BIO Migdały 250g - VIVIO
BIO Migdały 250g - VIVIO
Produkt niedostępny
- skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Włochy | VIVIO |
Bio migdały
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 2611kJ/635kcal
Tłuszcz 57,8g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 11g
Węglowodany 3,3g
w tym cukry 3,2g
Błonnik 12,2g
Białko 19,4g
Sól 0,01g
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
- Zastosowanie
Migdały to doskonała przekąska, można je jeść na surowo lub wcześniej uprażyć. Są doskonałym składnikiem ciast, ciasteczek i tortów oraz różnego rodzaju deserów. Składnik napoju roślinnego, płatków i mąki migdałowej. Sprawdzą się również w wersji wytrawnej jako dodatek do sałatek czy składnik domowego pesto do makaronu.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- Opis produktu
Żywność ekologiczna jest objęta kontrolą w trakcie całego procesu produkcji. Jej wytwarzanie odbywa się z troską o środowisko naturalne, jest wolna od GMO i nawozów syntetycznych. Bio migdały od Vibio charakteryzuje wysoka jakość, świeżość i doskonały smak.
Migdały to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego. Należą do tej samej rodziny co wiśnie, brzoskwinie i mango. Następnym razem, kiedy zjesz brzoskwinię, zauważ, że jej pestka przypomina migdał.
Migdały to bogactwo antyoksydantów, białka, błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Pomimo, że migdały mają dużą zawartość tłuszczu (około 58g w 100g) oraz ponad 600 kalorii w 100g, poleca się włączyć je do codziennej diety ze względu na ich wysoką wartość odżywczą oraz zawartość witamin, szczególnie witaminy E i NNKT.
Co zawierają migdały?
Witamina E
Migdały, pod względem zawartości witaminy E, górują pośród innych orzechów. Witamina E należy do witamin rozpuszczających się w tłuszczach. Nie bez powodu nazywana jest "witaminą młodości". Jest bardzo silnym antyutleniaczem, chroniącym komórki przed stresem oksydacyjnym, tym samym spowalniając procesy starzenia. Witamina E uczestniczy także w ochronie krwinek czerwonych, ekspresji genów i przekazywaniu sygnałów nerwowych. Dodatkowo tokoferol ma wpływ na wydolność mięśni i wytwarzania nasienia u mężczyzn.
Błonnik
Migdały zawierają około 12 gramów błonnika na 100 gramów. Dzięki spożywaniu produktów bogatych w błonnik możemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i obniżyć stężenie cholesterolu. Błonnik, jak wcześniej wspomniano, zapobiega zaparciom, reguluje pracę jelit i usprawnia proces trawienia, co ma wpływ na minimalizowanie ryzyka rozwoju nowotworu jelita grubego i okrężnicy. Błonnik stabilizuje poziom cukru i zapobiega powstawaniu miażdżycy, pomaga oczyszczać organizm, należy więc zadbać, by nie brakowało go w zdrowej diecie.
Białko
Migdały są na drugim miejscu, zaraz po orzechach ziemnych, pod względem zawartości białka. Zawierają go więcej niż niektóre nasiona strączkowe. Powinny obowiązkowo znaleźć się w diecie wegan. Migdały zawierają również dużą ilość aminokwasu nazwanego arganiną dlatego polecane są sportowcom i osobom prowadzącym aktywny tryb życia.
NNKT
Migdały to skarbnica niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Dzięki ich zawartości spożycie migdałów wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka zachorowania na choroby serca.
Migdały - dzienna porcja zdrowia
Migdały są wysokokaloryczne i bogate w tłuszcze - nie należy przekraczać dziennej porcji około 1 garści (40g).
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.