wstaw na kilka godzin do zamrażarki i gotowe


PUDDING Z TAPIOKI Z MUSEM Z MANGO

PUDDING Z TAPIOKI Z MUSEM Z MANGO

Składniki:

- 100 g tapioki w perełkach (kulki),
- 500 g mleka roślinnego lub krowiego,
- 2 – 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzika,
- 1 dojrzałe mango,
- 1/2 (może być mniej) łyżeczki imbiru w proszku lub startego, 

Wykonanie:

Tapiokę przepłucz kilka razy pod bieżącą wodą. Mleko zagotuj, wrzuć tapiokę, dodaj ksylitol i gotuj ok. 20 min. bez przykrycia, ciągle mieszając, do momentu aż perełki tapioki będą przeźroczyste. Przełóż do pucharków i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie zmiksuj mango z imbirem. Nałóż warstwę z mango na kuleczki tapioki i ozdób w dowolny sposób. 


KEKS

KEKS

Składniki:
- 5 jajek
- 200 g masła
- pół szklanki ksylitolu
- 220 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g orzechów włoskich
- 10 g morwy białej
- 10 g rodzynek
- 5 g imbiru kandyzowanego
- 5 g suszonego ananasa
- 5 g suszonych fig


Bakalie obtocz w jednej łyżce mąki pszennej (figi wcześniej pokrój w kosteczkę). Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia.
Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z ksylitolem, dodaj żółtka. Do masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj bakalie i ubite na sztywną pianę białka.
Masę przelej do formy i piecz przez 60 minut w temperaturze 170°C. Posyp cukrem pudrem lub polej roztopioną czekoladą.


ORZECHOWE CIASTECZKA

ORZECHOWE CIASTECZKA

Składniki:

- 300 g pasty orzechowej Crunchy
- 1 jajko
- 1/3 szklanki ksylitolu

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksuj do powstania jednolitej, dość gęstej masy. Z masy formuj nieduże kulki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętaj o zachowaniu odstępu). Ciasteczka spłaszcz widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na ok. 12 minut (do zrumienienia). 


CZEKOLADOWE KULECZKI W PISTACJACH

CZEKOLADOWE KULECZKI W PISTACJACH

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 5-6 łyżek cukru brązowego lub ksylitolu
  • pistacje, mogą byc solone
  • garść migdałów

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić z cukrem lub ksylitolem na sztywną pianę. Po ubiciu powoli ją zagotować. Taką gorącą śmietankę wlewać powoli do rozpuszczonej czekolady i od razu miksować. Na koniec dodawać po odrobinie masła kontynuując miksowanie. Masę schłodzić w lodówce.
Kiedy masa będzie już wystarczająco gęsta, zacznij lepić z niej kulki, do środka każdej włóż 1 migdał. Kulki obtaczaj w drobno posiekanych pistacjach. 
Uwaga! Masę dobrze jest schłodzić np. w 3 mniejszych porcjach. Szybciej się schłodzi i potem przy lepieniu kulek - można stopniowo wyciągać z lodówki, by nie zdążyła się znów rozpuścić. 
Gotowe kuleczki przetrzymuj w lodówce. 

 

DESER MALINOWY ZORZESZKAMI

DESER MALINOWY ZORZESZKAMI

Składniki:
- 250 g świeżych malin
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 100 g kremowego serka śmietankowego
- 2 łyżki ksylitolu
- garść orzeszków pinii

Wykonanie:
Kilka malin odłóż do dekoracji a resztę rozgnieć widelcem z jedną łyżką ksylitolu. Jogurt zmiksuj z serkiem i pozostałym ksylitolem. Do wysokich szklanek lub pucharków nałóż naprzemiennie porcję masy jogurtowej i malin. Całość udekoruj malinami i posyp orzeszkami pini. 


CIASTECZKA OWSIANE z BAKALIAMI

CIASTECZKA OWSIANE z BAKALIAMI

Składniki:

  • 250g grubych płatków owsianych;
  • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej (najlepiej typu 2000);
  • 5 łyżek ksylitolu;
  • 5 łyżek masła sklarowanego;
  • 1 banan;
  • 100g pokruszonych orzechów włoskich;
  • 50g pokruszonej, gorzkiej czekolady;
  • 50g posiekanej suszonej żurawiny.

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zmiel przy pomocy młynka do kawy lub blendera;

Połącz zmielone płatki owsiane z mąką pszenną i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki;

W osobnej misce połącz ze sobą ksylitol oraz masło sklarowane;

Połącz składniki w obu miskach, a następnie dodaj do nich rozgniecionego banana;

Do składników w misce, dodaj pokruszone orzechy, czekoladę oraz siekaną żurawinę;

Z gotowego ciasta uformuj przy pomocy dłoni kulki o średnicy około 1,5-2 cm;

Rozłóż papier na blaszce do pieczenia;

Rozłóż ciastka równomiernie na blaszce, a następnie rozgnieć je przy pomocy dłoni, tak aby powstał płaski okrąg;

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-200oC i piecz w nim ciastka przez około 10-12 minut.


CIASTO DAKTYLOWO - ORZECHOWE

CIASTO DAKTYLOWO - ORZECHOWE

Składniki:

- 200 g mąki migdałowej
- 30 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 4 łyżki ksylitolu
- 100 ml syropu z daktyli
- pół kostki masła
- 150 g suszonych daktyli
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem przez kilka minut. Dodać cynamon i syrop daktylowy i zblendować na gładką masę.
Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło z ksylitolem utrzeć na puszystą masę. Następnie cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Połączyć z masą daktylową. Dodać mąki i posiekane orzechy, delikatnie zamieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec ok. 50 minut. Pokroić w kwadratowe porcje.


PLACUSZKI JOGURTOWE

PLACUSZKI JOGURTOWE

Składniki:

- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 0,5 szklanki ksylitolu
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypty soli
- owoce, np jabłka

Wykonanie:

W misce zmiksować jogurt z jajkami i olejem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Jabłka obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki.
Rozgrzać patelnię (najlepiej naleśnikową), łyżka nakładać porcję placków. Na wierzch układać plasterki jabłek. Kiedy jedna strona już się podpiecze - przewrócić na drugą. (Smażyć ok. 2,5 minuty na każdą stronę). Przed smażeniem kolejnej partii placków, patelnię wyczyścić ręcznikiem papierowym.
Placki podawać potrzepane cukrem pudrem i np cynamonem - jeśli są to placki z jabłkami.


PLACUSZKI RACUSZKI

PLACUSZKI RACUSZKI

Składniki:
- 1 banan
- 170 g serka homogenizowanego
- 100 g amarantusa ekspandowanego
- 100 g wiórków kokosowych
- pół szklanki dowolnej mąki
- 2 jajka
- 2-3 łyżki ksylitolu

Wykonanie:

Jajka rozbij w miseczce i połącz z serkiem i drobno pokrojonym bananem. Do powstałej masy dodaj wiórki kokosowe, amarantusa, mąkę i ksylitol.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej konsystencji. Z dużej łyżki ciasta na rozgrzanej patelni formuj placki i smaż na średnim ogniu do zrumienienia (z obu stron). Podawaj z miodem, owocami lub dżemem.


PODWIECZOREK Z KOMOSĄ RYŻOWĄ

PODWIECZOREK Z KOMOSĄ RYŻOWĄ

Składniki:

- 250 g jogurtu naturalnego
- ok. 10 łyżeczek nasion chia
- 100 g dżemu truskawkowego
- pół szklanki białej komosy ryżowej
- 2 łyżki ksylitolu
- 2-3 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- garść dowolnych orzechów

Wykonanie:

Komosę gotujemy w wodzie z dodatkiem ksylitolu przez ok. 15 minut. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w dość grubą kostkę i dusimy na małym ogniu z dodatkiem cynamonu i kilku łyżek wody, od czasu do czasu mieszając.
Pierwszą połowę nasion chia mieszamy z jogurtem naturalnym, drugą z dżemem truskawkowym.
W pucharkach układamy warstwowo: jogurt naturalny z chia, dżem truskawkowy z chia, ugotowaną komosę ryżową, prażone jabłka. Całość posypujemy ulubionymi orzechami i odstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.


Sernik cytrynowy na zimno

Sernik cytrynowy na zimno

Składniki na spód:

- 150 g herbatników
- 100 g migdałów, pokrojonych w kostkę
- Skórka otarta z 1 cytryny
- 100 g miękkiego masła

Wykonanie spodu:

Herbatniki pokruszyć drobno, dodać migdały, skórkę z pomarańczy i miękkie masło. Wymieszać dokładnie. Masę przełożyć na dno formy i mocno przycisnąć do dna. Spód piec w piekarniku z termoobiegiem w 180oC lub bez termoobiegu w 190 – 200oC przez 10 – 12 min. Upieczony spód ostudzić.

Składniki na masę serową:

- 30 g żelatyny rozpuszczonej w 60 ml wody
- 200 ml śmietany UHT 30%
- 150 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego lub miąższ z laski wanilii
- 4 żółtka
- Sok z 2 cytryn
- Otarta skórka z 1 cytryny
- 1 kg twarogu sernikowego
- 200 ml śmietanki UHT – ubitej

Wykonanie masy serowej:

Zagotować wodę. Dodać żelatynę. Na garnku umieścić metalową miskę, w której będzie się ubijać na parze masę. Do miski wlać 200 ml śmietany, dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Ubijać cały czas masę, aż uzyska konsystencję sosu. Gdy będzie ciepła dodać namoczoną żelatynę, mieszając do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Następnie dodać sok z 2 cytryn, skórkę z 1 cytryny i twaróg sernikowy. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Gdy masa wystygnie połączyć z ubitą śmietanką. Tak przygotowaną masę wylać na wystudzony spód i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.

Składniki na bezę włoską:

- 60 ml wody
- 250 g cukru lub ksylitolu
- 3 białka

Wykonanie bezy:

Wodę zagotować z cukrem i pogotować kilka sekund. W mikserze ubić białka i stopniowo zalewać je gorącym syropem. Miksować jeszcze 2 – 3 min. do uzyskania sztywnej piany.

Dekoracje:

- Wiórki białej czekolady
- 1 cytryna
- Kilka listków mięty

Ciasto wyjąć z tortownicy. Dekorować bezą włoską za pomocą worka do szprycowania i końcówek dekoracyjnych. Można udekorować cytryną, pokrojoną w plasterki, wiórkami białej czekolady i listkami mięty.


Koktajl z jeżyn z buraczanym akcentem

Koktajl z jeżyn z buraczanym akcentem

Składniki:

- 1 szklanka jeżyn
- 1 obrane jabłko
- 1/2 szklanki soku z buraka
miód/cukier brązowy/ksylitol opcjonalnie do smaku

Wykonanie:

Jabłko kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki miksujemy razem. Podajemy na świeżo.


Mus gruszkowy z łuską babki jajowatej

Mus gruszkowy z łuską babki jajowatej

Składniki:

- 1 kg gruszek
- 0,5 szklanki cukru/ksylitolu/erytrytolu
- kilka goździków
- cynamon do smaku
- sok z jednej cytryny
- 50 g łuski babki jajowatej

Wykonanie:

Pokrojone gruszki gotować do miękkości wraz z cukrem w niewielkiej ilości wody. Dodać przyprawy i sok z cytryny. Gotować jeszcze przez około 15 minut. Masę przetrzeć przez sito lub zblendować. Do musu dodać łuskę babki jajowatej i dokładnie wymieszać.


LEMONIADA JALJEERA

LEMONIADA JALJEERA

Składniki:

- 3 szklanki wody mineralnej gazowanej
- pęczek świeżej mięty
- kmin rzymski – 1 łyżeczka
- cytryna – 1 szt.
- limonka – 1 szt.
- szczypta soli kala namak, pieprzu czarnego, mielonego imbiru
- cukier brązowy – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Kmin rzymski uprażyć na suchej patelni, zetrzeć w moździerzu na drobny proszek.
Wycisnąć sok z cytryny i limonki, wsypać sól i cukier, dokładnie rozetrzeć do całkowitego rozpuszczenia.
Opłukać mięte i rozerwać na drobne kawałki.
Do dzbanka z wodą wsypać kmin, imbir, wrzucić listki mięty, dolać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.


Smaczny deser jogurtowy z dodatkiem masła orzechowego crunchy

Smaczny deser jogurtowy z dodatkiem masła orzechowego crunchy

Składniki:

- 120g jogurtu naturalnego;
- 1 łyżka masła orzechowego crunchy;
- Garść mrożonych truskawek;
- 1 łyżka otrębów;
- 1 łyżka ksylitolu.

Sposób przygotowania:

Truskawki wraz z ksylitolem zmiksuj na gładką masę;

Na dnie pucharka do lodów ułóż łyżkę masła orzechowego, następnie zalej ją 60g jogurtu naturalnego;

Na warstwie jogurtu ułóż przygotowany mus truskawkowy, a następnie przelej pozostałą część jogurtu;

Gotowy deser posyp łyżką otrębów i gotowe.


Pomysł na naleśniki pełnoziarniste z dodatkiem nutADelli i sosu z mrożonych malin

Pomysł na naleśniki pełnoziarniste z dodatkiem nutADelli i sosu z mrożonych malin

Składniki:

- 1 szklanka mąki razowej typ 2000;
- ½ szklanki mąki pszennej typ 550;
- 1 jajko;
- 1 szklanka mleka 0,5% tłuszczu;
- ½ szklanki mocno gazowanej wody;
- Szczypta soli;
- NutADella;
- 1 łyżka ksylitolu;
- 3 łyżki jogurtu greckiego;
- 2 garści mrożonych malin;
- Liście mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

W wysokiej misce wymieszaj ze sobą: obie mąki, sól, mleko, wodę oraz jajko;
Z otrzymanej masy usmaż cienkie naleśniki na suchej patelni;
Do kielicha blendera przełóż: mrożone maliny, jogurt grecki oraz ksylitol, a następnie zmiksuj składniki na gładką masę;
Posmaruj naleśniki cienką warstwą nutADelli, a następnie zwiń je w cienkie rulony i ułóż obok siebie na dużym talerzu;
Gotowe naleśniki polej sosem malinowym, a następnie ozdób świeżymi liśćmi mięty i gotowe!


Pieczone chipsy bananowe z dodatkiem orzechów

Pieczone chipsy bananowe z dodatkiem orzechów

Składniki:

- 2 banany;
- 1 łyżeczka ksylitolu;
- garść drobno pokruszonych orzechów laskowych;
- 2 łyżki mielonych płatków owsianych;
- 100ml mleka kokosowego.

Sposób przygotowania:

Obierz banany ze skórki i pokrój na cienkie plastry, a następnie zanurz je w mleku kokosowym;

W osobnej misce przygotuj panierkę do bananów. Połącz ksylitol z pokruszonymi drobno orzechami laskowymi oraz mielonymi płatkami owsianymi;

Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 200oC;

Namoczone banany obtocz w panierce i rozłóż na blaszce do pieczenia;

Panierowane chipsy bananowe piecz przez około 20 minut.

Tak przygotowane banany możesz również usmażyć na maśle sklarowanym. Dzięki temu panierka będzie bardziej chrupiąca.