info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

BIO Pasta kokosowa (mus kokosowy) 280g - VIBIO

%BIO Pasta kokosowa, mus kokosowy 280g, zastosowanie

BIO Pasta kokosowa (mus kokosowy) 280g - VIBIO

Cena regularna: 15,55 zł
13,60 zł
Najniższa cena z 30 dni: 13,60 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 1 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Pasta kokosowa BIO - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
FilipinyVIBIO

Mielony miąższ z orzechów kokosowych

 

Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w warunkach chłodniczych. W temperaturze pokojowej produkt występuje w stałej konsystencji. W wyższych temperaturach przybiera formę płynną.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g produktu: wartość energetyczna-2857 kJ/694 kcal, tłuszcz-67 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone-63 g, węglowodany-9,1 g, w tym cukry-7,8 g, białko-6,1 g, błonnik-15 g, sól-0,04 g.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Pasta kokosowa BIO - Zastosowanie

Pasta kokosowa odznacza się zarówno bogatą zawartością cennych dla zdrowia składników, jak i wyjątkowym smakiem. Dlatego też, możemy wykorzystać ją w naszej kuchni na wiele różnych sposobów:

  • Po pierwsze: warto dodać ją do porannej kawy lub owsianki w towarzystwie świeżych owoców;
  • Po drugie: pastę kokosową można dodać do domowych lodów na bazie owoców sezonowych;
  • Po trzecie: produkt ten doskonale podkreśli smak, jak również podniesie wartość odżywczą domowych koktajli i sałatek owocowych.

Warto także wiedzieć, że produkty na bazie miąższu kokosowego znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Stanowią one bowiem skuteczny środek nawilżający i regenerujący skórę oraz włosy.

Pasta kokosowa BIO - KCAL

Pasta kokosowa stanowi bogate źródło energii. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy około 694 kalorii, w tym 67 gramów tłuszczu, 9,1 grama węglowodanów i aż 15 gramów błonnika. Warto jednak wiedzieć, że każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż 10-20 gramów pasty kokosowej. Oznacza to, iż jest ona w stanie dostarczyć do naszego organizmu zaledwie 70-140 kalorii. Ponadto, należy pamiętać, że pasta kokosowa powinna stanowić element zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia.

Pasta kokosowa BIO - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych BIO pasty kokosowej marki VIVIO

W ciągu ostatnich kilku lat popularność produktów kokosowych znacznie wzrosła. Wszystko to za sprawą ich doskonałego smaku oraz cennych wartości odżywczych w nich zawartych. Dlatego też, marka VIVIO postanowiła przygotować smaczny produkt dla wszystkich miłośników słodkich kremów. Aromatyczna pasta kokosowa to jednak coś znacznie więcej niż dodatek do kawy. Odznacza się ona prostym składem i łatwością w zastosowaniu. Ponadto, wprowadzenie jej do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może sprzyjać poprawie naszej odporności, a nawet przyczyniać się do zwiększenia efektywności zastosowanych metod odchudzania. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niezwykłych właściwości BIO pasty kokosowej? I jak wykorzystać ją w naszej codziennej kuchni? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić pastę kokosową?

Jaki indeks glikemiczny wykazuje pasta kokosowa?

Czy pasta kokosowa pasuje do kawy?

Jak w prawidłowy sposób przechowywać pastę kokosową?

Czy pasta kokosowa może spożywana być przez dzieci?

  • BIO Pasta kokosowa – kcal;

  • Pasta kokosowa – zastosowanie w codziennej kuchni i nie tylko.

Co warto wiedzieć na temat pasty kokosowej i co ją wyróżnia spośród innych tego typu produktów na rynku spożywczym?

BIO pasta kokosowa to absolutnie wyjątkowy produkt stworzony przez markę VIVIO. Odznacza się on nie tylko niepowtarzalnym smakiem, ale przede wszystkim prostym składem i najwyższą jakością. Pasta kokosowa stworzona została wyłącznie ze zmielonego miąższu owoców palmy kokosowej. Dlatego też, nie znajdziemy w niej dodatkowych słodzików, wzmacniaczy smaku, ani substancji konserwujących. To co wyróżnia niniejszy produkt to przede wszystkim unikalny smak świeżego kokosa, który w kilka chwil jest w stanie przenieść nas na rajską wyspę.

Warto wiedzieć, że orzech kokosowy, który stanowi podstawę smacznej pasty marki VIVIO, jest tak naprawdę owocem palmy kokosowej, czyli majestatycznego drzewa, które może osiągać wysokość nawet 30 metrów. Wrażenie na turystach z całego świata robią także liście niniejszej rośliny. Okazuje się, że mogą przybierać one długość od 4 do nawet 6 metrów. Owoce palmy kokosowej (czyli dobrze nam znane kokosy) charakteryzują się twardą, brązową skorupą otoczoną szorstkimi włoskami. W ich wnętrzu znajduje się zarówno bogata w elektrolity woda oraz bielmo (miąższ kokosowy) stanowiące niezrównaną skarbnicę składników odżywczych, witamin i minerałów. Co ciekawe, orzechy palmy kokosowej niejednokrotnie mogą ważyć nawet do 2,5 kilograma. Mimo to, są one w stanie unosić się na powierzchni wody.

Palma kokosowa, z której pozyskiwane są cenne orzechy, jest drzewem charakterystycznym dla regionu państw tropikalnych. Zazwyczaj wzrasta ona w warunkach wysokiej temperatury oraz wilgotności. Warto także wiedzieć, że dla prawidłowego rozwoju niniejszego drzewa konieczne jest utrzymywanie temperatury, która nie spada poniżej 13oC. W związku z tym, palmy kokosowej nie spotkamy na terenie Europy Północnej, a raczej na Wyspach Pacyfiku. To właśnie tam, orzech kokosowy od wielu pokoleń stanowi istotny element żywienia oraz kultury. Mieszkańcy tropikalnych wysp często spożywają bowiem wodę kokosową, która jest w stanie zabezpieczyć ich organizm przed szkodliwym wpływem upałów. Ponadto, skorupy orzechów kokosowych niejednokrotnie wykorzystywane są podczas wyrobu lokalnych pamiątek, a nawet naczyń.

Pasta kokosowa marki VIVIO to nie tylko smaczny dodatek do zdrowej kuchni, ale także doskonała skarbnica składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługują przede wszystkim średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które od wielu lat wzbudzają liczne dyskusje w gronie dietetyków i znawców zdrowego stylu życia. Ponadto, pasta kokosowa jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu cenne minerały, takie jak: potas, wapń i żelazo. Dodatkowo, miąższ kokosowy jest dobrym źródłem witaminy C, niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Pasta kokosowa – właściwości zdrowotne i wpływ na samopoczucie człowieka

Za sprawą prostego składu, a przy tym zawartości cennych składników odżywczych, wprowadzenie pasty kokosowej do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może przyczynić się do poprawy naszego zdrowia oraz ogólnego samopoczucia. Chociaż naukowcy nadal spierają się co do wpływu produktów kokosowych na układ krążenia człowieka, nie ulega wątpliwości, iż mogą one pozytywnie oddziaływać na zdrowie naszej jamy ustnej. Okazuje się, że składniki zawarte w miąższu kokosowym (z którego produkowana jest nasza pasta) wchodzą w pozytywną interakcję z enzymami zawartymi w jamie ustnej, a konkretnie w ślinie. Dzięki temu, pasta kokosowa jest w stanie zapobiegać zarówno osadzaniu się, jak i przyleganiu bakterii, które w wielu przypadkach odpowiedzialne są za wywoływanie objawów próchnicy u dzieci. Co ciekawe, składniki obecne w paście kokosowej są także w stanie wspierać proces zwalczania szkodliwych grzybów. Dlatego też, wprowadzenie niniejszego produktu do zrównoważonej diety może sprzyjać zmniejszeniu ryzyka tworzenia się bolesnych aft i pleśniawek. Ponadto, stosowanie produktów przygotowanych na bazie miąższu kokosowego zalecane jest do wykonywania zabiegu olejowania jamy ustnej.

Od wielu lat naukowcy zajmują się także badaniem wpływu średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, zawartych w paście kokosowej, na układ nerwowy człowieka. Niniejsze składniki odżywcze niejednokrotnie wykorzystywane są w diecie ketogenicznej, która stosowana jest w dietoterapii padaczki lekoopornej, a także niektórych chorób neurodegeneracyjnych (w tym w chorobie Alzheimera oraz w chorobie Parkinsona). Niektóre doniesienia naukowe zwracają również uwagę na pozytywny wpływ produktów kokosowych, w kontekście leczenia stanów zapalnych oraz zakażeń o charakterze grzybiczym i bakteryjnym. Okazuje się bowiem, że kokos może wykazywać silne właściwości antybiotyczne. Niemniej jednak, potwierdzenie niniejszych doniesień wymaga przeprowadzenia dalszych badań o charakterze naukowym. W tym miejscu warto również wspomnieć, iż pasta kokosowa może wykazywać pozytywny wpływ na przebieg procesu odchudzania. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe nie są bowiem magazynowane w tkance tłuszczowej, a bezpośrednio zamieniane w energię. Dlatego też, spożywanie pasty kokosowej może zalecane być w diecie sportowców oraz osób, które na co dzień podejmują intensywny wysiłek umysłowy.

Warto jednak pamiętać, że aby uzyskać z pasty kokosowej wszystko to, co najlepsze, konieczne jest włączenie jej do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia. Tylko w ten sposób będziemy w stanie osiągnąć dobre zdrowie i samopoczucie na długie lata.

BIO pasta kokosowa a dieta ketogeniczna

Dieta ketogeniczna w ciągu ostatnich kilku lat stała się niezwykle modna. Często stosują ją osoby, które w krótkim czasie pragną uporać się z nadmiarem zbędnych kilogramów. Jadłospis niniejszej diety opiera się przede wszystkim na wykluczeniu nadmiernej ilości węglowodanów i podniesieniu ilości spożywanych tłuszczów w diecie (głównie tych pochodzenia roślinnego). Pierwotnie dieta ta została opracowana w celu leczenia padaczki lekoopornej. Prowadzona pod okiem wykwalifikowanych dietetyków oraz neurologów, jest w stanie przynosić spektakularne efekty. Warto jednak wiedzieć, że w celach odchudzających jadłospis diety ketogenicznej powinien być odpowiednio zbilansowany. Ponadto, powinny znaleźć się w nim wysokiej jakości produkty, które są bezpieczne dla naszego zdrowia, takie jak pasta kokosowa marki VIVIO, która została stworzona wyłącznie z pełnego wartości odżywczych miąższu orzecha kokosowego. Dodatkowo, przed wprowadzeniem zasad diety ketogenicznej do swojej codzienności, warto wykonać zestaw niezbędnych badań, jak również zasięgnąć konsultacji w gabinecie specjalisty.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania pasty kokosowej

W większości przypadków stosowanie odpowiednich ilości pasty kokosowej jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jej stosowaniem. Po pierwsze: pasta kokosowa nie jest wskazana w diecie osób, które zmagają się z poważnymi zaburzeniami w obrębie układu krążenia (np. z miażdżycą). Po drugie: ograniczenie ilości spożywania pasty kokosowej zalecane jest w przypadku pacjentów, u których rozpoznano istotną nadwagę lub otyłość. Warto także wiedzieć, iż orzechy kokosowe, w nielicznych przypadkach, mogą odpowiedzialne być za wywoływanie reakcji alergicznych. Dlatego też, zaleca się, aby wprowadzać pastę kokosową do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po jej spożyciu (np. bólu brzucha, nudności, biegunki, uczucia duszności, wysypki oraz/lub zaczerwienienia skóry), należy jak najszybciej zasięgnąć konsultacji w gabinecie alergologa lub lekarza pierwszego kontaktu.

BIO pasta kokosowa – cena

W większości przypadków pasta kokosowa sprzedawana jest w szklanych słoikach o pojemności 280 gramów. Za niniejszy produkt zapłacimy około 14,00 – 20,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena pasty kokosowej może różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na to, czy wybrany przez nas produkt nie zawiera w swoim składzie dodatkowych wzmacniaczy smaku oraz substancji konserwujących. Dzięki temu zyskamy pewność, że pasta kokosowa, którą mamy zamiar kupić, jest bezpieczna dla naszego zdrowia.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące pasty kokosowej

Pytanie 1: Gdzie kupić pastę kokosową? Produkt ten możemy kupić w nielicznych marketach spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać go w renomowanych sklepach internetowych ze zdrową żywnością, jak również w stacjonarnych punktach sprzedaży marki VIVIO. W ten sposób możemy uzyskać dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej oraz gwarancję najwyższej jakości produktu.

Pytanie 2: Jaki indeks glikemiczny wykazuje pasta kokosowa? Produkt ten odznacza się niskim indeksem glikemicznym (IG=35). Dlatego też, bez przeszkód może wprowadzany być do diety osób, które zmagają się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Należy jednak pamiętać o tym, aby nie spożywać go w nadmiernych ilościach.

Pytanie 3: Czy pasta kokosowa pasuje do kawy? Pasta kokosowa marki VIVIO to doskonały dodatek do kawy. Jest ona w stanie nie tylko wzbogacić smak i aromat niniejszego napoju, ale również podnieść jego wartość odżywczą, co jest szczególnie ważne w przypadku osób, które zmagają się problemem obniżonej masy ciała.

Pytanie 4: Jak w prawidłowy sposób przechowywać pastę kokosową? Produkt ten najlepiej jest przechowywać w chłodnym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Na przykład w domowej spiżarni lub w lodówce. Dzięki temu zyskamy pewność, że na długo będzie w stanie zachować nie tylko niepowtarzalne walory smakowe, ale także wartościowe składniki odżywcze, w tym witaminy i minerały.

Pytanie 5: Czy pasta kokosowa może spożywana być przez dzieci? W niewielkich ilościach pasta kokosowa może dodawana być do produktów spożywanych przez dzieci. Na przykład kaszek lub musów owocowych. Niemniej jednak, przed wprowadzeniem jej do diety malucha warto upewnić się, iż nasze dziecko nie wykazuje alergii na orzechy kokosowe. Ponadto, przed wprowadzeniem pasty kokosowej do jadłospisu najmłodszych dzieci, warto zasięgnąć konsultacji w gabinecie pediatry lub dietetyka dziecięcego.

 

pasta kokosowa

 

Podsumowanie

BIO pasta kokosowa to wyjątkowy produkt, który możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Co najważniejsze nie zawiera on w sobie żadnych konserwantów i wzmacniaczy smaku, dlatego też jest całkowicie bezpieczny dla naszego zdrowia. Ponadto, pasta kokosowa marki VIVIO jest doskonała w smaku i odznacza się niepowtarzalnym aromatem, który na myśl przywodzi nam wakacje na rajskiej wyspie.

Bibliografia

  1. A. Prior, F. Davidson, C. E. Salmond, and Z. Czochanska, Cholesterol, coconuts, and diet on Polynesian atolls: a natural experiment: the Pukapuka and Tokelau island studies, “The American Society for Clinical Nutrition” 1981, http://ajcn.nutrition.org/content/34/8/1552.short;
  2. Cox, C., Mann, J., Sutherland, W., Chisholm, A., & Skeaff, M. (1995). Effects of coconut oil, butter, and safflower oil on lipids and lipoproteins in persons with moderately elevated cholesterol levels. Journal of lipid research, 36(8), 1787-1795;
  3. Eyres, L., Eyres, M. F., Chisholm, A., & Brown, R. C. (2016). Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutrition reviews, 74(4), 267-280;
  4. G. Nevin, T. Rajamohan, Influence of virgin coconut oil on blood coagulation factors, lipid levels and LDL oxidation in cholesterol fed Sprague–Dawley rats, Department of Biochemistry, University of Kerala, http://e-spenjournal.org.marlin-prod.literatumonline.com/article/S1751-4991(07)00043-1/abstract;
  5. Jessa J., Hozyasz K. (2015). Wartość zdrowotna produktów kokosowych. Pediatria Polska 282;
  6. Kai Ming Liau, Yeong Yeh Lee, Chee Keong Chen, Aida Hanum, G. Rasool, An Open-Label Pilot Study to Assess the Efficacy and Safety of Virgin Coconut Oil in Reducing Visceral Adiposity, “ISRN Pharmacol.” 2011 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3226242/;
  7. Kłosiewicz-Latoszek L. (2017), Olej kokosowy a choroby sercowo-naczyniowe, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-krazenia/olej-kokosowy-a-choroby-sercowo-naczyniowe;
  8. O. Ogbolu, A. A. Oni, O. A. Daini, A. P. Oloko, In vitro antimicrobial properties of coconut oil on Candida species in Ibadan, Nigeria, “Med. Food. 2007” nr 10 (2), s. 384-387 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17651080;
  9. Prasanth Kumar PK, Gopala Krishna AG. 2015. “Physicochemical characteristics of commercial coconut oils produced in India.” Grasas Aceites 66 (1): e062;
  10. Voon, P. T., Ng, T. K. W., Lee, V. K. M., & Nesaretnam, K. (2011). Diets high in palmitic acid (16: 0), lauric and myristic acids (12: 0+ 14: 0), or oleic acid (18: 1) do not alter postprandial or fasting plasma homocysteine and inflammatory markers in healthy Malaysian adults–. The American journal of clinical nutrition, 94(6), 1451-1457.

Opinie klientów