BIO Soczewica czerwona 1kg - BIO PLANET
BIO Soczewica czerwona 1kg - BIO PLANET
Produkt niedostępny
BIO Soczewica czerwona 1kg Bio Planet - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Polska | BIO PLANET |
SKŁAD: ekologiczna soczewica czerwona 100%
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1597 kJ / 378 kcal
Tłuszcz - 2,2 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,4 g
Węglowodany - 59 g, w tym cukry - 2,0 g
Białko - 25 g
Sól - 0,02 g
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
BIO Soczewica czerwona 1kg Bio Planet - Zastosowanie
Uprzednio wypłukaną soczewicę gotować w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania.
Soczewica czerwona jest idealna do zup, gulaszów, do farszu do pierogów, naleśników, krokietów, dań jednogarnkowych i pikantnych przekąsek.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
BIO Soczewica czerwona 1kg Bio Planet - Opis produktu
Ekologiczna soczewica czerwona to pozbawiona łupinki soczewica brązowa. Dzięki obłuszczeniu soczewica czerwona jest lepiej przyswajana przez organizm. Soczewica czerwona jest podatna na rozgotowanie, dlatego najlepiej nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek. Warto pamiętać, że nie wymaga ona wcześniejszego namaczania
Soczewica posiada bardzo dużo witaminy C, B6, A, K, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego i ryboflawiny. Występują w niej też sole mineralne, wśród których góruje potas i fosfor. Skład soczewicy zawiera także wapń, żelazo, magnez, sód i cynk.
Soczewica czerwona, tak jak i inne jej rodzaje, może zapobiegać miażdżycy, nadciśnieniu i anemii. Zawarty w niej potas sprawia, że człowiek spożywający soczewicę jest mniej narażony na nadciśnienie tętnicze. Błonnik natomiast wpływa na obniżenie ilości cholesterolu. Z kolei niedokrwistość, czyli anemia, jest wynikiem niedoboru żelaza i kwasu foliowego. Tymczasem soczewica jest doskonałym ich źródłem, dzięki czemu zwiększa ilość hemoglobiny.
Roślina ta posiada również niski indeks glikemiczny. Co prawda, posiada aż 20 g węglowodanów na 100 g produktu, jednak zaledwie 2 gramy to cukry proste. Błonnik zawarty w soczewicy obniża także poziom glukozy we krwi, dlatego jest doskonałą propozycją dla cukrzyków.