info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

KONTAKT

promocje
Podkategorie
-30%Mleko kokoswe organiczne cena, zastosowanie, właściwości
Mleko kokoswe organiczne cena, zastosowanie, właściwości
Mleko kokoswe organiczne cena, zastosowanie, właściwości
Mleko kokoswe organiczne cena, zastosowanie, właściwości

BIO Mleko kokosowe 400ml - BIO ASIA

9,99 zł6,99 zł(6)
Najniższa cena z 30 dni: 9,99 zł

Produkt niedostępny


Wartości odżywcze

Wyciąg z orzecha kokosowego* 68%, woda, substancja zagęszczająca guma guar*

* z kontrolowanego rolnictwa ekologicznego

Przed otwarciem mocno wstrząsnąć. Po otwarciu przechowywać w lodówce. 

Uwaga: w przypadku kiedy mleko będzie miało twardą konsystencję, proszę przelać do garnka i 5 do 10 minut podgrzewać i przy tym od czasu do czasu mieszać. Proces nie wpływa na jakość produktu. 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Zastosowanie

  • jako składnik sosów, zup, marynat
  • składnik koktajli i deserów
  • można używać go do duszenia mięsa
  • do kawy i drinków, zwłaszcza egzotycznych
  • do galaretek, lodów, polewy do ciast
  • polecany do deserów, których głównym składnikiem jest ryż
  • dodatek do musli
  • łagodzi i wzbogaca smak silnie aromatycznych przypraw
  • dodatek do dań typu curry


Opis

Mleko kokosowe to biały płyn, który przygotowuje się z miąższu dojrzałego orzecha kokosowego. Sama nazwa może być myląca, ponieważ kokos w swoim wnętrzu nie zawiera właściwie mleka, a sok. To właśnie z tego soku, z dodatkiem wody, w procesie gotowania wytwarzane jest mleko kokosowe. Mleko kokosowe to podstawowy składnik kuchni azjatyckiej, zwłaszcza rejonów Azji Południowo-Wschodniej.

Mleko kokosowe swoje bogactwo zawdzięcza wysokiemu stężeniu oleju kokosowego. W temperaturze pokojowej ma stan ciekły. Możliwe jest oddzielenie się płynu od tłuszczu, co jest całkowicie naturalne. 

Kokos bogaty jest w kwasy tłuszczowe MCT, które w porównaniu z innymi tłuszczami, nie odkładają się w formie tkanki tłuszczowej, ale zamieniane są na energię. Kwasy tłuszczowe zawarte w mleku kokosowym przydają się do zapewnienia energii węzłom chłonnym, wątrobie oraz komórkom tłuszczowym. W skład owocu palmy kokosowej wchodzą naturalne składniki, takie jak magnez, potas, fosfor a także błonnik i kwas foliowy.  

BIO Mleko kokosowe, to produkt pochodzący z upraw ekologicznych – oznacza to, że użyty do jego produkcji kokos pochodzi ze sprawdzonej uprawy ekologicznej.

 

PRODUCENTBIO ASIA
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


CIASTECZKA Z BIAŁYM MAKIEM
PRZEPIS

CIASTECZKA Z BIAŁYM MAKIEM

Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 1/2 szklanki cukru trzcinowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki mleka
– 200 g masła
– starte migdały do obtoczenia

 

Składniki na masę makową:

- Około 300 gramów suchego, zmielonego białego maku;
- Około 150 mililitrów wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego lub kokosowego) -lub mniej jesli będzie za rzadkie
- Skórki startej z jednej pomarańczy;
- Około 200 mililitrów miodu spadziowego lub syropu z agawy;
- Dwóch łyżeczek ekstraktu waniliowego.

 

Wykonanie:

Do miski wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać miękkie masło, cukier i mleko. Wyrobić ciasto. Na końcu dodać masę makową (wszystkie składniki masy mieszaj aż do połączenia się składników) i jeszcze raz krótko zagnieść ciasto. Podzielić je na pięć części. Z każdej części uformować wałek o grubości ok. 2-3 cm. Obtaczać w startych migdałach lub innych orzechach. Schłodzić w lodówce (przez ok. 1 godzinę). Po tym czasie pokroić wałki w plasterki o wielkości ok. 0,5 cm i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut w 180 stopniach.

ZUPA - KREM Z DYNI
PRZEPIS

ZUPA - KREM Z DYNI

Składniki:

  • Około 300 g pokrojonej w kostkę (pozbawionej pestek) i obranej ze skóry dyni piżmowej;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 cm korzenia imbiru;
  • 1 łyżeczki kurkumy;
  • 1 szalotki;
  • Szczypty ostrej papryki;
  • 100 ml mleka kokosowego;
  • 300 ml bulionu warzywnego;
  • Szczypty soli;
  • Garści posiekanej świeżej kolendry (lub dwie łyżeczki suszonej mielonej) lub natki pietruszki;
  • Garści prażonych nasion słonecznika.

Sposób przygotowania:

Szalotkę pokrój w drobną kostkę, imbir zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie podsmaż je na niewielkiej ilości oliwy z oliwek (na dnie grubego garnka);
Do szalotki oraz imbiru dodaj łyżkę kurkumy oraz szczyptę ostrej papryki i praż całość jeszcze przez krótką chwilę;
Do podsmażonych składników dodaj pokrojoną w kostkę dynię i zalej całość bulionem warzywnym;
Kiedy dynia stanie się miękka, dodaj do zupy około 80ml mleczka kokosowego;
Gotuj zupę jeszcze przez kilka minut, a następnie zmiksuj ją na gładki krem przy pomocy blendera i dopraw solą według uznania;
Na suchej patelni upraż delikatnie nasiona słonecznika;
Przelej gotową zupę do miseczki, posyp ją prażonymi pestkami słonecznika oraz świeżą kolendrą, a na koniec polej odrobiną mleczka kokosowego.

KOKTAJL OWOCOWY
PRZEPIS

KOKTAJL OWOCOWY

Składniki:

- 1 banan;
- ½ szklanki truskawek;
- ½ szklanki borówek;
- 1 brzoskwinia;
- 8-10 kostek lodu;
- 150 ml mleka kokosowego;
- 1 łyżeczka oleju kokosowego;

Sposób przygotowania:

Banana obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie przełóż do kielicha blendera;
Borówki oraz truskawki dokładnie opłucz i dodaj do banana;
Brzoskwinię obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do składników w blenderze;
Do owoców dodaj mleko kokosowe, kostki lodu oraz łyżkę oleju kokosowego. Następnie, dokładnie wymieszaj całość przy pomocy blendera i przelej zawartość do dwóch szklanek.

Gotowy koktajl możesz udekorować świeżymi liśćmi mięty.

Kurczak orientalny garam masala z ananasem
PRZEPIS

Kurczak orientalny garam masala z ananasem

Składniki:

- polędwiczki z kurczaka - 500 g
- świezy anans - 4 plastry
- ryż brązowy - 200 g
- garam masala – 1 łyżeczka
- kurkuma – 1 łyżeczka
- mleko kokosowe – 200 ml
- sok z limonki
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Ryż zagotować w osolonej wodzie.
Polędwiczki i ananasa pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka, dodać mleczko kokosowe, przyprawy i sok z limonki, dusić przez chwilę na wolnym ogniu, pod koniec dodać ananasa.
Ugotowany ryż dodać do reszty składników, doprawić do smaku, gotować aż wchłonie cały sos.

Domowe batony musli z dodatkiem świeżych jagód
PRZEPIS

Domowe batony musli z dodatkiem świeżych jagód

Składniki:

- 350g płatków owsianych (grubych);
- 1 szklanka mąki kokosowej;
- 3 duże łyżki miodu rzepakowego;
- 200g świeżych jagód;
- 150g masła klarowanego;
- 100ml mleka kokosowego;
- Szczypta soli himalajskiej.

Sposób przygotowania:                                   

W misce wymieszaj ze sobą: płatki owsiane, sól oraz mąkę;
W malutkim garnku rozpuść: masło z mlekiem i miodem;
Wymieszaj ze sobą suche oraz mokre składniki, a następnie dodaj do nich świeże jagody;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia;
Przy pomocy dłoni uformuj batoniki i ułóż je na blaszce do pieczenia;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim batony przez około 25-30 minut.

Smaczny pudding kokosowy na bazie tapioki
PRZEPIS

Smaczny pudding kokosowy na bazie tapioki

Składniki:

- Około 400ml mleka kokosowego;
- 3 dużych łyżek tapioki;
- 2 łyżeczek cukru kokosowego;
- 2 łyżek wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

Gotuj tapiokę z mlekiem kokosowym na małym ogniu przez około 20 minut;
Kiedy masa stanie się gęsta, dodaj do niej wiórki kokosowe oraz cukier;
Całość delikatnie wymieszaj i zdejmij z ognia;
Gotowy pudding przełóż do miseczek i podawaj w towarzystwie świeżych owoców, na przykład malin oraz/lub borówek.

Pyszne smoothie z dodatkiem kremu kokosowego
PRZEPIS

Pyszne smoothie z dodatkiem kremu kokosowego

Składniki:

- 1 banan;
- 1 garść mrożonych malin;
- 1 garść mrożonych borówek;
- 100ml mleka kokosowego;
- 1 łyżka kremu kokosowego.

Sposób przygotowania:

Banana obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie przełóż do kielicha blendera;

Do banana dodaj mrożone owoce, mleko kokosowe oraz krem kokosowy;

Dokładnie zmiksuj wszystkie składniki, aż do momentu zyskania jednolitej konsystencji;

Gotowy koktajl przelej do szklanek i podawaj w towarzystwie świeżych liści mięty.

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Przepis na zdrowy deser. Jak przyrządzić pyszne lody na mleku kokosowym?

Za oknami coraz cieplej, a to oznacza, że z czystym sumieniem możemy rozpocząć sezon na lody! Jak sprawić, aby ten wyjątkowy deser był nie tylko smaczny, ale i zdrowy? To proste! Lody w wersji fit, na bazie mleka kokosowego, z łatwością przyrządzisz w swojej kuchni. Nie potrzebujesz do tego żadnych wymyślnych sprzętów, ani drogich składników. […]

czytaj więcej...