BIO Melasa z cukru trzcinowego 450g - VIBIO
BIO Melasa z cukru trzcinowego 450g - VIBIO
Produkt niedostępny
- skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Paragwaj | VIBIO |
W skład BIO melasy z cukru trzcinowego wchodzi 100% organicznego cukru trzcinowego.
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ | 1293 kJ/305 kcal | 15% |
Tłuszcz | 0,1 g | 0,1% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) | 0,1 g | 0,5% |
Węglowodany | 71,1 g | 27% |
W tym | ||
Cukry | 35,5 g | 39% |
Błonnik | 3,5 g | - |
Białko | 3,1 g | 6,2% |
Sól | 0,03 g | 5% |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
- Zastosowanie
Organiczna melasa jest ekstrahowana podczas procesu produkcji cukru trzcinowego. Produkt stosować można do słodzenia herbaty, kawy, napojów, wypieków, deserów.
- Opis produktu
Melasa z trzciny cukrowej, to naturalny cukier w postaci ciemnobrązowego, gęstego syropu. Melasa, nazywana przez wielu “czarnym złotem”, bogata jest w naturalny wapń, żelazo, magnez, selen, potas, chrom, witaminę C oraz witaminy z grupy B i kwas foliowy. Cukier trzcinowy posiada charakterystyczny aromat, który idealnie współgra z zapachem wanilii, cynamonu i czekolady. Idealny jest więc do wypieku ciast, przygotowywania deserów, do słodzenia kawy.
Melasa nadaje się do zastąpienia miodu, cukru białego i innych słodzików. Używa się jej do wyrobu alkoholu, kwasów organicznych i drożdży do pieczenia. Ma postać gęstej, lepkiej cieczy o brązowym zabarwieniu. Melasa to syrop z trzciny cukrowej, który zawiera wszystkie jej najważniejsze właściwości oraz skondensowane składniki: witaminy i minerały. Jest bogata w żelazo, magnez, wapń, potas i miedź.
Melasa to w 100% naturalny i ekologiczny produkt. Oznacza to, że w minimum 95% składa się z organicznych składników, pochodzących z certyfikowanych upraw. Jest znacznie mniej kaloryczna niż cukier tradycyjny i miód.
Inne rodzaje melasy mogą pochodzić nie tylko z trzciny cukrowej, ale też z buraka, agawy, daktyli czy karobu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.