BIO Fasolka czerwona KIDNEY 1kg BIO PLANET
BIO Fasolka czerwona KIDNEY 1kg BIO PLANET
Produkt niedostępny
BIO Fasolka czerwona KIDNEY - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Argentyna | - brak - |
Skład: fasolka kidney* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1170 kJ / 279 kcal
Tłuszcz - 0,3 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g
Węglowodany - 29 g,
w tym cukry - 2,2 g
Błonnik - 28 g
Białko - 26 g
Sól - 0,06 g
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
BIO Fasolka czerwona KIDNEY - Zastosowanie
Sposób przygotowania: Uprzednio namoczoną co najmniej 12 godzin i przepłukaną fasolę należy gotować do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie ok. 60 min. Fasolę solimy dopiero pod koniec gotowania.
Czerwona fasola jest, obok kukurydzy, jednym z najważniejszych składników w wielu daniach kuchni meksykańskiej i południowoamerykańskiej. Trudno wyobrazić sobie bez niej takie tamtejsze klasyki jak przyrządzane w Meksyku chili con carne, burrito i gordita czy brazylijski gęsty gulasz z czarnej i czerwonej fasoli, zwany feijoada.
Czerwona fasola może być też świetnym dodatkiem do zup, gulaszów oraz curry. W Indiach przyrządza się z niej danie zwane rajma dal – do fasoli dodają cebulę, pomidory i odpowiednio skomponowany zestaw przypraw.
Jest też znakomitą bazą do pysznych past kanapkowych oraz dipów. Konsystencja fasoli sprawia, że świetnie nadaje się ona także do przyrządzania wegetariańskich i wegańskich pasztetów. Pasują do niej przeróżne dodatki – możesz np. zblendować ją z suszonymi pomidorami i odrobiną mielonej słodkiej lub wędzonej papryki, ziół prowansalskich czy lubczyku i majeranku.
Warunki przechowywania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
BIO Fasolka czerwona KIDNEY - Opis produktu
Ekologiczna czerwona fasola Kidney (nerkowata) zaliczana jest do roślin strączkowych. Nazwa fasolki pochodzi od nerkowatego kształtu nasion. Jest doskonałym źródłem błonnika i białka roślinnego. Polecamy do zup i potraw jednogarnkowych np. chili con carne oraz jako składnik sałatek zarówno na ciepło jak i na zimno, a po zmiksowaniu do past i pasztetów.