DLA ZAMÓWIEŃ OD 99ZŁ dodajemy PREZENT orzechy ziemne GRATIS!    Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

BIO Mąka orkiszowa typ 650 jasna - 1kg - VIBIO

Mąka orkiszowa cena, orkisz, mąka orkiszowa ekologiczna, maka orkiszowa

BIO Mąka orkiszowa typ 650 jasna - 1kg - VIBIO

14,99 zł
Cena za 1KG / 1L: 14,99 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 1 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni

BIO Mąka orkiszowa - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
PolskaVIBIO

Składniki: 100 % mąka orkiszowa

Wartość odżywczaW 100g produktu% RWS (Referencyjne Wartości Spożycia
Wartość energetyczna
/energia/
1523 kJ/360 kcal18%
Tłuszcz1,5 g2,5%
W tym
Kwasy tłuszczowe nasycone
(kwasy nasycone)
0,5 g2,5%
Węglowodany72g28%
W tym
Cukry2 g2,2%
Błonnik7 g-
Białko11 g22%
Sól0,01 g0,2%

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

BIO Mąka orkiszowa - Zastosowanie

Mąka orkiszowa o typie 650 przeznaczona jest szczególnie do przyrządzania ciasta „cięższego”. Doskonale nadaje się do wypieku chleba, bułek i pierników. Sprawdzi się jednak również w przypadku wielu rodzajów ciast, takich jak miodownik czy ciasto kruche. W połączeniu z innego rodzaju mąkami może stanowić świetne uzupełnienie batonów pełnoziarnistych lub innych zdrowych wypieków. Można użyć jej do przyrządzania naleśników, gofrów i racuchów bogatych w błonnik pokarmowy.

BIO Mąka orkiszowa - KCAL

BIO mąka orkiszowa typ 650 – wartości odżywcze

100 g mąki orkiszowej typ 650 dostarcza około 360 kcal. Jest to zatem produkt średniokaloryczny. Stanowi istotne źródło węglowodanów złożonych. 100 g zawiera ich ponad 70g. Mąka dostarcza również pewnych ilości błonnika pokarmowego (około 7g/100g) oraz białka (11g/100g). W porównaniu do innych mąk, mąka orkiszowa zawiera większe ilości tłuszczów. Są to jednak w zdecydowanej większości kwasy tłuszczowe nienasycone.

BIO Mąka orkiszowa - Opis produktu

Wszystko co powinieneś wiedzieć na temat właściwości i zastosowania mąki orkiszowej typ 650

Kto z nas nie uwielbia domowych wypieków i zapachów unoszących się z kuchni przy pieczeniu ulubionych ciast i ciasteczek? A gdyby tak sprawić, by te pyszności były nie tylko niezwykle smaczne, ale również zdrowe? BIO mąka orkiszowa typ 650 to składnik, który doskonale zastąpi najczęściej wybieraną mąkę pszenną i wzbogaci wypieki w błonnik pokarmowy oraz wiele cennych składników mineralnych. Certyfikat ekologiczności gwarantuje najwyższą jakość produktu, dzięki czemu zyskujemy pewność wyboru tego, co najlepsze dla Naszego drowia i samopoczucia.

Czy mąka orkiszowa ma gluten?

Mąka orkiszowa, gdzie kupić?

Mąka orkiszowa czy pszenna – którą wybrać?

  • BIO mąka orkiszowa typ 650 – wartości odżywcze

  • BIO mąka orkiszowa typ 650, przepisy

  • BIO mąka orkiszowa typ 650 – zastosowanie

Jak jest produkowana mąka orkiszowa?

Orkisz to hybryda dwóch spokrewnionych z pszenicą traw. Wykorzystywana była w kulturze europejskiej już setki lat temu. Szeroko uprawiano ją również na Bliskim Wschodzie. W okresie średniowiecza stanowiła jedne z głównych surowców żywnościowych pospolitej ludności. Później zrezygnowano z jej uprawy na rzecz popularnej pszenicy. Na szczęście po latach orkisz wraca do łask ze względu na swoje ciekawe właściwości prozdrowotne.

Pod względem biologicznym orkisz należy do rodziny pszenic. Jest stosunkowo odporna na chłodny klimat, a długoletnie przerwanie jego upraw sprawiło, że obecne zboża są bardzo mało zmodyfikowane.

Produkcja mąki orkiszowej opiera się na tych samych procesach, co mąki pszennej. Ziarna orkiszu są jednak większe i twardsze niż klasyczne pszeniczne. To właśnie te względy sprawiły, że mąka orkiszowa odeszła z powszechnego użycia. Niemniej jednak warto włączyć ją do swojej diety ze względu na aspekty zdrowotne oraz smakowe. Cechuje się ona znacznie bogatszym składem mineralnym niż mąka pszenna oraz charakteryzuje się lekko słodkawym, orzechowym posmakiem.

Co oznacza numeracja mąki?

Numer mąki oznacza jej typ. Określa on stopień rozdrobnienia i oczyszczenia mąki. Im wyższy typ mąki, tym więcej popiołu (czyli składników mineralnych) można w niej znaleźć. Rodzaj mąki należy jednak dopasować do zastosowania. Mąki niskiego typu, do około 450, wykorzystywane są do ciast lekkich, począwszy od tych na pizzę, poprzez naleśnikowe, na pierogi i do wypieków słodkich. Nieco cięższe mąki, o typie 600-800 doskonale sprawdzają się do ciasta na pierniki, bułki, chleb oraz placków takich jak miodownik. Typy mąk powyżej 1000 służą do przygotowywania ciasta pełnoziarnistego o bardzo wysokiej zawartości błonnika pokarmowego.

Dlaczego mąka orkiszowa jest zdrowa? – o wartościach odżywczych mąki orkiszowej typ 650

Wiele źródeł donosi o wyjątkowych właściwościach ziaren orkiszu, znacznie przewyższających klasyczną pszenicę. Naturalna mąka może stanowić źródło błonnika pokarmowego, niezwykle korzystnie wpływającego na nasz układ pokarmowy. Badania naukowe wskazują na znaczną przewagę frakcji błonnika nierozpuszczalnego. Według danych literaturowych, mąka orkiszowa zawiera również więcej tłuszczów niż mąka pszenna. Na uwagę zasługuje fakt, że są to w zdecydowanej większości kwasy tłuszczowe zaliczane do NNKT, w tym kwas oleinowy. Ponadto publikacje, wśród cennych związków zawartych w mące orkiszowej, wymieniają również witamin PP, B6, D, tokoferole i prowitaminę A. Znaleźć w niej można także makro- i mikroelementy, takie jak: P, Fe, Zn, Ca, K, Mg i Na.

Mąka orkiszowa typ 650 stanowić może również cenne źródło białka roślinnego. Badania wykazały bardzo dobrą przyswajalność tego białka (PD=83%). Przyswajalność protein mąki pszennej jest znacznie niższa (PD = 78%, NPU = 57).

Mąka orkiszowa – właściwości prozdrowotne

Według zaleceń medycyny tradycyjnej, mąka orkiszowa, jako źródło błonnika pokarmowego, może znaleźć zastosowanie w łagodzeniu wielu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Badania naukowe jednoznacznie wskazują na wpływ tych nietrawionych węglowodanów na stymulację perystaltyki jelit, zapobieganie zaparciom i biegunkom. Naukowcy udowodnili również, że odpowiednia podaż błonnika pokarmowego może wtórnie obniżać poziom cholesterolu przez wiązanie kwasów tłuszczowych w przewodzie pokarmowym. Ten sam mechanizm może wpływać na zapobieganie powstawaniu kamieni żółciowych. Błonnik pokarmowy zawarty w mące orkiszowej może być również bardzo pożądany podczas odchudzania. Produkt ten zwiększa uczucie sytości poposiłkowej oraz zapobiega szybkim napadom głodu.

Mąka orkiszowa wyróżnia się spośród innych mąk bardzo wysoką zawartością składników mineralnych, które również mogą bardzo korzystnie wpływać na nasze zdrowie. Właściwa podaż magnezu i żelaza, obecnych w ziarnach orkiszu, przyczynia się do utrzymania zdrowia układu krążenia oraz prawidłowego poziomu hemoglobiny. Jak wskazują dane literaturowe, orkisz dostarcza również znacznych ilości niektórych witamin z grupy B, szczególnie witaminy B3. Ziarna mogą stanowić również źródło magnezu i fosforu. Dzięki temu mogą przyczynić się do prawidłowej pracy mięśni oraz układu nerwowego. Niezwykle wysoka zawartość manganu wiąże się natomiast ze wsparciem funkcjonowania układu immunologicznego, czyli odporności organizmu.

Mąka orkiszowa – cena

Cena mąki orkiszowej zależy od typu oraz pochodzenia produktów. Zwykle waha się w okolicach 10 zł za kilogram. Mąka orkiszowa z certyfikatem BIO może cechować się nieco wyższą ceną, która jest wynikiem zwiększonej kontroli na linii produkcji. Niemniej jednak wybór produktów tak oznaczonych daje pewność o wysokiej jakości zastosowanych surowców.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące mąki orkiszowej typ 650

Pytanie 1: Czy mąka orkiszowa ma gluten?

Orkisza zaliczany jest do rodziny pszenicy. Podobnie jak jego bliska krewniaczka, zawiera zatem gluten. Zasadniczo nie mogą go spożywać osoby chorujące na celiakie. Istnieją jednak doniesienia wskazujące na lepszą tolerancję glutenu z produktów orkiszowych przez osoby z nadwrażliwością. Może to wynikać z wysokiej zawartości cynku w ziarnach lub innych proporcjach białka glutenowego. Niemniej jednak osoby z celiakią powinny uważać przy włączaniu tego rodzaju produktów do swojej diety.

Pytanie 2: Mąka orkiszowa, gdzie kupić?

Mąka orkiszowa staje się coraz łatwiej dostępnym produktem. Często można kupić ją w zwykłych supermarketach stacjonarnych. Jeśli zależy nam na produkcie z certyfikatem ekologicznym lub tańszym (a niekoniecznie gorszym), warto zainteresować się ofertą sklepów internetowych ze zdrową żywnością.

Pytanie 3: Mąka orkiszowa czy pszenna – którą wybrać?

Biorąc pod uwagę aspekty zdrowotne, zdecydowanie lepszym wyborem będzie mąka orkiszowa. Jasna mąka pszenna jest właściwie pozbawiona jakichkolwiek wartości odżywczych. Zdecydowanie lepiej wypada mąka pszenna pełnoziarnista, jednak ma ona również ograniczone wykorzystanie praktyczne ze względu na cięższą konsystencję i mniejszą sypkość. Warto jednak eksperymentować w kuchni i mieszać różnego rodzaju mąki.

 

BIO mąka orkiszowa

 

Bibliografia

  1. Małgorzata Piecyk, Dorota Kulka, Elwira Worobiej. Charakterystyka i wartość odżywcza ziarna orkiszu i produktów orkiszowych. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLII, 2009, 3, str. 247 – 251.
  2. https://swiat-orkiszu.pl/blog/50_M%C4%84KA-ORKISZOWA-WADY-I-ZALETY [dostęp: 3.11.2020r.].
  3. https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/maka-orkiszowa-wlasciwosci-sklad-i-zastosowanie-maki-orkiszowej,25206.html [dostęp: 3.11.2020r.].
  4. https://pl.wikipedia.org/wiki/Pszenica_orkisz [dostęp: 3.11.2020r.].
  5. Dorota Litwinek, Halina Gambuś, Renata Sabat, Anna Wywrocka-Gurgul, Magdalena Laskoś. Porównanie jakości i wartości odżywczej mąki żytniej, pszennej i orkiszowej z pełnego przemiału. Technologiczne kształtowanie jakości żywności, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków, 2015, str. 171-180.
  6. Katarzyna Majewska, Ewa Dąbkowska, Krystyna Żuk-Gołaszewska, Józef Tyburski. Wartość wypiekowa mąki otrzymanej z ziarna wybranych odmian orkiszu (Triticum Spelta l.). Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 2 (51), 60 – 71.
  7. https://haps.pl/Haps/1,167709,15836238,rodzaje-i-typy-maki-co-oznaczaja-i-do-czego-ich-uzywac.html [dostęp: 3.11.2020r.].
  8. https://www.olej.edu.pl/orkisz/#Orkisz_i_maka_orkiszowa_Wlasciwosci_i_zalety_stosowania [dostęp: 4.11.2020r.].
  9. Maciej Bienkiewicz, Ewa Bator, Monika Bronkowska. Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Probl Hig Epidemiol, 2015 - phie.pl.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów