info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Błonnik oczyszczający 1 kg - DeliFOOD

Błonnik witalny oczyszczający cena właściwości

Błonnik oczyszczający 1 kg - DeliFOOD

32,99 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 3 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Błonnik oczyszczający - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
PolskaDeliFOOD

Składniki: babka płesznik (85%), błonnik ze skórek Psyllium Husk 15 %

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Błonnik oczyszczający - Zastosowanie

Błonnik oczyszczający może stosowany być w formie zawiesiny przygotowanej na bazie szklanki wody. Ponadto, możemy stosować go jako dodatek do koktajli warzywno-owocowych, wyciskanych soków, domowych lodów lub porannej owsianki. Należy jednak pamiętać, że nie wolno spożywać błonnika oczyszczającego w dawce przekraczającej dzienne zalecenia (tj. 12g/24h).

Zaleca się spożywać  12 gram dziennie błonnika oczyszczającego (3 miarki) rozpuścić w szklance wody, poczekać 3 min. wymieszać i spożyć.  Zaleca się przyjmować suplement diety  przez 30 dni. W czasie kiedy będzie stosowany suplement diety zaleca się spożywanie 1,5 litra wody dziennie.

Nie przekraczać zalecanej  porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek z jego składników. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Przechowywać w miejscu suchym, w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętych opakowaniach.

Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zachowanie dobrej kondycji.

Błonnik oczyszczający - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych błonnika oczyszczającego

Błonnik (nazywany również włóknem roślinnym) odgrywa niezwykle ważną rolę w codziennej diecie człowieka. Jest on odpowiedzialny między innymi za wspomożenie walki z nadmiarem zbędnych kilogramów, jak również za profilaktykę licznych chorób o charakterze dietozależnym. Wprowadzenie odpowiednich ilości niniejszego składnika do naszej codziennej diety może istotnie wpłynąć na poprawę naszego zdrowia oraz samopoczucia. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tego niezwykłego składnika pokarmowego.

Jak stosować błonnik w proszku?

Gdzie kupić błonnik w proszku?

Czy błonnik naturalny wspomaga odchudzanie?

  • Błonnik w proszku – zastosowanie w kuchni;

  • Przepisy z dodatkiem błonnika.

Czym jest błonnik i w jakich produktach możemy go znaleźć?

Błonnik stanowi kompleks substancji heterogennych, które wchodzą w skład ścian komórkowych organizmów roślinnych. Co ciekawe, składnik ten jest oporny na działanie enzymów trawiennych, niemniej jednak podlega procesom częściowego rozkładu za pośrednictwem bakterii bytujących w dolnym odcinku układu pokarmowego. Nazwa błonnik obejmuje związki o charakterze polisacharydów, wśród których wyróżnić możemy ligniny oraz skrobie. Ze względu na swoją rozpuszczalność, niniejsze włókno roślinne zazwyczaj dzielone jest na dwie grupy:

  • Błonnik rozpuszczalny w wodzie – odporny na działanie enzymów trawiennych, częściowo rozkładany za pośrednictwem bakterii bytujących w okrężnicy;
  • Błonnik nierozpuszczalny w wodzie(znany jako włókno surowe) odporny na działanie enzymów trawiennych i wydalany z organizmu w niezmienionej formie.

Błonnik uznawany jest za jeden z najważniejszych składników diety człowieka. Jest on odpowiedzialny za profilaktykę licznych zaburzeń (w tym chorób o charakterze cywilizacyjnym). W naturalnych warunkach błonnik występuje zarówno w warzywach (np. roślinach strączkowych, brokułach, cukinii, cebuli), owocach (np. śliwkach, jagodach, bananach, pomidorach), produktach zbożowych (najwięcej znajdziemy go w produktach pełnoziarnistych) oraz w migdałach i orzechach.

Błonnik w diecie – dlaczego jest tak ważny dla naszego zdrowia?

Błonnik spełnia wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Wchodzi on w interakcję z florą bakteryjną jelit i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Warto jednak wiedzieć, że rola błonnika w profilaktyce chorób dietozależnych jest znacznie większa. Badania naukowe dowodzą, iż włókno roślinne, wprowadzone w odpowiednich ilościach do codziennej diety, może wpływać na istotne zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia w przyszłości. Dostarczanie do organizmu około 30g błonnika na dobę (w połączeniu ze zdrową dietą i aktywnym trybem życia) jest w stanie uregulować poziom ciśnienia krwi oraz obniżyć wartość cholesterolu. Ponadto, spożywanie niniejszego składnika może wpływać na profilaktykę zaburzeń metabolicznych, w tym insulinooporności i cukrzycy typu drugiego.

Okazuje się, iż niniejszy składnik pokarmowy przyczynia się do spowolnienia procesów opróżniania żołądka, co istotnie wpływa na obniżenie poziomu glikemii poposiłkowej. Warto również wiedzieć, że włókno roślinne odgrywa niezwykle ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych w obrębie układu pokarmowego (a zwłaszcza jelita grubego). Działanie przeciwnowotworowe błonnika opiera się w głównej mierze na wzroście treści jelita grubego, dzięki czemu możliwe staje się rozpuszczanie szkodliwych związków o charakterze kancerogennym, jak również toksycznych metabolitów. Dodatkowo, włókno roślinne jest niezwykle ważne dla naszej odporności. Badania dowodzą, iż spożywanie odpowiednich ilości błonnika, w połączeniu ze zdrową dietą i regularną aktywnością fizyczną, może wpływać na zmniejszanie poziomu markerów procesu zapalnego w surowicy krwi.

Błonnik a zaparcia

Włókno roślinne stanowi niezwykle ważny element walki z problemem uciążliwych zaparć. Wprowadzenie go do zdrowiej diety oraz aktywnego trybu życia wpływa między innymi na zwiększenie masy kałowej i ułatwienie jej wydalania z organizmu. Ponadto, błonnik odpowiedzialny jest za pobudzenie prawidłowej perystaltyki jelit, co sprzyja regularności i zwiększeniu częstości wypróżnień. Warto również wiedzieć, iż włókno roślinne może stanowić cenny element wspomagający leczenie Zespołu Jelita Drażliwego (szczególnie w postaci zaparciowo-biegunkowej). Warto przy tym pamiętać, aby dostarczać do organizmu błonnik możliwie jak najwyższej jakości, najlepiej ten pochodzący z naturalnych źródeł, czyli świeżych warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych. Niemniej jednak, w przypadku w którym ilość błonnika dostarczana wraz z codzienną dietą jest niewystarczająca, skuteczna może okazać się suplementacja wysokiej jakości błonnika oczyszczającego.

Błonnik oczyszczający – dawkowanie

Zaleca się, aby każdego dnia nie przyjmować więcej niż 12g błonnika oczyszczającego. Niniejszy produkt należy rozpuścić w szklance wody, dokładnie wymieszać, a następnie odczekać około 3 minut i wypić. Taką suplementację można stosować przez około 30 dni. Warto przy tym pamiętać, że podczas stosowania błonnika oczyszczającego należy zwiększyć ilość spożywanych płynów. Każdego dnia trzeba wypijać minimum 2 litry płynów (najlepiej w postaci czystej wody niegazowanej). W celu ustalenia odpowiedniej, dostosowanej do indywidualnych wymagań organizmu dawki suplementacji warto zasięgnąć konsultacji w gabinecie wykwalifikowanego dietetyka. Pamiętajmy również, że wprowadzenie suplementacji błonnika oczyszczającego może przyspieszyć proces odchudzania jedynie wtedy, gdy jego stosowanie połączymy ze zdrową dietą oraz regularną aktywnością fizyczną.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania błonnika

Suplementacja błonnika nie jest zalecana w przypadku alergii na którykolwiek ze składników preparatu, jak również:

  • W sytuacji stanu zapalnego w obrębie żołądka lub dróg żółciowych;
  • W przypadku niedoborów białka lub składników mineralnych;
  • W przypadku choroby wrzodowej żołądka i/lub dwunastnicy.

Warto również wiedzieć, że stosowanie zwiększonych ilości błonnika może wchodzić w niekorzystną interakcję z niektórymi środkami farmakologicznymi. Włókno pokarmowe może bowiem obniżać skuteczność takich środków jak:

  • Paracetamol;
  • Farmaceutyki podawane w leczeniu zaburzeń czynności gruczołu tarczycowego, padaczki, depresji, zaburzeń lekowych, choroby Parkinsona;
  • Glikozydy nasercowe oraz antybiotyki;
  • Farmaceutyki odpowiedzialne za zmniejszanie poziomu stężenia lipidów we krwi.

Błonnik w proszku – cena

Za opakowanie błonnika oczyszczającego w proszku o wadze 300g zapłacimy około 10,00-15,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena produktu może różnić się w zależności od wybranego producenta i dystrybutora.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące błonnika

Pytanie 1: Jak stosować błonnik w proszku? Błonnik w proszku możemy stosować na kilka różnych sposobów. Możemy spożywać go w formie zawiesiny rozpuszczonej w jednej szklance wody, jak również w formie dodatku do odżywczego koktajlu.

Pytanie 2: Gdzie kupić błonnik w proszku? Błonnik w proszku możemy kupić w większości aptek oraz w niektórych drogeriach. Niemniej jednak, warto poszukać go również w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas zyskamy nie tylko gwarancję najwyższej jakości produktu, ale również możliwość jego zakupu w atrakcyjnej cenie.

Pytanie 3: Czy błonnik naturalny wspomaga odchudzanie? Błonnik naturalny jest w stanie przyczynić się do przyspieszenia procesu odchudzania. Należy jednak pamiętać, że osiągnięcie wymarzonych efektów możliwe jest tylko poprzez połączenie właściwej suplementacji włókna roślinnego, ze zdrową dietą i regularną aktywnością fizyczną. W celu ustalenia indywidualnego jadłospisu zapewniającego stopniową redukcję masy ciała, warto zasięgnąć opinii w gabinecie wykwalifikowanego dietetyka.

 

błonnik oczyszczający

 

Podsumowanie

Włókno roślinne jest niezwykle ważnym elementem diety każdego człowieka. Jest ono w stanie przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego w przyszłości, jak również złagodzenia objawów uciążliwych zaparć. Błonnik powinien być dostarczany do naszego organizmu wraz z codzienną dietą. Niemniej jednak, można go również suplementować w formie błonnika oczyszczającego w proszku. W celu ustalenia odpowiedniej, dostosowanej do indywidualnych wymagań, dawki suplementacji warto udać się do gabinetu wykwalifikowanego dietetyka lub zasięgnąć konsultacji u gastroenterologa.

Bibliografia

  1. Aune D, Chan DS, LauR, et al. Dietaryfiber, whole grains, and risk of colorectal cancer:systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. BMJ: 343. 2011;
  2. Bartnikowska E., Hasik J., Włókno roślinne w żywieniu człowieka, PZWL, Warszawa 1987;
  3. Bienkiewicz M., Bator E., Bronkowska M.: Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Probl Hig Epidemiol. 96(1), 57-63. 2015;
  4. Ciborowska H., Rudnicka A.(2007). Dietetyka Żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka, Warszawa, wydawnictwo Lubelskie PZWL;
  5. Dembiński Ł., Banaszkiewicz A., Radzikowski A., Dieta bogatoresztkowa – definicja, korzyści i normy w pediatrii, Pediatria Współczesna. Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka, 2010, nr 12, s. 139–145;
  6. Górecka D., Błonnik pokarmowy. Znaczenie żywieniowe i technologiczne, Przegląd Zbożowo-Młynarski, 2008, nr 11, s. 23–26;
  7. Jarosz M.: Normy żywienia dla populacji Polski. Warszawa, 2017;
  8. Karwowska Z., Majchrzak K.: WPŁYW BŁONNIKA NA ZRÓŻNICOWANIE MIKROFLORY JELITOWEJ (MIKROBIOTA JELIT)*. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVIII, 4, str. 701 – 709. 2015;
  9. Pachołek B., Górecka D., Prozdrowotne i technologiczne właściwości błonnika pokarmowego, Zeszyty Naukowe, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, 2010, nr 162, s. 82–95;
  10. Platta A.: ROLA DIETY BOGATORESZTKOWEJ W PROFILAKTYCE I LECZENIU ZAPARĆ, OTYŁOŚCI, CUKRZYCY I CHORÓB UKŁADU SERCOWO-NACZYNIOWEGO. ZESZYTY NAUKOWE AKADEMII MORSKIEJ W GDYNI, nr 86, grudzień 2014;
  11. Szczepańska J. et al., Ocena częstości spożycia wybranych źródeł błonnika pokarmowego oraz ich związku z masą ciała studentów, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2010, nr 3, s. 382–390;
  12. Walczak – Gałęzewska M., Nowrocka M., Pupek-Musialik D.: Zastosowanie błonnika w terapii otyłości i zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego. Forum Zaburzeń Metabolicznych , tom 3, nr 2, 54–60.2012;
  13. Zabłocka-Słowińska K., Jawna K., Grajeta H., Biernat J.: INTERAKCJE POMIĘDZY SKŁADNIKAMI SUPLEMENTÓW DIETY A WYBRANYMI LEKAMI STOSOWANYMI W TERAPII CHORÓB UKŁADU SERCOWO-NACZYNIOWEGO. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVI, , 2, str. 132 – 139. 2013;
  14. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O.: Spirulina i błonnik witalny, a leczenie otyłości. Med Rodz 1(18): 18-22. 2015;
  15. Zhang Z, Xu G, Ma M, et al. Dietary Fiber Intake Reduces Risk for Gastric Cancer: A Meta-analysis. Gastroenterol, 145: 113-120. 2013.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów