DARMOWA DOSTAWA TYLKO DZISIAJ!
Przypominamy, że w czasie darmowej dostawy punkty za zakupy zostają naliczone, jednak w tym dniu nie można wykorzystać kodów rabatowych.
Jeśli posiadasz punkty w programie lojalnościowym możesz je wykorzystać.  Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

KONTAKT

promocje

BIO Kasza jaglana 1 kg - VIBIO

(3)
Ekologiczna Kasza jaglana, Bio kasza jaglana 1000g, przepisy, kcal,

BIO Kasza jaglana 1 kg - VIBIO

(3)

12,19 zł
Ilość punktów za zakup produktu: 1 pkt (sprawdź szczegóły)

Produkt niedostępny

KRAJ POCHODZENIAMARKA
RosjaVIBIO

Kasza jaglana BIO - Skład

Składniki: BIO Kasza jaglana

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Kasza jaglana BIO - Zastosowanie

Ze względu na jej doskonały smak oraz zawartość cennych składników odżywczych, kaszę jaglaną możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.

  • Po pierwsze: gotowana na mleku kasza jaglana z owocami to doskonały sposób na rozpoczęcie pełnego wyzwań dnia;
  • Po drugie: kasza jaglana stanowi cenny składnik batonów zbożowych oraz ciasteczek pełnoziarnistych;
  • Po trzecie: kaszę jaglaną możemy wykorzystać jako podstawę do przygotowania wegańskich kotletów oraz pasztetów. Warto dodawać ją również do mięs (np. zamiast ziemniaków);
  • Po czwarte: produkt ten idealnie nadaje się do przygotowania pełnowartościowego puddingu.

Co ciekawe, ziarenka kaszy jaglanej świetnie sprawdzić się mogą również jako gruboziarnisty peeling do ciała. Natomiast zmiksowane, ugotowane ziarenka mogą posłużyć jako baza do przygotowania odżywczej maseczki na twarz.

Kasza jaglana BIO - KCAL

Kasza jaglana stanowi doskonałe źródło energii. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy około 354 kalorii. Ponadto, produkt ten jest prawdziwą skarbnicą łatwo przyswajalnych węglowodanów oraz białka. Dlatego też, jeśli nie istnieją ku temu żadne wyraźne przeciwwskazania, warto wprowadzić go do zdrowej diety i aktywnego trybu życia.

Kasza jaglana BIO - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych BIO kaszy jaglanej

Wraz ze wzrostem świadomości dotyczącej zasad zdrowego odżywiania, coraz częściej sięgamy po produkty, które są w stanie dostarczyć do naszego organizmu zestaw cennych składników odżywczych witamin i minerałów. Jednym z tych produktów jest BIO kasza jaglana. Niniejsza odmiana, pochodząca z odżywczych ziaren prosa, szczególnie doceniana jest przez osoby, które na co dzień rezygnują ze spożywania glutenu. Co ciekawe, wprowadzenie niniejszego produktu do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może sprzyjać zwiększaniu efektywności zastosowanych metod odchudzania oraz poprawie funkcjonowania układu nerwowego. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niezwykłych właściwości kaszy jaglanej? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić BIO kaszę jaglaną?

Jak w prawidłowy sposób przechowywać kaszę jaglaną?

Czy kasza jaglana może gotowana być na mleku?

Jaki indeks glikemiczny posiada kasza jaglana?

Czy kasza jaglana może spożywana być przez dzieci?

  • Kasza jaglana – kcal;

  • Zastosowanie kaszy jaglanej w codziennej kuchni i nie tylko.

Co to jest kasza jaglana i jakie wartości odżywcze w sobie skrywa?

Kasza jaglana stanowi jeden z najstarszych produktów spożywanych przez człowieka. Pochodzi ona z ziaren prosa, które uprawiane były już tysiące lat przed naszą erą. Co ciekawe, w połowie XX wieku kaszę jaglaną nazywano nawet „polskim ryżem”. Wszystko to za sprawą bogatej zawartości cennych dla zdrowia składników odżywczych. Kasza jaglana należy do rodzaju kasz gruboziarnistych. Proces jej powstawania składa się z kilku etapów. Po pierwsze, ziarna prosa są obłuskiwane, a następnie obtaczane i polerowane. W ten sposób, usuwane są pozostałości okrywy nasiennej, a ponadto nadawany jest charakterystyczny kształt ziarenek kaszy.

Proso zwyczajne, z którego pozyskiwana jest kasza jaglana, w naturalnych warunkach występuje na terenie Azji, Południowej Afryki oraz Australii. Niemniej jednak, współcześnie uprawiane jest ono na terenie niemalże całego świata, w tym również w Polsce. Proso jest gatunkiem rośliny samopylnej, jednorocznej, z rodziny wiechlinowatych. Posiada ono dobrze wykształcone korzenie, których długość osiągać może nawet 100 centymetrów. Łodyga prosa mierzy zazwyczaj od 80 do 150 centymetrów. Jest ona sztywna i lekko wygięta u podstawy. Proso posiada także szorstko owłosione, długie liście oraz zebrane w wiechę kwiaty. Niemniej jednak, najważniejszą jego część stanowią owoce. Białawe ziarniaki zamknięte w twardych plewkach. To właśnie z nich otrzymywana jest wartościowa kasza jaglana.

Oprócz doskonałego smaku, niniejszy produkt charakteryzuje się również zawartością cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Znajdziemy w nim spore ilości węglowodanów oraz białka. Ponadto, kasza jaglana jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu niezbędne witaminy z grupy B (w tym ryboflawinę, tiaminę oraz pirydoksynę). Dodatkowo, produkt ten zawiera w sobie spore ilość niezastąpionych minerałów, wśród których na szczególną uwagę zasługuje fosfor oraz magnez.

Kasza jaglana charakteryzuje się nico gorzkawym smakiem, który neutralizuje się wraz z procesem płukania. Posiada ona przyjemny aromat i gruboziarnistą strukturę. Jej ziarenka są koliste i odznaczają się jasno-żółtym kolorem. Kasza jaglana jest łatwa w przygotowaniu, a co najważniejsze wykazuje pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie.

BIO kasza jaglana – właściwości zdrowotne i wpływ na samopoczucie człowieka

Za sprawą zawartości cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, wprowadzenie BIO kaszy jaglanej do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie wpłynąć na poprawę naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. Produkt ten znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości antywirusowych. Dlatego też, stanowi cenne wsparcie naszej odporności w okresie jesienno-zimowym, kiedy to najbardziej narażeni jesteśmy na działanie szkodliwych wirusów i bakterii. Badania naukowe dowodzą, iż kasza jaglana wpływa na zmniejszenie stanu zapalnego w obrębie błon śluzowych, przez co pozytywnie oddziałuje na skrócenie czasu trwania kataru i innych objawów przeziębienia.

Co ciekawe, kasza jaglana jako jedna z nielicznych wykazuje właściwości odkwaszające organizm. W związku z tym, jest ona niezastąpionym elementem diety zasadowej. Jej regularne spożywanie może wpływać na utrzymanie prawidłowego poziomu pH organizmu, a tym samym efektywną pracę narządów oraz podniesienie codziennego samopoczucia. Warto także wiedzieć, że produkt ten wykazuje właściwości rozgrzewające i poprawiające przemianę materii. Dlatego też, jej spożywanie zalecane jest w przypadku osób, które zmagają się z problemem istotnej nadwagi lub otyłości.

Dzięki bogatej zawartości magnezu oraz witamin z grupy B, kasza jaglana jest w stanie wpływać na poprawę funkcjonowania naszego układu nerwowego. Wprowadzenie jej do zrównoważonej diety sprzyja zwiększeniu naszych zdolności do długotrwałej koncentracji oraz zapamiętywania. Dzięki niej będziemy w stanie osiągnąć większą efektywność podczas dnia pełnego wyzwań. Najnowsze badania naukowe zwracają również uwagę na fakt, iż zapewnienie spożywania odpowiedniej ilości witamin z grupy B (wraz z codzienną dietą) może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia zaburzeń nastroju, w tym depresji w przyszłości. Powyższe witaminy oraz minerały korzystnie wpływają również na układ sercowo-naczyniowy człowieka. Włączenie kaszy jaglanej do zdrowego stylu życia może odpowiadać za utrzymywanie prawidłowego poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi, a tym samym profilaktykę miażdżycy, udarów i zawałów serca.

Warto wiedzieć, że kasza jaglana pozytywnie wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale również urodę. Zawiera ona bowiem w swoim składzie spore ilości krzemu, jak również witaminy E (uznawanej za źródło młodości). Dlatego też, wprowadzenie kaszy jaglanej do zdrowego jadłospisu powoduje poprawienie wyglądu oraz kondycji naszej skóry, włosów i paznokci.

Kasza jaglana a dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa to nie tylko modny sposób odżywiania. To przede wszystkim konieczność dla wszystkich tych osób, które zmagają się z problemem choroby trzewnej. Niestety ustalenie zrównoważonego jadłospisu, który nie zawiera w sobie ani grama glutenu, stanowi spore wyzwanie nie tylko dla pacjentów, u których zdiagnozowano celiakię, ale również samych dietetyków. Na szczęście, na rynku dostępna jest coraz większa liczba wysokiej jakości produktów bezglutenowych, a jednym z nich jest kasza jaglana. Niniejszy produkt, otrzymywany z ziaren prosa, stanowi doskonałe źródło cennych witamin i minerałów, które niezbędne są dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. W przypadku celiakii niezmiernie ważne jest jednak, aby upewnić się, że wybrana przez nas kasza jaglana nie zawiera w sobie nawet śladowych ilości szkodliwej dla pacjentów substancji. Warto bowiem pamiętać, że choć samo proso jest zbożem bezglutenowym, kasza jaglana może produkowana być na terenie zakładów, w których gluten jest obecny. W związku z tym, należy wybierać wyłącznie tę kaszę jaglaną, która została opatrzona znakiem przekreślonego kłosa.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania kaszy jaglanej

W większości przypadków spożywanie kaszy jaglanej jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jej stosowaniem. Po pierwsze, ze względu na wysoką zawartość węglowodanów, produkt ten nie jest przeznaczony dla osób zmagających się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Po drugie, spożywanie dużych ilości kaszy jaglanej może utrudniać wchłanianie jodu. Dlatego też, nie zaleca się stosowania niniejszego produktu, w diecie osób, które zmagają się z zaburzeniami w obrębie tarczycy. Warto także pamiętać, że proso (podobnie jak inne zboża) może odpowiedzialne być za wywoływanie reakcji alergicznych. W związku z tym, zaleca się, aby wprowadzać kaszę jaglaną do swojej diety stopniowo. Natomiast w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po jej spożyciu (np. bólu brzucha, nudności, biegunki, zawrotów głowy, zaczerwienienia skóry), konieczne jest zasięgnięcie opinii w gabinecie specjalisty (lekarza pierwszego kontaktu, a najlepiej alergologa).

BIO kasza jaglana – cena

BIO kasza jaglana sprzedawana jest zazwyczaj w papierowych torebkach o pojemności 1000 gramów. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 12,00 - 15,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena kaszy jaglanej może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu należy zwrócić uwagę na to, czy wybrany przez nas produkt zawiera w swoim składzie gluten. Ta informacja jest szczególnie ważna w przypadku osób, które na co dzień zmagają się z problemem choroby trzewnej.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące kaszy jaglanej

Pytanie 1: Gdzie kupić BIO kaszę jaglaną? Produkt ten dostępny jest w nielicznych marketach spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać go w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Dzięki temu możemy uzyskać dostęp zarówno do atrakcyjnej oferty cenowej, jak również gwarancję najwyższej jakości produktu.

Pytanie 2: Jak w prawidłowy sposób przechowywać kaszę jaglaną? Produkt ten należy przechowywać w suchym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Na przykład w spiżarni lub szafce kuchennej. Jeśli chcemy na długo zatrzymać jego cenne wartości odżywcze oraz walory smakowe, powinniśmy zamknąć go w szczelnie zamykanym słoiku lub pojemniku z pokrywką. Kaszę jaglaną należy również chronić przed atakiem moli kuchennych, które często pojawiają się w naszych domach.

Pytanie 3: Czy kasza jaglana może gotowana być na mleku? Pozyskiwana z ziaren prosa kasza jaglana może gotowana być zarówno na wodzie, jak i na mleku. Dzięki temu, zyska ona nowy wymiar smaku, jak również podniesiona zostanie jej wartość odżywcza oraz energetyczna. Kasza jaglana na mleku, z dodatkiem świeżych owoców, to doskonały sposób na rozpoczęcie pełnego wyzwań dnia.

Pytanie 4: Jaki indeks glikemiczny posiada kasza jaglana? Produkt ten charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym (IG=70). Dlatego też, kasza jaglana nie powinna spożywana być przez osoby, które na co dzień zmagają się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. W przypadku powyższych zaburzeń, warto stawiać raczej na kaszę gryczaną lub kaszę jęczmienną, które charakteryzują się niższą zawartością cukrów prostych.

Pytanie 5: Czy kasza jaglana może spożywana być przez dzieci? Kasza jaglana jest produktem lekkostrawnym, a przy tym doskonałym źródłem witamin i minerałów. Co ciekawe, może ona wprowadzana być do diety nawet najmłodszych dzieci (poniżej 1 roku życia). Dla zapewnienia bezpieczeństwa, należy wprowadzać ją do jadłospisu malucha stopniowo, obserwując przy tym reakcje jego organizmu. Kasza jaglana z warzywami to doskonała i smaczna forma obiadu dla nas oraz dla naszego dziecka.

 

kasza jaglana bio

 

Kasza jaglana to coś znacznie więcej niż smaczny dodatek do obiadu. To prawdziwa skarbnica składników odżywczych, witamin i minerałów. Warto pamiętać, że jest ona produktem lekkostrawnym, dlatego też bez przeszkód może wprowadzana być do jadłospisu najmłodszych dzieci, jak również osób starszych.

Bibliografia

  1. Amadou, Issoufou, Mahamadou E. Gounga, and Guo-Wei Le. „Millets: Nutritional composition, some health benefits and processing-A review.” Emirates Journal of Food and Agriculture(2013): 501-508;
  2. Chandrasekara A., F. Shahidi. 2012. „Antioxidant Phenolics of Millet Control Lipid Peroxidation in Human LDL Cholesterol and Food Systems”. Journal of the American Oil Chemists’ Society 89 (2) : 275-285;
  3. Chandrasekara A., F. Shahidi. 2010. „Content of insoluble bound phenolics in millets and their contribution to antioxidant capacity.” Journal of Agricultural and Food Chemistry 58 (11) : 6706-6714;
  4. Cui, Xiaodong, Ru Wang, and Zhuanhua Wang. „Cationic peroxidase from proso millet induces human colon cancer cell necroptosis by regulating autocrine TNF-α and RIPK3 demethylation.” Food & function 9.3 (2018): 1878-1888;
  5. Czerwińska D., Charakterystyka żywieniowa kasz, cz. II: Wartość odżywcza i zdrowotna kaszy jaglanej, „Przegląd Zbożowo-Młynarski” 2009, nr 11, str. 12–13;
  6. Jurga R. 2014. „Prawie wszystko o kaszach”. Przegląd Zbożowo-Młynarski 48 (6) : 25-27;
  7. Kalinova J. 2007. „Nutritionally Important Components of Proso Millet (Panicum miliaceum L.): Food – Global Science Books 1 (1) : 91-100;
  8. Mattila P., J.M. Pihlava, J. Hellstrom. 2005. „Contents of phenolic acids, alkyl- and alkenylresorcinols,and avenanthramides in commercial grain products.” Journal of Agricultural and Food Chemistry 53 (21) : 8290-8295;
  9. Nishizawa N., D. Sato, Y. Ito, T. Nagasawa, Y. Hatakeyama, M.R. Choi, Y.Y. Choi, Y.M. Wei. 2002. „Effects of dietary protein of proso millet on liver injury induced by D-galactosamine in rats.” Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 66 (1) : 92-96;
  10. Park K.O., Y. Ito, T. Nagasawa, M.R. Choi, N. Nishizawa. 2008. „Effects of dietary Korean proso-millet protein on plasma adiponectin, HDL cholesterol, insulin levels, and gene expression in obese type 2 diabetic mice.” Bioscience, Biotechnology and Biochemistry 72 (11) : 2918-2925;
  11. Przetaczek-Rożnowska I., Bubis E., Zboża bezglutenowe alternatywą dla osób chorych na celiakię, „Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych” 2016, t. 65, nr 1, str. 127–140;
  12. Saleh A.S.M., Zhang Q., Chen J., Shen Q., Millet grains: nutritional quality, processing and potential health benefits, „Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety” 2013, t. 12, nr 3, str. 282–295;
  13. Zhang L., R. Liu, W. Niu. 2014. „Phytochemical and Antiproliferative Activity of Proso Millet”. PLoS One 9(8) : 1-10.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.