Bio Rodzynki Sułtanki bezglutenowe 1kg - BIO PLANET
Bio Rodzynki Sułtanki bezglutenowe 1kg - BIO PLANET
Bio Rodzynki Sułtanki bezglutenowe 1kg Bio Planet - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Producent: Polska / Składniki: Uzbekistan | BIO PLANET |
SKŁAD: rodzynki sułtanki*, olej słonecznikowy* (0,5%) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1393 kJ / 328 kcal
Tłuszcz - 0,5 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Węglowodany - 76 g,
w tym cukry - 73 g
Białko - 3,1 g
Sól - 0,06 g
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Bio Rodzynki Sułtanki bezglutenowe 1kg Bio Planet - Zastosowanie
Pyszna przekąska oraz doskonały dodatek do wypieku ciast, babek, strucli, sporządzania sosów, galaretek, i napojów bezalkoholowych. Stosuje się je bardzo często jako element dekoracyjny, na przykład do lodów, sałatek owocowych czy innych przekąsek.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Bio Rodzynki Sułtanki bezglutenowe 1kg Bio Planet - Opis produktu
Ekologiczne rodzynki sułtanki od Bio Planet są doskonałe jako samodzielna przekąska oraz jako wzbogacający smakowo dodatek do wypieków, deserów i sałatek. Rodzynki, niezastąpione w kuchni, to dojrzałe i wysuszone jagody różnych gatunków winogron uprawia się głównie we Włoszech, Grecji, Hiszpanii i w Kalifornii. Sułtanki są bardzo słodkie, koloru jasnożółtego lub czerwonego.
Rodzynki od dawna są ulubionym dodatkiem stosowanym do wypieku ciast, babek, strucli, sporządzania sosów, galaretek, i napojów bezalkoholowych. Stosuje się je bardzo często jako element dekoracyjny, na przykład do lodów, sałatek owocowych czy innych przekąsek. Są niezwykle smaczne i bogate w cenne mikroelementy, niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.
Rodzynki zawierają witaminy z gruby B, które poprawiają pamięć i koncentrację oraz C i E, zwalczających wolne rodniki. Duża zawartość cukru, zwłaszcza fruktozy, sprawia, że są bardzo słodkie.
Sułtanki są dobrym źródłem błonnika, dlatego powinny znaleźć się w diecie cierpiących na zaparcia. Zawarty w rodzynkach wapń i bor zapobiegają osteoporozie, więc powinny spożywać je kobiety po menopauzie. Natomiast cynk, potas i żelazo poprawiają pracę serca, wygląd skóry oraz podnoszą odporność organizmu. W rodzynkach i winogronach występuje w dużej ilości kwas winny.