BIO Płatki owsiane bezglutenowe 1kg - BIO PLANET
BIO Płatki owsiane bezglutenowe 1kg - BIO PLANET
BIO Płatki owsiane - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA | DATA WAŻNOŚCI |
---|---|---|
Litwa | BIO PLANET | 2025-08-08 |
Skład: Płatki owsiane* (bez glutenu) 100%
*składniki pochodzące z upraw ekologicznych
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 1561 kJ/371 kcal
Tłuszcz: 6,7 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 1,1 g
Węglowodany: 60 g
- w tym cukry: 0,8 g
Białko: 13 g
Sól: <0,01 g
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
BIO Płatki owsiane - Zastosowanie
Sposób użycia: Płatki gotować w proporcji 1:2 (1 porcja płatków na 2 porcje wody lub mleka) na wolnym ogniu ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Płatki owsiane to doskonała propozycja na codzienne śniadanie. Najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu, mleka, napoju zbożowego oraz z orzechami i owocami. Płatki owsiane to rownież doskonały składnik pasztetów i kotlecików wegetariańskich.
Warunki przechowywania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
BIO Płatki owsiane - Opis produktu
Na tle innych płatków, płatki owsiane wyróżniają się one wyższą wartością odżywczą i energetyczną – 100 g płatków owsianych to około 370 kcal, 13 g białka, niemal 10 g błonnika, a także około 60 g węglowodanów.
Płatki owsiane zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego w formie rozpuszczalnej, który zwiększa uczucie sytości na dłużej.
Zawierają one witaminy E oraz witaminy z grupy B: B1 (tiamina) i B5. Co więcej, występują w nich znaczne ilości składników mineralnych – ich zawartość jest wyższa niż w pszenicy, życie i jęczmieniu. Owies stanowi źródło potasu, magnezu, żelaza, cynku, manganu i miedzi. Dodatkowo płatki te są bezglutenowe i odpowiednie dla alergików i osób z celiakią.