Bio kasza sorgo bezglutenowa 500g
Bio kasza sorgo bezglutenowa 500g
Produkt niedostępny
Kasza sorgo - skład
MARKA |
---|
PIĘĆ PRZEMIAN |
Składniki: ekologiczna kasza sorgo (100%). Bez glutenu.
Masa netto: 500 g
Kraj pochodzenia: Chiny
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, szczelnie zamknięte.
Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty, zawierające alergeny.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Kasza sorgo - Zastosowanie
- zamiennik innych kasz i ziemniaków w daniach obiadowych
- dodatek do duszonych warzyw
- dodatek do musli
Kasza sorgo - Opis produktu
Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że sorgo jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Jej naturalnym miejscem występowania jest środkowa część Afryki i Ameryki oraz południowo-wschodnia część Azji. Od wieków uprawiana była w trudnych warunkach suszy, tam gdzie inne rośliny nie były w stanie rosnąć. Obecnie jest, zaraz po pszenicy, kukurydzy, ryżu i jęczmieniu, piątym zbożem uprawianym na największą skalę na naszym globie.
Sorgo zaliczane jest do traw zbożowych i wyróżnia się około 30 jej gatunków. Używane jest do produkcji mąki i kaszy. Z sorga cukrowego można pozyskać także syrop, z którego produkuje się cukier. Niektórzy uważają dziś, że w przyszłości uprawa sorgo może zastąpić rodzimą uprawę żyta i ziemniaków.
Sorgo jest podstawowym składnikiem diety i energii mieszkańców Azji i Afryki. Stanowi uzupełnienie ich posiłków w białko, witaminy i minerały. Ziarna w większości składają się ze skrobi, ale są również dobrym źródłem białka, witamin z grupy B, beta-karotenu, fosforu, potasu i żelaza.
SORGO W DIECIE
Ziarna sorgo są wykorzystywane m.in. do produkcji afrykańskiego piwa oraz chińskiej wódki o nazwie gaoliang. Bardziej popularne jest jednak wytwarzanie z sorgo kaszy, maki lub płatków. Prażona postać sorgo to ciekawa alternatywa dla kukurydzianego popcornu.
Sorgo jest doskonałym uzupełnieniem diety bezglutenowej, chorych na celiakię. Płatki i kasze z sorgo to świetny dodatek do musli, mieszanek płatków oraz bakalii.