BIO mąka żytnia typ 720 - 1kg

Mąka żytnia typ 720 organiczna opinie, cena, właściwości
Mąka żytnia typ 720 organiczna opinie, cena, właściwości

5,45 zł


Do koszyka

Dostępny na magazynie


30 dni na zwrot
Darmowa dostawa od 249zł

Opis

BIO mąka żytnia typ 720 pochodzi z ekologicznych gospodarstw rolnych usytuowanych w Bieszczadach. Żyto, z którego jest produkowany ten typ mąki jest bogate w naturalne składniki, takie jak: potas, sód, żelazo, kwas foliowy i fluor. Ma bardziej wyrazisty smak od pszenicy i należy do tak zwanego zboża twardego. Mąka pytlowa idealnie nadaje się do wypieków na zakwasie. 

Chleb żytni jest polecany przez wielu dietetyków i specjalistów ds. żywienia. Dostarcza żelaza, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, cynku i manganu. Żytnie pieczywo to także ważne źródło witamin z grupy B.

Węglowodany w pieczywie żytnim uwalniają się do krwi powoli i stopniowo, dlatego zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Chleb żytni na zakwasie ma indeks glikemiczny równy 48 (w przypadku pieczywa pszennego wynosi on 70).

Jeżeli dbasz o zdrową, urozmaiconą dietę i chcesz zwiększyć wartość odżywczą swojego posiłku, możesz dodać do pieczywa żytniego inne ziarna zbożowe, ziarna słonecznika, nasiona chia, soję lub miód. Pieczywo z dodatkiem soi stanowi doskonałe źródło białka roślinnego. 

PRZEPIS NA PANCAKES Z MĄKĄ ŻYTNIĄ

SKŁADNIKI:

1/3 szklanki mąki żytniej typ 720

1/3 szklanki mąki uniwersalnej

1/2 łyżeczki drobnej soli

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki maślanki

1 łyżka sorgo

2 łyżki roztopionego masła

1 jajko

olej kokosowy do smażenia

SPOSÓB WYKONANIA:

Suche składniki łączymy ze sobą w misce. W osobnym naczyniu mieszamy mokre składniki. Ustawiamy patelnię na średnim ogniu i roztapiamy odrobinę oleju kokosowego. Gdy tłuszcz się nagrzeje smażymy małe "naleśniki". Podajemy z domową konfiturą lub miodem.

 

Skład / Wartości odżywcze

Składniki: 100 % mąka żytnia

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 

Szczegóły produktu

WEGETARIAŃSKI:
WEGAŃSKI:
CERTYFIKAT BIO:
LINK DO PRZEPISU: KLIKNIJ

Stosowanie

BIO mąkę żytnią typ 720 można wykorzystać:

- do wypieku chleba, bułek;

- do ciast;

- do wyrobu domowego makaronu;

- do lepienia pierogów;

- do naleśników;

- do zagęszczania sosów.

 

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Opinie o produkcie: BIO mąka żytnia typ 720 - 1kg

Zweryfikowany recenzent
Co jest Zweryfikowany recenzent
Zweryfikowany recenzent to osoba, która potwierdziła adres e-mail lub połączyła się za pomocą serwisu społecznościowego z naszym sklepem, zapewniając większą przejrzystość i prawdziwość opinii.
MĄKA ŻYTNIA
Tytuł opinii:

Maka dobrej jakosci, od dawna pieczemy z niej chleb domowy,który wszystkim smakuje i prosza o jeszcze.Polecam,Lepsza niz inne tego rodzaju mąki
Zweryfikowany recenzent
Co jest Zweryfikowany recenzent
Zweryfikowany recenzent to osoba, która potwierdziła adres e-mail lub połączyła się za pomocą serwisu społecznościowego z naszym sklepem, zapewniając większą przejrzystość i prawdziwość opinii.
Mąka żytnia.
Samo zdrowie, polecam.
Zweryfikowany recenzent
Co jest Zweryfikowany recenzent
Zweryfikowany recenzent to osoba, która potwierdziła adres e-mail lub połączyła się za pomocą serwisu społecznościowego z naszym sklepem, zapewniając większą przejrzystość i prawdziwość opinii.
Mąka żytnia - suuper produkt
świetny produkt, bardzo polecam


Ostatnio przeglądane produkty


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również